Sök
Stäng Meny

Jurister inriktning styrning till Rättsavdelningen, Stockholm

Är du redo för en större uppgift? Är du en jurist som är intresserad av frågor som rör styrning och utvecklingsarbete? Rättsavdelningen söker nu jurister som vill vara med och bidra i Polismyndighetens brottsbekämpande uppdrag.

Organisation

Rättsavdelningen

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

28 mars 2024

Ansök senast

22 april 2024

Referensnummer

A189.803/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Som jurist vid Polismyndighetens rättsavdelning är du delaktig i polisens viktiga samhällsuppdrag som sträcker sig över många spännande verksamhetsområden. Hos oss får du möjlighet att göra skillnad på riktigt.

Rättsavdelningen ansvarar bland annat för rättslig styrning, rättsligt stöd och rättslig utveckling inom myndigheten. Arbetet bedrivs vid nationella sektioner och sju regionala rättssektioner av totalt cirka 170 jurister. Under 2024 ska nya samverkansformer, arbetssätt och roller implementeras vid avdelningen till följd av en större översyn som gjorts. Syftet är att stärka den rättsliga styrningen och öka möjligheterna till ett snabbt, proaktivt och tillgängligt rättsligt stöd. Vi står alltså inför en spännande tid.

De jurister vi söker kommer att tillhöra den nationella sektionen rättslig styrning och stöd som ansvarar för övergripande rättslig styrning i myndigheten och det rättsliga stödet till myndighetens ledning och till avdelningarna, däribland nationella operativa avdelningen. Sektionen har också ett övergripande ansvar för myndighetens dataskyddsfrågor, domstolsprocesser och kontakter med Justitiedepartementet i lagstiftningsfrågor. Ansvaret innefattar även intern styrning genom styrdokument, myndighetens involvering i alla delar av lagstiftningsprocessen samt uppföljning av regelefterlevnad som sker internt eller av tillsynsmyndigheter. Vid sektionen arbetar idag cirka 75 jurister. Genom vårt arbete bidrar vi till Polismyndighetens förmåga att på ett rättssäkert sätt fullgöra sitt uppdrag.

Arbetsbeskrivning

Hos oss får du tillsammans med engagerade och kompetenta kollegor arbeta med stimulerande och omväxlande uppgifter inom många spännande verksamhetsområden. Du kommer huvudsakligen att arbeta med styrdokument utifrån rättsavdelningens ansvar för Polismyndighetens författningssamling, arbetsordning och övriga nationella styrdokument.

Arbetet innebär att utveckla styrdokumentsarbetet i myndigheten, lämna råd och stöd till de som är ansvariga för att ta fram föreskrifter och andra styrdokument och i vissa fall bistå med att skriva styrdokument. I arbetet ingår samverkan med andra avdelningar inom Polismyndigheten och i viss mån med andra myndigheter.

Till arbetsuppgifterna hör också att stödja myndighetens rättschef i granskningen av att de beslut som rikspolischefen fattar är författningsenliga och inte strider mot myndighetens styrdokument. Att granska att beslut som andra chefer i nationella strategiska ledningsgruppen fattar är författningsenliga kan också ingå i arbetsuppgifterna.

Du kan även komma att göra rättsutredningar, ta fram underlag för besvarande av remisser, delta i projekt och arbetsgrupper och besvara allmänna frågor som hör till sektionens ansvarsområde. Vidare kan du komma att hantera vissa frågor inom bland annat allmän förvaltningsrätt, offentlighet och sekretess samt dataskydd.

Polismyndigheten erbjuder möjlighet till distansarbete, erbjuder friskvårdsbidrag och tillhandahåller gym i egna lokaler. Vi sitter i lokaler centralt på Kungsholmen.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som vill vara med och bidra och som har:

 • Juris kandidatexamen eller juristexamen.
 • Minst fem års erfarenhet av självständigt juridiskt arbete i närtid från domstol, Regeringskansliet eller annan myndighet alternativt liknande erfarenhet som bedöms som relevant för tjänsten.
 • En mycket god förmåga att uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift.
 • Svenskt medborgarskap.

Det är meriterande om du:

 • Har aktuell erfarenhet av arbete med föreskrifter eller andra styrdokument.
 • Har erfarenhet av verksamhetsutveckling.

Som jurist vid Polismyndigheten är det viktigt att du kan växla mellan olika arbetsuppgifter och är prestigelös och lösningsinriktad. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du har en mycket god analytisk förmåga och att du är noggrann och strukturerad. Du behöver också kunna anpassa dig efter rådande omständigheter och ha ett intresse för verksamhetsutveckling. Du trivs med att arbeta både självständigt och i grupp. Du behöver ha förmåga att lyfta blicken och se ditt arbete i en större helhet.

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper och lämplighet.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef:
Anna Westin
Gruppchef
076-108 95 08

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:
Anna-Carin Danielsson
HR-konsult
010-567 59 07, anna-carin.danielsson@polisen.se

 

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Sofia Ask, 010-563 87 10
Seko Polisen, Karna Tillheden, 010-561 66 27
Saco-S och Fackförbundet ST nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning
Arbetsort: Stockholm
Arbetstid: Förtroendearbetstid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Jurist, Rättslig styrning och stöd, Rättsavdelningen

I ditt CV och personliga brev önskar vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen. De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.

I meddelandefältet kopierar du även över följande frågor och svarar kort på dem:

 • Har du juris kandidatexamen eller juristexamen?
 • Har du minst fem års erfarenhet av självständigt juridiskt arbete i närtid från domstol, Regeringskansliet eller annan myndighet? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.
 • Har du svenskt medborgarskap?
 • Har du aktuell erfarenhet av arbete med föreskrifter eller andra styrdokument? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.
 • Har du erfarenhet av verksamhetsutveckling? Om ja, beskriv kortfattat din erfarenhet.

Välkommen med din ansökan i form av CV, personligt brev och enkät via e-post till jobb.na@polisen.se senast den 22 april 2024. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A189.803/2024 i mailets ärendemening.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontaktar ansvarig HR-konsult.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till polisens uppdrag – att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansök via e-post