Sök
Stäng Meny

Analytiker till brottsamordningen, regionala brottssamordningsgruppen i Region Öst

Organisation

Polisregion Öst

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

17 januari 2024

Ansök senast

03 mars 2024

Referensnummer

C173211/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Polisregion Öst består av Södermanlands, Östergötlands och Jönköpings län, där ca 2600 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 35 kommunerna. Verksamheten är organiserad i tre polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en underrättelsesektion och ett regionkansli.

Utredningsenheten är organiserad i fyra sektioner: forensiska sektionen, sektionen för aktionsgruppsverksamhet, utredningssektionen samt regionalt it-brottscentrum. Utredningsenheten bedriver operativ verksamhet över hela polisregion Öst i en nära samverkan med polisområden och lokalpolisområden. Utredningsenheten har även ett övergripande regionalt ansvar för ett antal områden inom utredningsprocessen. Den regionala brottssamordningsgruppen tillhör utredningsenheten i region Öst och medarbetarna är placerade på flera orter.

Vi strävar efter jämn fördelning i regionerna. Placeringsort för denna tjänst i region öst är inte helt fastställt. Ange i din ansökan vilken ort du är intresserad av ifall du blir aktuell för anställning. Du har möjlighet att ange vilken ort du är intresserad av i urvalsfrågorna.

Arbetsbeskrivning

Brottssamordning innebär systematiska analyser av brottsligheten för att identifiera seriebrott, gärningspersoner, brottsmönster och olika tillvägagångssätt. Brottssamordningen jobbar med att identifiera olika typer av seriebrott och har särskilt fokus på:

 • Internationella brottsnätverk, t.ex. stöldligor
 • Det dödliga våldet kopplat till gängkriminalitet
 • Vapen och sprängmedel

 • Brottssamordning innefattar två processer, forensisk och operativ brottsanalys. Forensisk analys innebär att man sammanställer och jämför spår från olika brottsplatser som t.ex. DNA, fingerspår eller övervakningsbilder. Operativ brottsanalys innebär att man analyserar material från t.ex. brottsutredningar och databaser.

  Gruppens uppdrag:

 • Brottssamordning genom forensisk och operativ analys.
 • Sammanställa och presentera lägesbilder till övriga organisationen
 • Initiera ärenden och arbeta operativt i pågående utredningar och projekt
 • Metodutveckla, samverka, brottsförebygga och utbilda inom verksamhetsområdet

Gruppen har ett sammanhållande ansvar för brottssamordningen i regionen. Som anställd hos oss förväntas du vara drivande och kunna ta en ledande roll i gruppens olika uppdrag. Brottssamordningen i region Öst är under utveckling och du har stora möjligheter att sätta din prägel på arbetet framåt.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • Polisexamen eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • B-körkort
 • Flytande svenska i tal och skrift
 • Goda kunskaper i engelska i tal och skrift
 • Arbetslivserfarenhet av brottsutredningsarbete, brottsanalys eller arbete med vapen och sprängmedel, som ligger i linje med gruppens uppdrag under minst 6 månader i närtid.

 • Det är meriterande om du även har:
 • Erfarenhet av operativ analys
 • Erfarenhet av forensisk analys
 • Erfarenhet av polisorganisationens verksamhet och dess interna datasystem
 • Förundersökningsledning
 • Kunskaper om vapen och sprängmedel


PERSONLIGA EGENSKAPER

Du är strukturerad och har mycket god förmåga att analysera och se samband. Då du i uppdraget kommer samverka både internt och externt ska du vara bra på att samarbeta och knyta kontakter. Du är ambitiös, driven och kan arbeta självständigt i en flexibel miljö, vilket ibland innebär att hantera uppdrag med kort framförhållning under tidspress och parallellt med andra uppdrag. Du har förmåga att ta initiativ och utveckla verksamheten inom givna ramar samt vågar ta en ledande roll i gruppens olika uppdrag.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Camilla Thorström, Gruppchef regionala brottssamordningen
010-566 56 77
camilla.thorstrom@polisen.se

Emma Bergström, HR-konsult
emma-m.bergstrom@polisen.se

Fackliga företrädare

ST Region Öst, st.region-ost@polisen.se; Seko Polisen Öst, seko-polisen.ost@polisen.se; SACO-S Region Öst, saco-s.regionost@polisen.se; Polisförbundet Region Öst, polisforbundet.regionost@polisen.se

Övrig information

Placeringsort: Inom Region Öst.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 3/3 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg