Chef Biometriska system vid IT-avdelningen i Linköping

Organisation

IT-avdelningen

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

24 november 2022

Ansök senast

11 december 2022

Referensnummer

C114359/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Sektionen för Forensiska system har ett helhetsansvar för utveckling och underhåll av systemstöd till polisens forensiska verksamhet. Vi söker nu en gruppchef till gruppen för Biometriska system. Gruppen är en av våra fyra grupper inom sektionen och är placerad i Linköping.

Vår målsättning är att tillhandahålla system som effektiviserar och underlättar våra slutanvändares vardag. Systemen vi bygger ska vara moderna, användarcentrerade och stabila. Utvecklingen sker med agila metoder, nya tekniker och avancerade verktyg, där lagar och säkerhetskrav ställer höga krav på våra produkter. Det komplexa behöver göras enkelt.

Hos oss kommer du till en spännande verksamhet med engagerade medarbetare och ett nära samarbete med våra hängivna användare. Som anställd på Linköpingskontoret blir du medarbetare på ett av IT-avdelningens mindre kontor med stora möjligheter att påverka din vardag, samtidigt som du är en viktig del av polisens nationella verksamhet. Vi erbjuder även möjlighet att i viss utsträckning arbeta på distans.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som gruppchef för Biometriska system

Gruppen för Biometriska system arbetar med att utveckla produkter som används inom polisens brottsutredningar allt från enkla brott till omfattande och komplex gängbrottslighet nästa alla utredningar har idag ett stort behov av forensiska analyser. Gruppen ansvarar för Nationellt Forensiskt Centrums (NFC) expertsystem för identifiering av ansikten (ansiktsigenkänning) och fingeravtryck, men också för den biometriupptagning som sker i de olika polisregionerna.

Arbetet sker främst tillsammans med den forensiska verksamheten på NFC, men vi arbetar också med andra delar inom polisen som t.ex. utredningsverksamheten, gränsbevakningen och underrättelseverksamheten. Arbete med internationella biometriska utbyten förekommer.

Våra system är avgörande för att polisens utredare ska kunna ta fram förundersökningar och bevisning med så hög kvalitet som möjligt. Allt i syfte att brott ska blir uppklarade, brottsutsatta få upprättelse och oskyldiga bli rentvådda.

Som chef för Biometriska system rapporterar du till sektionschefen samt ingår i ledningsgrupper, där ni tillsammans ansvarar för att genomföra våra uppdrag och driva förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för din verksamhet inom området och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten och arbetar för att stärka förtroendet för polisens verksamhet.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • minst 3 års erfarenhet av arbete i arbetsledande position eller motsvarande
 • erfarenhet av att leda och driva förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • för funktionen relevant akademisk utbildning eller motsvarande
 • mycket goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift.

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • arbetat som chef med personalansvar
 • arbetat som product owner eller scrum master
 • erfarenhet av biometrisk, forensisk eller brottsutredande verksamhet
 • erfarenhet av mjukvaruutveckling eller annan relevant IT-erfarenhet
 • arbetat med agila arbetsmetoder eller lean
 • arbetat som coach

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Tommy Boström, Rekryterande chef
070-544 43 65

Fackliga företrädare

Saco-S: nås via polisens växel 114 14, Polisförbundet: Sofia Ask, tel. 010 563 87 10 ST: Johan Gertz, tel. 010-567 70 92 SEKO Polisen: Karna Tillheden, tel. 010 561 66 27

Övrig information

Anställning

 • Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering i Linköping

Säkerhetsprövning
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under polisen.se/krigsplacering och polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 11 dec 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult Maria Morfiadaki, maria.morfiadaki-papavramidi@polisen.se.
Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om vår hantering av personuppgifter på polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.
Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Om Polisen
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.
Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se


Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg