Chef till Utredningsgrupp, Gränspolissektionen, Göteborg

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Göteborg

Län

Västra Götalands län

Utlyst

10 januari 2023

Ansök senast

29 januari 2023

Referensnummer

C120288/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du en erfaren ledare med kunskap och erfarenhet av brottsutredning samt att arbeta med teamutveckling? Har du dessutom kunskap och erfarenhet av gränsöverskridande brottslighet alternativt ett genuint intresse för verksamhetsområdet? Då har vi ett spännande uppdrag att erbjuda!

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Operativa enheten
Operativa enhetens uppdrag är att aktivt stödja lokalpolisområden, polisområden och enheter i sitt grunduppdrag. Detta gör vi genom att utveckla och tillhandahålla specialistförmåga som höjer den operativa effekten i arbetet med regionens problembild. Med specialistkompetens, hög service och god samverkan är operativa enheten en viktig del i det operativa och brottsbekämpande arbetet i region Väst.

Gränspolissektionen
Gränspolissektionen är en regional sektion inom operativa enheten vid region Väst som arbetar med yttre gränskontroll, inre utlänningskontroll, arbete mot gränsöverskridande brottslighet, verkställighetsarbete och brottsutredningar. Gränspolissektionens verksamhet i region Väst utgår från Skår, Göteborg Landvetter Airport och Halmstad men bedrivs även i regionens hamnar.

Till vår utredningsgrupp som är placerad i våra lokaler på Skår söker vi nu en erfaren, trygg och stabil ledare med stort intresse och förmåga att utveckla både verksamhet och team.

Arbetsbeskrivning

Utredningsgruppen består av 8 medarbetare som bland annat ansvarar för att utreda brott i samband med gränskontroll, förfalskningsbrott, utnyttjande av illegal arbetskraft, brott mot utlänningslagen samt även vissa utredningar vad gäller penningtvätt. Gruppens arbete leder du dels i rollen som förundersökningsledare dels som arbetsledare i åklagarledda, större ärenden. Arbetet initieras av och bedrivs i samverkan med både interna och externa parter. Du behöver därför ha en god samarbets- och kommunikativ förmåga, vara lyhörd och prestigelös i kontakten med andra samt bra på att skapa och upprätthålla kontakter.

Du som chef har fullt ansvar för personal-, arbetsmiljö- samt verksamhetsansvar. Personalansvaret innebär bland annat att utveckla medarbetare och team, leda utvecklings- och lönesamtal samt leda gruppens arbete gällande likabehandling och arbetet med uppdragskompassen. För att trivas i rollen är det därför viktigt att du har både ett genuint intresse och förmåga att driva och utveckla såväl verksamhet som medarbetare och team.

Som chef för utredningsgruppen rapporterar du till sektionschefen samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom området utredning och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde, dvs brottsutredande verksamhet
 • polisexamen alternativt akademisk examen och/eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • erfarenhet av gränspolisiär verksamhet
 • goda kunskaper inom den lagstiftning och de regelverk som styr svensk gränspolisverksamhet
 • erfarenhet av att arbeta med grupputveckling, kultur och likabehandling
 • erfarenhet av förundersökningsledning
 • förundersökningsledarutbildning, NFU eller motsvarande
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt nivå
 • erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare. Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

AnnaKarin Jungerfelt, HR-konsult
010-565 47 24

Mikael Holmgren, Sektionschef
114 14

Ken Axelsson, Gruppchef
114 14

Övrig information

Fackliga företrädare: ST inom Polisen, SEKO Polisen, Polisförbundet Region Väst, SACO-S. nås via Polisens växel 114 14
Placeringsort: Göteborg Skår
Funktion: Grupp, chef

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 29 januari 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg