Datavetare inom dekryptering till NFC Linköping

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

29 augusti 2022

Ansök senast

17 oktober 2022

Referensnummer

C100208/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu forensiker till Mjukvaruforensikgruppen. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför NFC forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Avdelningen verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi har tolv driftställen, vårt största labb och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

På Informationstekniksektionen har vi en samlad kompetens inom det it-forensiska området som innefattar data, bild, video, ljud, sensorteknik, elektronik och mobiltelefoni. Förutom it-forensiska undersökningar arbetar vi också med undersökningar av handstil, dokument och sedlar. Sektionens har i uppdrag att utveckla nya metoder och verktyg till hela Polismyndigheten för att förenkla, möjliggöra och kvalitetssäkra it-forensiken som utförs i hela polisen. Vi är omkring 85 medarbetare och finns i Linköping.

Arbetsbeskrivning

Som forensiker inom dekryptering kommer du att ta fram och underhålla it-forensiska metoder och strategier som används inom dekrypteringsområdet på hela Polismyndigheten. Då NFC har ett processansvar för hela Polismyndighetens it-forensiska arbete kommer fokus i det dagliga arbetet ligga på långsiktighet, kontinuitet och helhet inom hela myndighetens arbete med krypterad och lösenordsskyddad data. Arbetet genomförs i en kreativ miljö med en mångfald av expertis inom it och brottsutredningar. Som it-forensiker får du jobba med utmanande och intressant problemlösning där resultatet av ditt arbete bidrar till ett bättre samhälle. Vi söker dig som vill medverka till att utveckla vår kompetens inom dekrypteringsområdet.

Andra förekommande arbetsuppgifter är:
 • att följa tillgänglig forskning inom området, t.ex. genom att delta på konferenser, läsa forskningsartiklar
 • att validera och kvalitetsäkra nya verktyg och arbetssätt inom området
 • att medverka i undersökningar och analyser i samband med brottsutredningar
 • att ge expertstöd och support till övriga it-forensiker inom Polismyndigheten
 • att omsätta egen kunskap till utbildningar, workshops och ta fram andra sorters lärmoment för it-forensiker inom Polismyndigheten

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Magister- eller högskoleexamen inom datorteknik, teknisk fysik, statistik eller motsvarande teknisk utbildning som myndigheten bedömer som relevant.
 • erfarenhet av programmering
 • dokumenterad kunskap inom matematik samt datalogi
 • mycket goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift
 • goda kunskaper i det engelska språket, både i tal och skrift

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har erfarenhet av:
 • flera olika plattformar och operativsystem, t.ex. Android, iOS, Windows, Unix och Linux
 • GPU och FPGA-programmering
 • datainsamling och databehandling
 • AI, ANN, NLP mm
 • säkerhet i system och applikationer
 • kryptologi

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är driven och tar ansvar för sin uppgift. Då rollen som it-forensiker innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på struktur och noggrannhet och för att trivas och bli framgångsrik i rollen är du kvalitetsmedveten och lösningsfokuserad.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Anna Billengren, HR-konsult
anna.billengren@polisen.se

Mikael Johansson, Rekryterande chef
010-562 84 24
mikaeel-c.johansson@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet Sofia Ask, tfn 010-56 38710; Fackförbundet ST Therese Croner, tfn 010-567 64 44; SEKO Polisen Karna Tillheden, tfn 0732490422; SACO Justus Läsker, tfn 010 562 8179.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Linköping
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid 5:2 40 h/v
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Forensiker IT

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg