Datavetare inom Mjukvaruforensik till NFC Linköping

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

31 oktober 2022

Ansök senast

05 januari 2023

Referensnummer

C110170/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Till Mjukvaruforensikgruppen på NFC:s Informationstekniksektion söker vi nu en driven medarbetare som vill fördjupa sig och analysera kryptering med syfte att lösa brott. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför vi forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Vi verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi ansvarar för hela den forensiska processen inom polisen, från kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och it-forensik till forensiska expertutlåtanden i brottmål. I uppdraget ingår också att bedriva strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga. Det gör vi i nära samarbete med såväl Nationella operativa avdelningen, Noa, och polisregionerna, som med externa samarbetspartners både i Sverige och utomlands. Vi agerar också expertstöd och bedriver utbildning. Vi är drygt 650 medarbetare på totalt tolv driftställen, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vårt största laboratorium och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

På Informationstekniksektionen har vi en samlad kompetens inom det it-forensiska området som innefattar data, bild, video, ljud, sensorteknik, elektronik och mobiltelefoni. Förutom it-forensiska undersökningar arbetar vi också med undersökningar av handstil, dokument och sedlar. Sektionen har i uppdrag att utveckla nya metoder och verktyg till hela Polismyndigheten för att förenkla, möjliggöra och kvalitetssäkra it-forensiken som utförs i hela polisen. Vi är omkring 100 medarbetare och finns i Linköping.

Arbetsbeskrivning

Som IT-forensiker inom dekryptering kommer du att ta fram och underhålla IT-forensiska metoder och strategier som används inom dekrypteringsområdet inom hela Polismyndigheten. Då NFC har ett processansvar för hela Polismyndighetens IT-forensiska arbete kommer fokus i det dagliga arbetet ligga på långsiktighet, kontinuitet och helhet inom hela myndighetens arbete med krypterad och lösenordskyddad data. Arbetet genomförs i en kreativ miljö med en mångfald av expertis inom IT och brottsutredningar. Som IT-forensiker får du jobba med utmanande och intressant problemlösning där resultatet av ditt arbete bidrar till ett bättre samhälle. Vi söker dig som vill medverka till att utveckla vår kompetens inom dekrypteringsområdet.

Andra förekommande arbetsuppgifter är att:

 • följa tillgänglig forskning inom området, t.ex. genom att delta på konferenser, läsa forskningsartiklar
 • validera och kvalitetssäkra nya verktyg och arbetssätt inom området
 • medverka i undersökningar och analyser i samband med brottsutredningar
 • ge expertstöd och support till övriga IT-forensiker inom Polismyndigheten
 • omsätta egen kunskap till utbildningar, workshops och ta fram andra sorters lärmoment för IT-forensiker inom Polismyndigheten

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • magisterexamen inom datorteknik, teknisk fysik, statistik eller motsvarande teknisk utbildning som myndigheten bedömer som relevant.
 • arbetslivserfarenhet av programmering
 • mycket goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift
 • goda kunskaper inom det engelska språket både i tal och skrift

 • Det är meriterande om du även har:

 • erfarenhet av flera olika plattformar och operativsystem, t.ex. Android, iOS, Windows, Unix och Linux
 • erfarenhet av programmering i skriptspråk som tex python, bash, perl
 • erfarenhet av datainsamling och databehandling
 • erfarenhet av säkerhet i system och applikationer
 • erfarenhet av forskning och utveckling inom närliggande ämnesområden

Personliga egenskaper

Vi söker dig som har ett eget driv och känsla för problemlösning och vill vara med och lösa brott. Vi söker dig som tycker om att arbeta, både självständigt såväl som i grupp, med att utveckla metoder och genomföra komplexa undersökningar.
Arbetsuppgifterna ställer krav på att du på ett analytiskt sätt tar dig an problemställningar och med din sakkunnighet kommer fram till lösningar på dessa. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du noggrann och kvalitetsmedveten.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Anna Stjernelund, TF chef
010-56024 976
anna.stjernelund@polisen.se

För frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta: Viktoria Axelsson, HR-konsult
elin-viktoria.axelsson@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet: Sofia Ask 010-563 87 10, fackförbundet ST: Therese Croner 010-567 64 44, SEKO Polisen: Karna Tillheden 0732490422, SACO: Justus Läsker 010-562 81 79

Övrig information

I denna rekrytering görs löpande urval.
Vid NFC genomgår du en intern utbildning/upplärning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt utöva forensikeryrket. Utbildningen pågår på deltid under cirka två år. Under utbildningsperioden har du titeln forensikeraspirant.

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader/tidsbegränsad anställning.
Arbetsort: Linköping
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid 5:2
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Forensiker IT

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning, med registerkontroll enligt säkerhetskyddslagen, kommer genomföras före anställningen.

Enligt gällande lagstiftning kräver anställningen att blivande anställd lämnar ett DNA-prov för registrering i myndighetens elimineringsdatabas.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 1/12 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg