Sök
Stäng Meny

Finansiell utredare, funktionsinriktade polisutbildningen, PO Gotland

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Gotland

Län

Gotlands län

Utlyst

26 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C174914/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte i Växjö, Malmö eller Stockholm (Södertörn). Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Stockholm, polisområde Gotland.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/


Beskrivning av din blivande arbetsplats
Region Stockholm har ca 7000 anställda. Region Stockholm är uppdelat i fyra polisområden, Nord, City, Syd och Gotland, regionala enheter samt ett regionkansli som lyder direkt under regionpolischefen.

Polisområde Gotland omfattar hela ön geografiskt– från Fårö i norr till Sundre i syd.

Polisområde Gotland omfattar ett lokalpolisområde. På polisområdesnivå finns utredningssektionen och ett polisområdeskansli. Inom lokalpolisområdet finns det ingripande- och brottsförebyggande verksamhet, utredningsgrupper samt stöd och service.

Finansiella utredare på utredningssektionen

Utredningssektionen har som uppdrag att utreda alla brott alla brott som ska hanteras av polisområdet. Syftet är att du som utredare ska kunna genomföra finansiella utredningar oavsett brottstyp men också hantera delvis eller helt självständigt komplexa utredningar med kriminell ekonomi. Där en stor andel ärenden kopplas till bedrägerier, återtagande av brottsvinster. Vi ser det också som viktigt att man kan jobba brottsförebyggande i sina utredningar och genom det förebygga att nya brott begås.

Arbetsbeskrivning

Som utredare förväntas du självständigt och i grupp utreda och ansvara för egna brottsutredningar inom alla brottskategorier men framförallt kriminell ekonomi. Det gäller främst penningtvättsbrott där du håller förhör, kartlägger en eller flera personers inkomster, tillgångar och skulder i syfte att återta brottsvinster. Detta för att säkra pengar för eventuellt skadestånd, alternativt förverkande av brottsvinster. Du kommer även att biträda med din expertis inom den finansiella delen i andra utredningar, där du arbetar i nära samarbete med utredare och förundersökningsledare. Du är delaktig i hela utredningskedjan från att ärendet kommer in till polisen till att det slutredovisas till åklagare. I arbetet ingår det att du även ska föredra ditt arbete inför förundersökningsledare och åklagare samt lämna rekommendationer inför beslut eller vidare åtgärder.

Exempel på vad detta kan innefattas av:

 • Handlägga och utreda egna ärenden av finansiell karaktär
 • Inhämtning, bearbetning, analyser och presentation av finansiell information avseende personer och bolag som är aktuella i ärenden
 • Kartlägga finansiella nätverk i nära samarbete med andra brottsutredare, span, telefonavlyssning och andra specialister för att kunna spåra och kartlägga så kallade möjliggörare som den organiserade brottsligheten använder sig av
 • Biträda åklagare i rätten vid kvarstads- och huvudförhandling avseende finansiella utredningsmoment och återtagande av brottsvins
 • Agera som stöd till brottsförebyggare i syfte att kartlägga organiserad brottslighet och modus/tillvägagångssätt
 • Främja samverkan med interna och externa aktörer i syfte att utreda och förebygga finansiell brottslighet
 • Spåra och säkra tillgångar i förverkandesyfte.
Skapa finansiella utredningar i hela spannet från enkel till fördjupad utredning

Det kan även tillkomma allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetens behov, men även husrannsakningar, hämtningar till förhör samt stöttning vid häktningsförhandlingar.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område, exempelvis inom juridik, beteendevetenskap, kriminologi, ekonomi eller annan utbildning som polismyndigheten bedömer relevant
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid av att inhämta, hantera och analysera komplex information där du har använt lagstiftning och regelverk som utgångspunkt, exempelvis ekonomiska analyser, revision/redovisning eller ekonomisk brottslighet
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Mycket goda kunskaper i Excel

 • Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av finansiell utredning
 • Erfarenhet av analys och visualiseringsprogram
 • Erfarenhet utav att ha arbetat med stora datamängder i exempelvis Excel
 • Erfarenhet i närtid och på heltid av att utreda brott av ekonomisk karaktär

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, ST, SEKO Polisen nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v. 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm och Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.

Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Stockholm.

Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Placeringsort: PO Gotland, Visby.
Arbetstid: Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildning arbetar du periodplanerad veckoarbetstid 5:3.
Tillträde: Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2 3 veckor på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v.48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v.3 2025.
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 28 februari 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Kontaktpersoner

Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta gruppchef Maria Melin på 072-5759971 alternativt via maria-v.melin@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult på externfpu.region-sthlm@polisen.se

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg