Sök
Stäng Meny

Finansiell utredare, funktionsinriktade polisutbildningen, Södermanland

Organisation

Polisregion Öst

Kommun

Eskilstuna

Län

Södermanlands län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C165850/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet inom ekonomi samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid polisregion Öst, polisområde Södermanland, utredningssektionen, bedrägeri

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av arbetsplats

Polismyndigheten består av drygt 37 000 medarbetare och är indelad i sju polisregioner, ett antal gemensamma avdelningar samt ett kansli. Polisregion Öst omfattar Södermanland, Östergötland och Jönköpings län. Polisområde Södermanland är i sin tur indelat i flera lokalpolisområden samt en utredningssektion och ett kansli. Utredningssektionen består av olika grupper som hanterar brott i nära relation, grova brott, jourutredning, bedrägerier, spaning och brottssamordning.

Arbetsbeskrivning

Som finansiell utredare arbetar du i brottsutredningar med inriktning mot finansiell brottslighet. Du förväntas utreda och kartlägga en eller flera personers inkomster, tillgångar och skulder bland annat i syfte att återta brottsvinster och/eller säkra medel till eventuella skadeståndsanspråk. Arbetet består av att inhämta, bearbeta, analysera och sammanställa uppgifter från banker och andra finansiella institut samt att förbereda förhör. Arbetet sker i nära samarbete med förundersökningsledare och åklagare där du som finansiell utredare förväntas lämna rekommendationer för beslut och/eller vidare åtgärder efter utförd granskning.

I rollen som finansiell utredare kommer du självständigt och i grupp att utreda och kartlägga en eller flera personers inkomster, tillgångar och skulder i syfte att bl.a. återta brottsvinster. För detta krävs att det genomförs en finansiell utredning som kartlägger gärningsmannens ekonomi och i många fall även ekonomin hos personer i gärningsmannens krets. Uppdraget sker i nära samarbete med utredare och förundersökningsledare och du är delaktig i hela utredningskedjan från det att ärendet inkommer till att det slutredovisas för åklagare.

Förekommande arbetsuppgifter i denna roll innebär att:
 • Inhämta, bearbeta och analysera uppgifter från banker och övriga finansinstitut
 • Förbereda förhörsunderlag
 • Föredra analys inför förundersökningsledare, utredningsteam och åklagare
 • Lämna rekommendationer inför beslut eller vidare åtgärder som är av vikt för utredningen
 • Skriva/upprätta finansiella rapporter
 • Vid behov biträda åklagaren i rätten vid kvarstad och huvudförhandling avseende finansiella utredningsmoment och återtagande av brottsvinster

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • Högskoleexamen inom exempelvis ekonomi eller andra områden som bedöms av relevans
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid exempelvis inom revision, från bank eller annan myndighet
 • Dokumenterad praktisk erfarenhet av ekonomiska analyser
 • Goda kunskaper i Excel
 • Svenskt körkort behörighet B för personbil
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

 • Det är meriterande om du har:
 • Kunskaper i informationshämtning från öppna källor
 • Erfarenhet av tillgångsutredning
 • Erfarenhet av analys och visualiseringsprogram
 • Erfarenhet utav att ha arbetat med stora datamängder i exempelvis Excel
 • Erfarenhet av databashantering i t.ex. iBase
 • Erfarenhet av att utreda brott av ekonomisk karaktär

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
För att lyckas i uppdraget ser vi att du är en stabil och flexibel person. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du är analytisk och noggrann. Du har förmågan att driva utredningar effektivt både självständigt och i nära samarbete internt med kollegor samt externt med andra parter. Vi ser även att du är kommunikativ samt har god förmåga att kunna sammanställa och föredra ärenden på ett pedagogiskt och tydligt sätt
Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Alice Karlsson, HR-konsult
alice-c.karlsson@polisen.se

Elisabeth Åström, Gruppchef Nyköping
010-564 64 59
elisabeth.astrom@polisen.se

Linn Hyttbro, Gruppchef Eskilstuna
linn.hyttbro@polisen.se

Fackliga företrädare

ST Region Öst st.region-ost@polisen.se Polisförbundet Region Öst Sara Walters 010-566 66 75, sara.walters@polisen.se Seko Polisen Öst Sandra Ek 010-566 54 21, seko-polisen.ost@polisen.se SACO-S Region Öst saco-s.regionost@polisen.se

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v.10 eller 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm eller Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Ösr.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Placeringsort: Eksilstuna eller Nyköping.
Tillträde: Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2 3 veckor på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v.48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v.3 2025.
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 02-28-2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg