Sök
Stäng Meny

Finansiella utredare, funktionsinriktad polisutbildning, region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C171517/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte, Malmö universitet. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Syd, regionala utredningsenheten, utredningssektionen med funktionen finansiell utredare i penningtvättsgruppen och placering i Malmö.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/


Beskrivning av din blivande arbetsplats

Polisregion Syd består av Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län. Verksamheten i regionen är organiserad i fem polisområden och fyra regionala enheter. Regionen har ca 5000 anställda.

Placering för funktionen är Malmö.

Penningtvättsgruppen
Utredningssektion
På utredningssektionen, som är en av nio sektioner på regionala utredningsenheten i region Syd, hanteras idag bland annat brotts- och ärendesamordning, demokratihotande brottslighet, kalla fall, penningtvätt samt grova brott.

Tjänsten är placerad på utredningssektionen och penningtvättsgruppen i Malmö. Gruppen har till uppdrag att utreda penningtvättbrott samt biträda regionens utredningsenheter med olika stöd och specialistkunskaper inom ramen för förundersökningsarbetet.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifter
I rollen som finansiell utredare kommer du att utreda och ansvarar för egna brottsutredningar, främst penningtvättbrott där du samlar in och analyserar information, håller förhör, kartlägger personers inkomster, tillgångar och skulder bl.a. i syfte att återta brottsvinster. Du är delaktig i hela utredningskedjan från att ärendet kommer in till polisen till att det slutredovisas till åklagare. I arbetet ingår även föredra ditt arbete inför förundersökningsledare och åklagare samt lämna rekommendationer inför beslut eller vidare åtgärder. I rollen ingår att biträda med expertis inom den finansiella delen i andra brottsutredningar som har fokus på grov organiserad brottslighet.

Utöver utredarrollen är du även polisområdets resurs för att genomföra yttre utredningsåtgärder som ex. verkställa beslut om frihetsberövande, hämtning till förhör, husrannsakningar, förhör ute på plats, m.m. Dessa arbetsuppgifter är kopplade till dina polisiära befogenheter.

Vill du vara med i kampen mot grov organiserad brottlighet? Vi vill rekrytera dig som har ambition och förutsättningar att bli en vass finansiell utredare. Du står själv för intresse, vilja, engagemang och de rätta personliga egenskaperna som behövs för denna viktiga tjänst. Kontinuerlig handledning erbjuds och vi ger dig den utbildning och erfarenhet du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss!

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • som lägst högskoleexamen (120 hp) inom relevant område, exempelvis inom ekonomi, juridik, beteendevetenskap, kriminologi
 • minst två års arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant för funktionen exempelvis inom revision/redovisning, ekonomi eller utredning av ekonomisk brottslighet
 • svenskt B-körkort (manuell växel)
 • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • mycket goda kunskaper i Excel.

 • Det är meriterande om du har erfarenhet av:

 • tillgångsutredning
 • analys och visualiseringsprogram
 • att ha arbetat med stora datamängder i exempelvis Excel
 • databashantering i t.ex. iBase
 • att utreda brott av ekonomisk karaktär.

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:
polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
För att lyckas i uppdraget ser vi att du är en stabil och flexibel person med gott omdöme. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du är analytisk och noggrann. Du har förmågan att driva utredningar effektivt både självständigt och i nära samarbete internt med kollegor samt externt med andra parter. Vi ser även att du är kommunikativ, du har god förmåga att kunna sammanställa och föredra ärenden på ett pedagogiskt och tydligt sätt.
Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Information om funktionen utredare lämnas av Gruppchef Jannie Persson, 0733751364. Övriga frågor om rekryteringsprocessen besvaras av Charlotta Gotthardt, 0761-326682

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare är för Polisförbundet Amelie Wångklev-Jönsson, 0733-741088; Saco-S Carina Ivarsson, 070-148 73 00; ST nås via växeln 114 14; Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35.

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar inkl. examensbevis. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff v. 11, 2024.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm och eventuellt Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Syd.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning (senast vecka 23 2025) samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Placeringsort: Malmö

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 28 februari 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd vänligen kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg