Forensiker inom bildanalys, inriktning bildjämförelse till NFC Linköping

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Län

Östergötlands län

Utlyst

30 mars 2022

Ansök senast

20 maj 2022

Referensnummer

C82329/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Nu söker vi en person till gruppen Forensisk bildbiometri på NFC:s Informationstekniksektion. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför NFC forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Avdelningen verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi har tolv driftställen, vårt största labb och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

På Informationstekniksektionen har vi en expertkompetens för att säkra, extrahera, analysera och värdera spår av olika slag inom områdena dokument, handstil och digitala spår. Sektionen arbetar även med att digitalisera spår genom forensisk fotografering och sensorteknik. Uppdraget är att genomföra undersökningar, utveckla nya metoder och verktyg, bedriva kunskapsspridning samt vara expertstöd inom sektionens kompetensområden. Vi är omkring 90 medarbetare fördelade på 8 grupper och finns i Linköping samt Malmö.

Arbetsbeskrivning

Gruppen Forensisk bildbiometri, som tjänsten är placerad i, består idag av 12 medarbetare som främst arbetar med att utföra forensiska undersökningar inom bildanalysområdet. Vi söker en person till fokusområdet bildjämförelse. Dessa jämförande bildundersökningar har till syfte att bedöma identitet hos gärningsmän och föremål i bild/video, och resultatvärdering är en viktig del i arbetet. Tjänsten omfattar även gruppens övriga forensiska bildverksamhet. Därför söker vi nu dig som har intresse och vilja av att kombinera analysarbete med metodutveckling för att lösa brott.
I dina arbetsuppgifter ingår att:
 • utföra forensiska undersökningar med koppling till bild och video
 • dokumentera och redovisa utförda undersökningar till uppdragsgivare samt på begäran svara som sakkunnig i domstol
 • arbeta med forskning och utveckling inom området
 • samverka internt och externt inom ämnesområdet för att främja kontinuerlig metodutveckling, informationsutbyte och kunskapsinhämtning vilket även gäller internationella kontakter
 • arbeta med kvalitetssäkring
 • utbilda/kompetensutveckla övriga intressenter inom rättsväsendet

Anställningen inleds med en intern utbildning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt utöva forensikeryrket. Utbildningen pågår under cirka två år. Parallellt med utbildningen utförs eget forensiskt arbete men under överseende av en erfaren forensiker.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • civilingenjör/magisterexamen inom bildbehandlingsområdet eller motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • mycket goda kunskaper i det svenska språket både i tal och i skrift
 • goda kunskaper i engelska språket, både i tal och skrift

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
 • erfarenhet inom statistik (sannolikhetsteori, resultatvärdering etc)
 • erfarenhet inom bild- och filmbearbetning

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är driven och tar ansvar för sin uppgift. Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på struktur och noggrannhet och för att trivas och bli framgångsrik i rollen är du kvalitetsmedveten och lösningsfokuserad.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Klas Brorsson Läthén , Gruppchef
010-5628420

Anna Billengren, HR-konsult
anna.billengren@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet Sofia Ask, tfn 010-56 38710; Fackförbundet ST nås via växeln 114 14; SEKO Polisen Anders Sandqvist, 010-56 91167, SACO Philp Engström 010-562 89 30

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Linköping
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid 5:2 40 h/v
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Forensiker IT

Enligt gällande lagstiftning kräver anställningen att blivande anställd lämnar ett DNA-prov för registrering i myndighetens elimineringsdatabas.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg