Sök
Stäng Meny

Forensikeraspiranter inom skospår till NFC Syd, Laboratoriesektionen

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

13 februari 2024

Ansök senast

03 mars 2024

Referensnummer

C175716/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Till vår Laboratoriesektion i Malmö söker vi nu två engagerade och resultatinriktade forensiker. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige. Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Nationell forensiskt centrum
Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför vi forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Vi verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi ansvarar för hela den forensiska processen inom polisen, från kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och it-forensik till forensiska expertutlåtanden i brottmål. I uppdraget ingår också att bedriva strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga. Det gör vi i nära samarbete med såväl Nationella operativa avdelningen, Noa, och polisregionerna, som med externa samarbetspartners både i Sverige och utomlands. Vi agerar också expertstöd och bedriver utbildning. Vi är drygt 600 medarbetare på totalt tolv driftställen, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vårt största laboratorium och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

På Laboratoriesektionen Syd i Malmö arbetar vi med kriminalteknik bl.a. genom att ta fram, identifiera och jämföra spår och ämnen av olika slag. Det handlar bl.a. om fingeravtryck, skoavtryck, vapen i ett nära samarbete övriga polismyndigheten. Vi är omkring 65 medarbetare fördelade på 6 grupper.

Vid NFC genomgår du en intern nationell utbildning/upplärning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt utöva forensikeryrket. Under utbildningsperioden som pågår i cirka två år har du titeln forensikeraspirant. Utbildningstillfällen genomförs både i och utanför region Syd, varför resor i tjänsten kan förekomma i hela landet.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna omfattar huvudsakligen jämförande undersökningar av skor och skospår som tillvaratagits av polisen i samband med brottsutredningar. Med tiden kan även andra jämförande undersökningar komma att ingå, t.ex. av brott-, klipp- och rivkanter. Efterhand kan det även bli aktuellt med multikompetens inom något av våra andra ämnesområden. Du förväntas även bedriva visst utvecklingsarbete inom det egna området samt delta i utbildning av personal inom rättsväsendet. Du kommer att ha direkta kontakter med uppdragsgivare inom rättsväsendet och vid behov svara som sakkunnig i domstol.

Kvalifikationer

  • Avslutad och godkänd naturvetenskaplig högskole-/universitetsexamen med förståelse för statistik, produktionsteknik, materialteknik eller motsvarande efterfrågad kompetens inom området förvärvad på annat sätt som myndigheten bedömer är relevant
  • Fullgott färg-, siffer- och bokstavsseende
  • Goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och i skrift då en del av arbetet är att dokumentera information, sammanställa fakta och skriva rapporter
  • Goda kunskaper i engelska språket, både i tal och i skrift

  • Det är meriterande om du har:
  • Erfarenhet inom mikroskoparbete eller motsvarande jämförande arbete på bildskärm
  • Erfarenhet av ISO-certifierat kvalitetsarbete
  • Erfarenhet av att dokumentera information, sammanställa fakta eller skriva rapporter
  • Forensisk förståelse och kompetens
  • Erfarenhet av laboratoriearbete och detaljgranskning

I urvalsprocessen kan anlagstest angående bl.a. mönsterigenkänning, detaljseende och färgseende komma att genomföras. Dessa ev. tester tillsammans med kvalifikationer ligger sedan till grund för vidare urval till personliga samtal.

Vi söker dig som är målinriktad, detaljorienterad och kvalitetsmedveten. För att trivas och bli framgångsrik i rollen som forensiker är du en självgående och strukturerad person med god förmåga att samarbeta och kommunicera med andra på ett smidigt och prestigelöst sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer krav på tålmodighet och förmåga att urskilja detaljer och arbeta lösningsfokuserat. Du är också öppen för återkoppling, nya perspektiv samt för ständig inlärning och självutveckling.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Jesper Lundgren Jönsson
Jesper.lundgren-jonsson@polisen.se

Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult:, Ina Lucic
076-146 96 73

Fackliga företrädare

Polisförbundet Sofia Ask, tfn 010-56 38710; Fackförbundet ST nås via växeln 114 14 SEKO Polisen Karna Tillheden, tfn 0732490422; SACO Justus Läsker, tfn 010 562 8179

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med sex månaders provanställning om du inte är anställd inom Polisen
Arbetsort: Malmö
Funktion: Forensiker

Enligt gällande lagstiftning kräver anställningen att blivande anställd lämnar ett DNA-prov för registrering i myndighetens elimineringsdatabas.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 3 mars 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg