Forensisk laborant till Kemi- och tekniksektionen, spårgruppen

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

08 maj 2023

Ansök senast

05 juni 2023

Referensnummer

C139467/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Vi söker nu forensisk laborant till Spårgruppen på Kemi- och tekniksektionen, NFC Linköping. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför vi forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Vi verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi ansvarar för hela den forensiska processen inom polisen, från kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och it-forensik till forensiska expertutlåtanden i brottmål. I uppdraget ingår också att bedriva strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga. Det gör vi i nära samarbete med såväl Nationella operativa avdelningen, Noa, och polisregionerna, som med externa samarbetspartners både i Sverige och utomlands. Vi agerar också expertstöd och bedriver utbildning. Vi är drygt 600 medarbetare på totalt tolv driftställen, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vårt största laboratorium och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

Kemi- och tekniksektionen
På Kemi- och tekniksektionen arbetar vi med att ta fram, identifiera och jämföra spår, material och ämnen av olika slag. Det handlar bland annat om fingeravtryck, skoavtryck, vapen, ammunition, inbrottsverktyg, explosivämnen, brandfarliga vätskor, miljöfarliga ämnen, färg och glas. Vi är omkring 120 medarbetare indelade i tio grupper och finns i Linköping. Anställningen gäller tillsvidare och är placerad vid en av de två spårgrupperna där man hanterar ärenden rörande bl.a. verktygsspår, skoavtryck, sammanpassning och fiberundersökningar. Grupperna består idag tillsammans av ca 20 medarbetare.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna omfattar huvudsakligen arbete som registrering och hantering av inkommande bevismaterial från brottsplats. I arbetet ingår bl.a. uppackning, registrering och att förbereda inför en kommande forensisk analys. Detta genom, t.ex. laborativa moment, fotografering samt att i dialog med uppdragsgivaren tydliggöra utredningens önskemål om forensisk undersökning. Du kommer även att bemanna gruppens servicefunktion. Arbetsuppgifterna kan komma att utökas beroende på sökandes bakgrund och utvecklingspotential samt verksamhetens behov.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • treårig eftergymnasial utbildning eller motsvarande efterfrågad kompetens som arbetsgivaren
 • bedömer relevant.
 • goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift.
 • erfarenhet av att arbeta med service.
 • erfarenhet av att arbeta självgående med administrativa processer.
 • förmåga att urskilja detaljer samt ett fullgott färg-, siffer- och bokstavsseende.

 • Det är meriterande om du har:
 • erfarenhet av laboratoriearbete.
 • arbetat med handläggning inom statlig verksamhet.
 • erfarenhet av att jobba mot flera verksamheter samtidigt.
 • erfarenhet av logistik, kundsupport eller orderhantering.

 • Personliga Egenskaper
 • god samarbetsförmåga.
 • ansvarsfull, noggrann och pålitlig.
 • anpassningsförmåga.
 • prestationsvilja och förmåga i repetitivt arbete, d.v.s. är målinriktad och produktionsorienterad.
 • öppen för återkoppling, nya perspektiv, ständig inlärning och självutveckling.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Inför anställningen kommer ett anlagstest angående bl.a. mönsterigenkänning att tillämpas.
NFC i Linköping är ackrediterat enligt ISO 17020 och 17025, varför erfarenhet av kvalitetsarbete värdesätts.
Vi tillämpar sex månaders provanställning.

Kontaktpersoner

Anna Johansson, Rekryterande chef
010- 562 83 37
anna.johansson@polisen.se

Rickard Lundquist, Gruppchef
0105628210
rickard.lundquist@polisen.se

Farzaneh Ghaderi Azar, Hr-konsult
Farzaneh.ghaderi-azar@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet Sofia Ask, tfn 010-56 38710; Fackförbundet ST Therese Croner, tfn 010-567 64 44; SEKO Polisen Karna Tillheden, tfn 0732490422; SACO Justus Läsker, tfn 010 562 8179

Övrig information

Placeringsort: Linköping
Enligt gällande lagstiftning, kräver anställningen att blivande anställd lämnar ett DNA-prov för registrering i myndighetens elimineringsdatabas.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas.
I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.
Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under polisen.se/krigsplacering och polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast 5 Juni 2023.
I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg