Förundersökningsledare till Joursektionen Stockholm Syd

Organisation

Polisregion Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

06 maj 2022

Ansök senast

23 maj 2022

Referensnummer

C87538/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 34 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Polisområde Stockholm syd är uppdelat i åtta lokalpolisområden samt sektioner för BIN, grova brott, joursektionen, operativt stöd och ett områdeskansli. Området innefattar city-nära tätorter, klassiska förorter, skärgård och ren landsortsbebyggelse. Jourverksamhet bedrivs i Flemingsberg, Västberga och Södertälje. Du får din placering vid en av dessa stationer men kommer även att tjänstgöra på de andra Joursstationerna inom polisområdet.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Vårt mål är att vara Sveriges ledande joursektion. Detta uppnår vi genom att vidta rätt åtgärder vid rätt tillfälle med kvalitet och engagemang.

Arbetsbeskrivning

 • Agera förundersökningsledare både vid brott av enkel beskaffenhet och vid grova brott
 • Ansvara för initiala utredningsåtgärder i ärenden som inkommer till polisområdet
 • Arbetsleda utredningsjourens utredare i ärenden där det finns frihetsberövade personer men också i övriga ärenden som jouren utreder.
 • Administrativt fördela ärenden till den organisatoriska enhet som enligt brottskatalogen har ansvaret för den fortsatta handläggningen av ärendet i de fall ärendet inte slutförs av utredningsjouren
 • Ansvara för att samordna ärendet i enlighet med den nationella överenskommelsen om samordning av ärenden
 • Skapa dialog och delaktighet tillsammans med utredningsjourens utredare och annan personal i polisområdet
 • Kvalitetssäkra avrapporteringen samt stödja avrapporterande patruller med långtgående förstahandsåtgärder, vilket även kan komma ske i yttre miljö.

Under 2022 har vi påbörjat uppbyggnad av jourverksamhetens ökade operativa förmåga, där en av delarna innefattar övertagande av grova brotts dagförmåga.
Som J-FuL arbetar du även som fu-ledare med arbetsmetoden Snabbare lagföring SLF, som startades i Po Syd 2020. Du får unika möjligheter att vara delaktig i och påverka ett koncept som naturligt genererar kontakt med den yttre personalen och ger direkt möjlighet att påverka utredningsarbetet som utförs av IGV på fältet.


Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Polisexamen i enighet med Polisförordningen (2014:1104)
 • Lägst förundersökningsledning grund alternativt jämförbar utbildning som medför att du är behörig att leda förundersökningar
 • Erfarenhet och vana av förundersökningsledning
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • Haft anställning inom Polismyndigheten de senaste fem åren

 • Det är meriterande om du även har:
 • Arbetat i jourmiljö eller regelmässigt hanterat utredningar med frihetsberövade personer
 • Erfarenhet att föredra ärenden för åklagare, hantera frihetsberövade och hantera akuta tvångsmedel
 • Erfarenhet av arbetsledning genom att du har varit eller svarat som chef eller arbetsledare på direkt eller indirekt nivå
 • Genomgått någon av polismyndighetens chefsutbildningar eller annan extern/intern arbetsledarutbildning
 • Erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete avseende ett flertal olika brottstyper och därtill aktuella tvångsmedel

Personliga egenskaper
Du är flexibel, kan prioritera och hantera stress då arbetsbelastningen tidvis är hög och krävande. Du behöver kunna fatta beslut under tidspress. Du har god samarbetsförmåga. Du kan på ett engagerande, tydligt och pedagogiskt sätt kan arbetsleda och kommunicera dina beslut med både interna och externa aktörer. Du är duktig på att ta ett helhetsansvar, se den komplexa helheten och kan ansvara för prioriteringar för uppdraget, både vad gäller den löpande verksamheten och dess resultat. Du står för ett positivt och utvecklingsinriktat arbetsklimat

Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet. Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Helen Åkerwall, Chef
072-714 12 30

Roger Clareus
072- 583 51 84

Fackliga företrädare

Polisförbundet, SACO-S, ST, SEKO
nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Placeringsort: Flemingsberg, Västberga eller Södertälje. Du placeras vid en av dessa stationer men du kommer ibland att tjänstgöra på de andra Joursstationerna inom polisområdet.
Arbetstid: Periodplanerad, treskift
Tillträde: Enligt överenskommelse
Anställning funktion: Du anställs som polisinspektör med funktion FU-ledare

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 23 maj 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult Monika Gråhammar tfn 0725-118829.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg