Sök

Förundersökningsledare till Örebro

Organisation

Polisregion Bergslagen

Kommun

Örebro

Län

Örebro län

Utlyst

27 maj 2024

Ansök senast

17 juni 2024

Referensnummer

C195244/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu dig som vill jobba som förundersökningsledare i våra utredningsgrupper. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Bergslagen är organiserad i tre polisområden: Dalarna, Värmland och Örebro som tillsammans är indelade i elva lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten och utredningsenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Örebro sträcker sig över 12 kommuner med såväl storstadsmiljö som lantlig idyll och är regionens huvudsäte. Polisområdets verksamhet präglas av stor samverkan med andra myndigheter och externa aktörer.
Polisområde Örebro är indelat i fyra lokalpolisområden: Lindesberg, Örebro, Karlskoga och Hallsberg. På polisområdesnivå finns en utredningssektion samt ett kansli beläget i Örebro.

Lokalpolisområde Örebro ingår i polisområde Örebro. Inom lokalpolisområdet finns det ingripande- och brottsförebyggande verksamhet, utredningsgrupper samt stöd och service.

Arbetsbeskrivning

Din huvudsakliga arbetsuppgift som FU-ledare med placering i Örebro är att leda och driva ärenden framåt i brottsutredningar. Vi bedriver utredning av alla typer av brott som fördelas till oss, dock med tonvikt på mängdbrott. Vi har en organisation för hantering av olika ärendetyper som ungdomsärenden, mängdbrott, akuta ärenden/frihetsberövade och trafikärenden. Vi lägger därför stor vikt vid flexibilitet hos såväl utredare som FU-ledare, kopplat till hantering av olika ärendetyper.
Du stöttar, vägleder och coachar medarbetare så de når sin fulla potential i arbetet. Du är arbetsledare för en utredningsgrupp och ser till att verksamheten bedrivs enligt polismyndighetens intentioner och anvisningar, effektivt och kostnadsmedvetet enligt gällande lagstiftning, föreskrifter och övriga regelverk.

Andra förekommande arbetsuppgifter i rollen som FU-ledare är:
 • I samråd med gruppchef utöva arbetsledning inom utredningsprocessen.
 • Fatta beslut i eller utanför förundersökning i enlighet med ditt förordnande/delegation.
 • Stödja den utredande personalen med förundersökningsledning.
 • Koordinera och skapa en helhetsbild över pågående utredningar.
 • Säkerställa att myndighetens prioriteringar får genomslag i verksamheten.
 • Säkerställa att begränsnings- och åtalsprövningsreglerna i rättegångsbalken tillämpas.
 • Medverka i utbildningsinsatser och utvärderingar av verksamheten.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Godkänd polisexamen i enlighet med Polisförordningen (2014:1104) eller akademisk examen som arbetsgivaren bedömer relevant för funktionen alternativt arbetslivserfarenhet som bedöms relevant.
 • Polisens nationella förundersökningsledarutbildning (NFU) nivå fördjupad alternativt annan utbildning som bedöms relevant av arbetsgivaren.
 • Minst ett års arbetslivserfarenhet av utredningsarbete eller liknande arbete som arbetsgivaren bedömer relevant.
 • Mycket goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift.
 • B-körkort

 • Det är meriterande om du även har:
 • Arbetslivserfarenhet av förundersökningsledning eller annan arbetsledning som bedöms relevant
 • Erfarenhet av arbete inom brottsbekämpande myndighet
 • Kunskap om statistik och uppföljningssystemen, status/kupol
 • Erfarenhet av att leda utredningar i närtid
 • Goda kunskaper i engelska, tal och skrift


Personliga egenskaper
För att vara framgångsrik i rollen som förundersökningsledare bör du ha gott omdöme och kunna väga samman komplex information och göra olika typer av hänsynstagande.
Du ska trivas med att ta offensiva och självständiga beslut i syfte att driva förundersökningar framåt och vara lugn och trygg i dig själv och din yrkesroll.
Du bör vara nytänkande, flexibel och jobba effektivt med god kvalitet, med verksamhetens bästa i fokus i agerande och beslut.
Detta för att bidra för att utveckla verksamheten. För att lyckas i rollen är det viktigt att du har en hög samarbetsförmåga då du kommer samarbeta med interna och externa aktörer.
I stunder kommer arbetsbelastningen vara hög vilket kräver stresstålighet och stabilitet.
Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Joakim Brelin, HR-konsult
010-567 41 88
joakim.brelin@polisen.se

Josef Öborn, Gruppchef
josef.oborn@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Saco-S, Fackförbundet ST och Seko Polisen nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Arbetsort: Örebro
Arbetstid: Veckoplanerad 5:2
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Förundersökningsledare

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande
Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg