Förundersökningsledare till polisens kontaktcenter i Skara

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Skara

Län

Västra Götalands län

Utlyst

21 september 2022

Ansök senast

05 oktober 2022

Referensnummer

C104084/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Vill du vara med och utveckla PKC i det utredande uppdraget och göra skillnad för medborgarna? Är du utvecklings- och lösningsorienterad?

PKC söker nu förundersökningsledare, FU-ledare, till Skara. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor att utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som du varje dag är med och gör skillnad med ditt arbete.

Drivs du av att leda ett team, se andra utvecklas och växa i sitt uppdrag som operatör? Vill du vara med och bidra till att Polismyndigheten bedriver ett effektivt och målinriktat arbete nära medborgarna så är PKC en arbetsplats för dig.

Region Väst
Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. Cirka 5300 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisens kontaktcenter (PKC)
PKC i region Väst är en del av ett nationellt verksamhetsområde som finns i sju polisregioner i Sverige. Verksamhetsidén är att ge människor en möjlighet att anmäla brott och få svar på frågor på ett snabbt och enkelt sätt under årets alla dagar, dygnet runt.

På PKC hanteras varje dag enorma flöden av anmälningar, tips m.m. Varje månad tar PKC region Väst emot ca 15 000 anmälningar och cirka 68% procent av det totala antalet anmälningar nationellt upprättas på PKC. PKC har stor möjlighet att göra stor skillnad för regionens brottsuppklaring.

Uppdraget på PKC är att vara den första länken i kedjan till en effektiv och kvalitetssäkrad brottsutredningsprocess. Hos oss öppnas möjligheter för dig att vara med i utvecklingen av en verksamhet i ständig förändring.

I region Väst har vi sedan årsskiftet gått över till fasta team och 2-skifts lista. Våra lokaler och team finns i Göteborg, Falkenberg, Skara och Bengtsfors och tillsammans tar vi ett gemensamt ansvar för inflödet av ärenden och använder vår gemensamma resurs på ett genomtänkt sätt för att kunna bedriva ett effektivt polisarbete. I det dagliga arbetet samarbetar FU-ledarna som är i tjänst med den operativa ledaren för PKC samt Gruppchefer i tjänst och tillsammans utgör de navet av arbetsledare för dagen.

Som FU-ledare på PKC arbetar du mellan 06.30-23.00 årets alla dagar. Det innebär att arbete utförs på kvällar, helger och under högtider. Arbetstidsförläggningen är fast tvåskiftslista. Du ingår i ett team tillsammans med en gruppchef och ytterligare en FU-ledare samt operatörer.

Arbetsbeskrivning

Som FU-ledare har du en arbetsledande funktion där du coachar, motiverar och stöttar medarbetare i ärendehanteringen och skapar förutsättningar för dem att nå sin fulla potential.

Rollen som förundersökningsledare innebär att bedöma inkomna ärenden och göra en initial prognos om ärendet kan drivas vidare och vilka åtgärder som i så fall ska vidtas. I den bedömningen skall du ta hänsyn till myndighetens rutiner angående ärendesamordning och förundersökningsbegränsning för att säkerställa en god processekonomi.

Du fungerar som juridiskt stöd och säkerställer hög kvalité på service och åtgärder. Tillsammans med teamet driver du utvecklingen framåt. I rollen är du en viktig pusselbit i Polismyndigheten som helhet. Du samverkar med andra, både interna och externa aktörer, där uppdraget är att utföra arbetsuppgiften i rättsprocessen på bästa sätt utifrån ett medborgarperspektiv.

Du kommer ingå i ett forum med andra FU-ledare där ni tillsammans arbetar med utveckling, både på en övergripande nivå och i sakfrågor. Inom Polismyndigheten pågår många olika utvecklingsuppdrag där kompetensen från organisationen ska tas tillvara på bästa sätt. Detta bidrar till att möjligheten finns att i uppdraget som FU-ledare ingå i någon regional eller nationell arbetsgrupp inom något intresseområde.

I en händelsestyrd verksamhet som PKC är behöver du kunna inta ett dynamiskt förhållningssätt till inflödet och ta dig an arbetsuppgifter som verksamheten för stunden kräver. Det kan t.ex. vara att utreda anmälningar inkomna via digitala tjänster.

Nedan följer en sammanfattning av dina vanligaste arbetsuppgifter:

 • Arbetsleda och coacha operatörer och värna om operatörernas arbetsmiljö
 • Besluta om förstahandsåtgärder i förundersökningar såsom förhör samt säkra initiala bevis
 • Granska anmälningar och skriva direktiv
 • - besluta i enlighet med ditt förordnande
 • Besluta om åtgärder som skall utföras inom PKC eller överlämnas till annan enhet
 • I samverkan med operativa ledaren avgöra när/om PKC har utrymme att utföra åtgärderna
 • Koordinera och fördela ärenden
 • Säkerställa att myndighetens prioriteringar får genomslag i verksamheten
 • Säkerställa att förundersökningsbegränsnings- och åtalsprövningsreglerna i rättegångsbalken tillämpas

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • svensk polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2014:1104) med godkänd aspirantutbildning eller är utbildad civil brottsutredare
 • erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete innehållande tvångsmedel
 • mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift
 • god förmåga att uttrycka dig på engelska i tal och skrift

 • Meriterande
 • Förundersökningsledarutbildning (FU-Bas, NFU)
 • erfarenhet av att arbeta som förundersökningsledare
 • utbildare eller handledare inom Polismyndigheten
 • erfarenhet av samarbete med både interna och externa parter
 • erfarenhet av förändrings- och utvecklingsarbete

 • Personliga egenskaper
  Arbetsuppgifterna ställer krav på hög noggrannhet och initiativförmåga för att trivas och nå framgång i arbetet behöver du vara trygg i dig själv, lita på din egen förmåga, samt vara ambitiös och driven i ditt arbete. Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är flexibel då du kommer att hantera många pågående ärenden samtidigt.
  Du har ett stort intresse av att delta i förändrings- och utvecklingsarbete. Utöver det är du ambitiös, har god samarbetsförmåga och en positiv inställning i förhållande till medarbetare, kollegor, uppdraget och arbetsgivaren.

  FU-ledarrollen innebär att du kommer samverka både inom och utom myndigheten och vi ser det som en självklarhet att du samverkar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål.

  För att fungera väl i funktionen som förundersökningsledare ser vi att du är/har följande förmågor/egenskaper:
 • god förmåga att strukturera, planera och prioritera utifrån ärendeflödet
 • skicklig på att använda och förmedla din kunskap, lämna direktiv och visa gott omdöme även under viss tidspress
 • lösningsinriktad, flexibel, har god förmåga att hantera flera frågor parallellt
 • god samarbets- och kommunikationsförmåga
 • förmåga att se ett helhetsperspektiv, och förmåga att ta tillvara på medarbetarnas kunskap för att utveckla verksamheten.

Dina personliga egenskaper har stor betydelse för vår organisations framgång. Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Vänligen specificera tydligt i din ansökan hur dina erfarenheter och kompetenser faller in under de kvalifikationer vi eftersöker.

Om du inte har en FU-utbildning får du den hos oss. Detsamma gäller operatörsutbildningen.

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för ST inom Polisen, SEKO Polisen, SACO-S och Polisförbundet region Väst nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Information om uppdraget:
Per Erik Vister, Gruppchef/samordnare FU-ledare: 0702-46 07 85
Anna Lintula, tf biträdande sektionschef: 0772-37 39 71

Information om rekryteringsprocessen:
Hanna Lundbäck, HR-konsult
Nås via polisen växel 114 14

Anställningsform: Tillsvidare med 6 månaders provanställning, om du inte redan är tillsvidareanställd i Polismyndigheten
Arbetsort: Skara
Arbetstid: 2-skift, fast lista
Tillträde: Enligt överenskommelse

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 5/10-2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer (C104084/2022) via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg