Förundersökningsledare till regionala ärendesamordningen, Region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Län

Skåne län

Utlyst

02 maj 2022

Ansök senast

23 maj 2022

Referensnummer

C86873/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 33 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Polisregion Syd
Polisregion syd har cirka 5500 medarbetare. Regionen är uppdelad i fem polisområden, fyra regionala enheter samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen och sträcker sig över fyra län; Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne, och omfattar såväl storstäder som landsbygd.

Ärendesamordningen tillhör den regionala utredningsenheten och utredningssektionen i region Syd. Ärendesamordningen ansvarar för ärendefördelningen av alla ärenden som utreds på regional nivå och de ärenden som samordnas in till sektionen. Ärenden vi hanterar är bedrägeribrott, specialstraffrätt, miljöbrott, hat demokratibrott, IT-brott, människosmuggling samt penningtvättbrott. Vi har även en uppbyggd förundersökningsledning samt beredning av i huvudsak brott från BRB 9 kapitlet och 10 kapitlet (Bedrägeribrott).

Ärendesamordningen består idag av en gruppchef, 7 förundersökningsledare samt 13 utredare. Gruppen sitter utspritt i region syd. Vi har personal i Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Växjö, Karlshamn och Karlskrona.

Vi arbetar medarbetardrivet och jobbar aktivt med metodutveckling för att tillsammans hitta nya arbetssätt i ett led att effektivisera vårt utredningsarbete. Fokus på gruppen är hög trivsel. Vi handlägger endast färska ärenden och jobbar aktivt för att inte skapa någon balans av gamla ärenden.

I gruppen arbetar vi med strategisk utredning med fokus lagföring.

Vi söker dig som är snabb, flexibel, nytänkande och bra på att samverka. Du trivs bra med att jobba i grupp och vill även vara med att utveckla den. Det är en självklarhet för dig att bidra till det gemensamma uppdraget och ansvaret. Du gillar förändringsarbete och tycker att metodutveckling låter lockande. Det är en fördel om du är strukturerad och lösningsorienterad i ditt sätt att arbeta, samt har en god förmåga till helhetssyn och har lätt för att prioritera bland dina arbetsuppgifter.

Arbetsbeskrivning

I rollen som förundersökningsledare ansvarar du i huvudsak för att:

 • Utöva arbetsledning inom utredningsprocessen i samråd med gruppchef
 • Fatta beslut i förundersökningar
 • Stödja den utredande personalen med förundersökningsledning
 • Koordinera och skapa en helhetsbild över pågående utredningar
 • Säkerställa att myndighetens prioriteringar får genomslag i verksamheten.
 • Säkerställa att begränsnings- och åtalsprövningsreglerna i rättegångsbalken tillämpas.
 • Samordna ärenden både inom och utom region syd.
 • Medverka i utbildningsinsatser och utvärderingar av verksamheten.
 • Säkerställa att verksamheten bedrivs enligt Polismyndighetens intentioner och anvisningar enligt gällande lagstiftning, föreskrifter och övriga regelverk.
 • Tjänsten har placeringsort Malmö.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Polisexamen i enlighet med Polisförordningen (2014:1104)
 • Polisens korta utbildning för förundersökningsledning.
 • Dokumenterad kunskap om brottsutredningsprocessen, bevisvärdering och förundersökningsledning.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • Polisens nationella förundersökningsutbildning (NFU).
 • Dokumenterad erfarenhet av arbetsledning under minst 3 månader.
 • Erfarenhet av ärendesamordning.
 • Dokumenterad erfarenhet av rollen som förundersökningsledare.
 • Dokumenterad erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete under minst 6 månader.
 • Vana av extern samverkan med annan myndighet.
 • Kunskap om polisens centrala utredningssystem såsom DurTvå, RAR, MR/BR och STATUS.
 • God kunskap om polisens organisation.

PERSONLIGA EGENSKAPER
Vi söker dig som har ett genuint intresse för utredning av brottslighet. Tjänsten som förundersökningsledare ställer höga krav på eget ansvar. Arbetet kan vara mycket intensivt och kräver att du är flexibel med förmåga att snabbt strukturera, planera och prioritera ärendeflödet utifrån verksamhetens helhetsperspektiv. Du har en god förmåga att fatta beslut, en god samarbets- och kommunikationsförmåga. Vidare krävs det att du är lösningsinriktad, flexibel och har god förmåga att hantera flera frågor parallellt.

Du behöver kunna se ett helhetsperspektiv och ta tillvara medarbetarnas kunskap för att utveckla verksamheten.

Du skall vara skicklig på att använda och förmedla din kunskap, lämna direktiv och visa ett gott omdöme även under tidspress.

Du ska ha förmåga att arbeta både självständigt och i grupp vilket ställer krav på god samarbetsförmåga. Du har ett starkt engagemang, är lyhörd och engagerar dig gärna i medarbetardrivet förbättringsarbete.

Arbetet kräver att du har stor personlig mognad och du behöver kunna både se och aktivt arbeta med din egen och andras utvecklingspotential.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Paul Wilson, Gruppchef
070-5285516

Therese Carlqvist, FU-ledare
070-561 70 76

Pernilla Bastholm , HR konsult, för frågor om rekryteringsprocessen
0730-863 246

Fackliga företrädare

Polisförbundet; Hanna Hansson Fransson polisforbundet.kalmar-kronoberg@polisen.se 0725-263518. Seko Polisen; Monica Veberg 070-549 11 35. SACO; Carina Ivarsson 070-148 73 00. Fackförbundet ST nås via Polisens växel 11414.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning som polisinspektör. Är du inte redan anställd i myndigheten tillämpas sex månaders provanställning.
Arbetsort: Malmö
Arbetstid: Dagtid Flex
Tillträde: Enligt överenskommelse

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 23 maj 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd vänligen kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg