Sök

Förundersökningsledare till utredningsjouren i Norrbotten

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Luleå

Län

Norrbottens län

Utlyst

29 maj 2024

Ansök senast

10 juli 2024

Referensnummer

C195532/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Polismyndigheten är Sveriges största myndighet och har ca 38 000 medarbetare över hela landet. Hos oss får du möjlighet att bidra till polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället.

Polismyndigheten består av 7 polisregioner och region Nord är den största regionen sett till yta. Regionen består av de fyra nordligaste länen i Sverige och är organiserad i fyra polisområden: Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland som tillsammans är indelade i 12 lokalpolisområden och utredningssektioner. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten och utredningsenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

PO Norrbotten består av 4 lokalpolisområden, en utredningssektion och ett Polisområdeskansli. Utredningssektionen i PO Norrbotten är organiserad i utredningsgrupper med inriktning allvarlig och organiserad brottslighet, särskilt utsatta brottsoffer och kriminell ekonomi. På utredningssektionen finns också och grupper för spaning och utredningsjour, det är till utredningsjouren vi nu söker jourhavande förundersökningsledare.

Arbetsbeskrivning

Som jourhavande förundersökningsledare verkar gruppen dygnet runt årets alla dagar i såväl regionala, polisområdes samt lokalpolisområdesärenden. Du arbetsleder patruller ute på fältet för att vidta långtgående och relevanta förstahandsåtgärder, du arbetsleder också den utredningsresurs som finns till förfogande under dag och kvällspass så att även där relevanta och adekvata utredningsåtgärder vidtas i de ärenden du är förundersökningsledare.

Du har som arbetsledare också ett arbetsmiljöansvar utifrån din arbetsledande funktion. Tillsammans med gruppcheferna coachar, motiverar och stödjer du medarbetarna och skapar förutsättningar för dem att nå framgång i det brottsutredande och brottsförebyggande uppdraget.

Som jourhavande förundersökningsledare agerar du offensivt och rättssäkert utifrån gällande lagstiftning. Du samverkar också med bland andra brottsamordningen, stationsbefäl, vakthavande befäl, RLC befäl, yttre befäl, polisens kontaktcenter (PKC), lokala förundersökningsledare, åklagare, domstolsväsendet, försvarsadvokater och kriminalvården.

Inom gruppen hanteras snabbare lagföring (SLF) där du som förundersökningsledare stödjer patrull på plats i de ärenden som ska hanteras inom SLF och handlägger ärendet fram till det lämnas över till åklagare.

Som jourhavande förundersökningsledare kan du också komma att agera som förundersökningsledare i andra grupper/enheter och/eller i enskilda ärenden.

Kvalifikationer

  • Svensk polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2014:1104) alternativt annan utbildning eller erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som relevant.
  • God förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska.
  • B-körkort.
  • Erfarenhet av självständigt brottsutredande arbete.

  • Meriterande
  • Erfarenhet av att arbeta som arbetsledare eller befäl med dokumenterat goda resultat utifrån de personliga egenskaperna som efterfrågas.
  • Erfarenhet från förundersökningsledning med dokumenterat goda resultat utifrån de personliga egenskaper som efterfrågas.
  • Genomgått polisens förundersökningsutbildning på minst nivå grund.

Personliga egenskaper
Funktionen som förundersökningsledare är mycket komplex och ställer höga krav på din sociala förmåga att arbeta såväl enskilt som i grupp, att bygga goda relationer och att samverka på ett bra sätt både internt och externt. För att lyckas i rollen behöver du ha förmågan att ta initiativ, vara aktiv i din arbetsledning och driva förundersökningar och arbetsuppgifter framåt på ett strukturerat och effektivt.
Då arbetsbelastningen stundvis kan vara hög är det mycket viktigt att kunna prioritera och göra avvägningar vilka arbetsuppgifter som behöver prioriteras och fokusera på kärnuppdraget, du kommer behöva fatta snabba beslut på de kända fakta som finns även om helhetsbilden inte ännu är helt klar. Då verksamheten är händelsestyrd kräver det att du som person är mycket flexibel, vidare är du lyhörd, prestigelös och coachande gentemot dina kollegor.
Du har ett engagerat och positivt förhållningssätt, genom detta skapar du delaktighet och motivation hos dina medarbetare. Du är också öppen för utveckling och drivande i förändringsarbete av metoder och arbetssätt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Emma Sundvall, HR-konsult
076 128 58 95
emma.sundvall@polisen.se

Dennis Danhall, Gruppchef Utredningsjour 1
076-8220101
dennis.danhall@polisen.se

Fackliga företrädare

SEKO polisen Nord, ST region Nord, SACO-S region Nord, Polisförbundet region Nord. Samtliga nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Arbetsort: Luleå alt. annan möjlig ort inom PO Norrbotten
Arbetstid: Periodplanerad arbetstid 5:3
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Förundersökningsledning

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande
Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg