Förundersökningsledare, Utredningsjouren, Polisområde Skaraborg

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

13 maj 2022

Ansök senast

30 maj 2022

Referensnummer

C88478/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 33 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Vi söker nu en förundersökningsledare till vårt team, vi söker dig som har förmåga att inspirera andra, har en helhetssyn och förståelse för polisens uppdrag och mål, särskilt beträffande utredningsverksamheten och kan skapa delaktighet och motivation för medarbetare. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. I regionen finns fem polisområden: Fyrbodal, Halland, Skaraborg, Storgöteborg och Älvsborg. Polisregionens huvudort är Göteborg. Varje polisområde är indelat i ett antal lokalpolisområden. Ca 5000 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i de fem polisområdena, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Skaraborg omfattar 15 kommuner och är organiserat i två lokalpolisområden, Östra och Västra Skaraborg. På polisområdesnivå finns en utredningssektion och ett områdeskansli. Skaraborg har idag ca 455 anställda.

Arbetsbeskrivning

Funktionen för förundersökningsledning i jourmiljö är organiserad på polisområdesnivå under utredningssektionen. Funktionen ansvarar för förundersökningsledning och initiala utredningsåtgärder dygnet runt. Vid sektionen finns även grupper för spaning, utredning för grova brott och brott i nära relation, samt verksamhetsstödsgruppen som innefattar en rad specialistkompetenser.

I rollen som förundersökningsledare i jourverksamheten är du både verksamhetsansvarig och arbetsledare och ansvarar i huvudsak för att:

 • Fatta beslut i eller utanför förundersökning i enlighet med ditt förordnande/delegation.
 • Stödja och coacha jourutredare samt den yttre polispersonalen med förundersökningsledning.
 • Granska och kvalitetssäkra de anmälning om brott som inkommer och fatta inledande förundersökningsbeslut, så att relevanta initiala utredningsåtgärder kan vidtas.
 • I förekommande fall förmanspröva frihetsberövanden av den som misstänkts för brott, samt ansvara för att den frihetsberövades restriktioner följs.
 • I samverkan med Åklagarmyndigheten vidta de utredningsåtgärder som är möjliga under jourtid avseende frihetsberövade personer.
 • I enlighet med den nationella överenskommelsen om samordning av ärenden, initiera, bereda och färdigställa ärenden för överlämning till annan polisregion eller avdelning.
 • Överlämning av ärenden inom PO Skaraborg sker senast nästkommande vardag, såvida ärendet inte bedöms kunna slutföras inom jourutredningsverksamheten.
 • Hantera ärenden enligt rutinen för snabbare lagföring.

Som förundersökningsledare säkerställer du att verksamheten bedrivs enligt Polismyndighetens intentioner och anvisningar, effektivt och kostnadsmedvetet, enligt gällande lagstiftning, föreskrifter och övriga regelverk.

Rollen som förundersökningsledare innebär att lämna tydliga direktiv till medarbetare, såväl muntligt som skriftlig, i syfte att driva förundersökningen framåt. Du coachar, motiverar och stödjer medarbetarna samt skapar förutsättningar för dem att nå sin fulla potential.

Du har stort intresse för brottsutredningsprocessen och fallenhet för utredningsarbete. Du har förmåga att inspirera andra och uppträder med mognad, integritet och mod. Du har en helhetssyn och förståelse för polisens uppdrag och mål, särskilt beträffande utredningsverksamheten. Du vill medverka till ett öppet och tolerant klimat, där mångfald, jämställdhet och polisens värdegrund är en självklarhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Polisexamen i enlighet med polisförordningen (2014:1104).
 • Kunskap om brottsutredningsprocessen, bevisvärdering och förundersökningsledning.
 • Erfarenhet av utredningsarbete.

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • Erfarenhet av arbete i rollen som förundersökningsledare.
 • Förundersökningsledarutbildning.
 • Erfarenhet av arbetsledning, projektledning eller liknande.

När vi gör urvalet kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor.

Kontaktpersoner

Andreas Wedebrand, Chef utredningssektionen
0727-415 680

Louise Berg, Gruppchef
0706-399 755

Thomas Anderson, HR- konsult
114 14

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare från Polisförbundet, SEKO Polisen, ST inom Polisen och SACO-S , Nås via polismyndighetens växel
114 14

Övrig information

Tillsvidareanställning, är du inte redan anställd i myndigheten tillämpar vi sex månaders provanställning.
Placering: Lidköping eller Skövde
Arbetstid: treskift i periodplanering
Placeringsort: Lidköping eller Skövde

Säkerhetsklassning
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 27 maj 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg