Sök
Stäng Meny

Gränsbefäl till den rörliga kontrollgruppen i region Öst

Organisation

Polisregion Öst

Kommun

Norrköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

04 september 2023

Ansök senast

25 september 2023

Referensnummer

C153208/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Polisregion Öst består av Södermanland, Östergötland och Jönköpings län. Cirka 2000 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 35 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i tre polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en underrättelsesektion och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Även nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Gränspolissektionen vid regionala operativa enheten består för närvarande av cirka 100 medarbetare med placeringar i regionens samtliga tre län. Arbetet bedrivs inom tre verksamhetsområden: gränskontroll, verkställigheter och inre utlänningskontroll. Gränspolisens medarbetare finns i PO Södermanland, PO Östergötland och PO Jönköping. Den rörliga kontrollgruppen- Rök finns placerade i Nyköping (Skavsta), Norrköping samt Jönköping.

Arbetsbeskrivning

Rörliga kontrollgruppen ansvarar för spanings och ingripandeverksamheten avseende brott mot utlänningslagen, inre utlänningskontroller och arbetsplatsinspektioner. I uppdraget har även gruppen till uppgift att eftersöka personer med avvisnings- eller utvisningsbeslut, samt att eftersöka personer som vistas illegalt i Sverige. Gruppen är operativt ansvarig för det gränskontrollarbete som äger rum vid regionens mindre gränsövergångsställen, samt resursförstärkande på Skavsta flygplats. I arbetet vid gränskontrollplatserna arbetar du operativt och underrättelsebaserat för att upptäcka och förhindra internationell och gränsöverskridande brottslighet, exempelvis människosmuggling. Genom ditt arbete förhindrar du bland annat personer med brottsliga avsikter från att komma in i Schengenterritoriet och bidrar därmed till att förebygga brott i hela Sverige och EU.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har
 • Svensk polisexamen
 • Godkänd utryckningsförarutbildning/polistaktisk bilkörning
 • God förmåga att kommunicera på svenska och engelska, i såväl tal som skrift.
 • Svenskt medborgarskap

 • Meriterande
  Det är meriterande om du har
 • Minst 2 års erfarenhet av polisarbete i yttre tjänst
 • Erfarenhet av gränspolisverksamhet
 • Spaningsutbildning och/eller vana av att som polis uppträda och ingripa civilt
 • Vana av att arbeta i myndighetssamverkan

Personliga egenskaper:
Vi söker dig som har ett drivande och initiativtagande arbetssätt. Här ges du tid och möjlighet att själv påverka ditt arbete vilket ställer stora krav på eget ansvarstagande och ett engagemang för uppdraget. Du är trygg i din roll som polis och har förmåga att självständigt bidra till att driva ditt och gruppens arbete framåt samt vara flexibel i att lösa uppkomna händelser.
Då rollen innebär både självständigt arbete och arbete i team behöver du vara självgående, initiativtagande och ha ett eget driv, men du behöver även vara lyhörd, kommunikativ och du måste kunna samverka med andra på ett prestigelöst sätt för att nå gemensamma mål. Arbetet påverkas av omvärldens händelseutvecklingar och du kommer komma i kontakt med människor i utsatta situationer. Du förväntas därför ha ett samhälls- och omvärldsintresse samt empati och förståelse för andra kulturer.
Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Linda Rotestam , Gruppchef
070-346 72 10

Anna Sevenheim, HR-konsult
anna.sevenheim@polisen.se

Fackliga företrädare

ST Region Öst st.region-ost@polisen.se Polisförbundet Region Öst Sara Walters 010-566 66 75, sara.walters@polisen.se Seko Polisen Öst Sandra Ek 010-566 54 21, seko-polisen.ost@polisen.se SACO-S Region Öst saco-s.regionost@polisen.se

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning, Provanställning om sex månader kan komma att tillämpas.
Tjänstebenämning och funktion: Polisinspektör med funktion Gränsbefäl
Arbetsort: Norrköping eller Nyköping/Skavsta.
Arbetstid: Periodplanerad arbetstid (5:3) vilket innebär tjänstgöring under dygnets alla timmar, även under helger och storhelger.
Tillträde: Enligt överenskommelse.

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Då tjänsten innebär yttre tjänst finns ett ovillkorligt krav på deltagande vid utbildningar såsom t.ex. polisiär konflikthantering, POLKON.

Tjänstgöring kan komma att bli aktuell inom regionens samtliga polisområden (Södermanland, Östergötland och Jönköping) varför flexibilitet är ett krav.

Utbildningen i utlänningsrätt är obligatorisk för personal som arbetar inom gränspolissektionen har du inte utbildningen gränskontrolltjänsteman måste utbildningen genomföras. Utbildningen är 14 v lång med teori och praktik, mycket av utbildningen sker på distans men vissa delar kan vara placerade på annan ort i Sverige. Saknar du MP5-utbildning är även detta obligatorisk utbildning.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under polisen.se/krigsplacering och polisen.se/sakerhetsprovning.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg