Gränsbefäl till Gränspolissektionen, Borlänge

Organisation

Polisregion Bergslagen

Kommun

Borlänge

Län

Dalarnas län

Utlyst

22 maj 2023

Ansök senast

12 juni 2023

Referensnummer

C139709/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Vill du ha en spännande och omväxlande tjänst inom Polisen?
Vill du ha hela världen som arbetsfält?

Operativa enheten är organiserad i fyra sektioner: regionledningscentralen, polisens kontaktcenter, gränspolissektionen och trafiksektionen samt gruppen för specialsökhund. Operativa enheten bedriver, i nära samverkan med andra enheter, polisområden och lokalpolisområden, stödverksamhet och operativ verksamhet över hela Region Bergslagen.

Gränspolissektionen finns inom den operativa enheten på regionnivå. Sektionens gränspolisgrupper finns i Dalarnas, Värmlands och Örebro län och kommer under sommaren att bestå av cirka 65 medarbetare fördelat på 6 grupper. Här arbetar både poliser och civilanställda. Gränspolissektionen är just nu inne i en expansiv fas och för närvarande pågår rekrytering av flertalet anställda inom alla områden.

Till Dalarna söker vi nu ett gränsbefäl. Tillsammans med gruppens övriga poliser ansvarar du för de operativa uppdragen inom gränspolisverksamheten i Dalarna och bidrar till hela sektionens gränspolisiära kompetens. Arbetet kommer i stora delar koordineras med polisgrupperna i Örebro och Värmland och detta kan innebära en del resor.

Vi samverkar med andra enheter inom polisen så som Ingripandeverksamheten, Trafikpolissektionen, Människohandelsgruppen och utredningsgrupper på lokal och regional nivå vilket innebär stor möjlighet till individuell kompetensutveckling. Gränspolisen samverkar även med andra myndigheter så som Migrationsverket och Kriminalvården gällande verkställighetsarbetet samt Skatteverket och Arbetsmiljöverket i olika insatser inom ramen för myndighetssamverkan.

Vi har på många sätt hela världen som arbetsfält, vill du också vara med och arbeta där med oss så är du välkommen med din ansökan!

Arbetsbeskrivning

Gränspolissektionen har ett brett uppdrag och som medarbetare hos oss kommer du ges möjlighet att arbeta inom många områden, som specialist eller som generalist.

Som medarbetare vid gränspolisen ingår att utföra inre utlänningskontroller i syfte att finna de som inte har tillstånd att vistas i landet, arbetsplatsinspektioner för att kontrollera arbetsgivares skyldigheter enligt utlänningslagen samt att biträda andra myndigheters begäran om hjälp vid olika kontroller och insatser.

Sektionens uppgift är också till stor del att handlägga utlänningsärenden som är överlämnade från Migrationsverket efter beslut om utvisning/avvisning eller om en person är avviken efter ett sådant beslut. Ärenden kan även vara överlämnade till oss för verkställighet efter utvisningsdom utfärdad av allmän domstol. Vi handlägger också polismyndighetens egeninitierade ärenden om polisavvisning. Handläggningen av verkställighetsärenden utförs till största del av våra civila handläggare men poliser kan få uppdraget att utföra nödvändiga operativa insatser i dessa samt även genomföra verkställighetsresor. På sektionen utreds även brottsutredningar enligt UtlL 20 och BrB 1415§.

Ett av de viktigaste uppdragen gränspolisen har är att kontrollera våra inre och yttre gränser för att på så sätt förhindra att personer utan tillstånd vistas i Sverige och/eller att de med tvivelaktiga syften med sin vistelse inte reser in eller vistas inom landets gränser. Vi utför därför yttre och inre gränskontroller. De yttre Gränskontrollerna sker vid flygplatserna i regionen och är till största del säsongsbetonad.

Du kommer till största del att arbeta med och ansvara för:
 • Att samverka och planera insatser tillsammans med regionens olika
 • lokalpolisområden och/eller sektioner.
 • Tvångsmedelsanvändning som till exempel hämtningar och husrannsakan.
 • Inre utlänningskontroller.
 • Inspektioner av arbetsplatser.
 • Gränskontroll vid flygplatserna under säsong.
 • Viss brottsutredning.
 • Spaning och underrättelseinhämtning.
 • Bevakning och förhandlare vid verkställighetsresor.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Polisexamen i enlighet med Polisförordning (2014:1104)
 • Flerårig poliserfarenhet
 • B-körkort

 • Det är meriterande om du även har:
 • Erfarenhet av gränspolisiärt arbete
 • Erfarenhet av arbetsledning
 • Goda kunskaper att uttrycka sig på engelska både i text och skrift

Personliga egenskaper
För att lyckas i rollen behöver du ha en hög förmåga till självständighet och kunna dra långtgående slutsatser om verksamhetens behov. Du är också trygg i polisrollen, flexibel, har förmåga att göra omprioriteringar och kan hantera högre arbetsbelastning under begränsad tidsperiod på et bra sätt.

Du som söker bör vara samhälls- och omvärldsintresserad samt ha förståelse för andra kulturer. Du bör ha ett inre driv och du har någon form av erfarenhet att ingå i och att genomföra insatser.

Arbetet ställer krav på att du har hög integritet och ett professionellt förhållningssätt. Dessutom krävs god förmåga att arbeta i grupp med stort enskilt ansvarstagande mot gruppens gemensamma mål. Du har god social kompetens och förmågan att skapa bra kontakt och samverka både inom och utom polisorganisationen.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Johan Storm, Rekryterande chef
010-56 721 40
johan.storm@polisen.se

Emelie Spate, HR-Konsult
Emelie.spate@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via polisens växel, 114 14

Övrig information

Placeringsort: Borlänge

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den xx 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg