Gränskontrollanter till gränspolissektionen, Skavsta flygplats

Organisation

Polisregion Öst

Kommun

Nyköping

Län

Södermanlands län

Utlyst

07 september 2022

Ansök senast

02 oktober 2022

Referensnummer

C100908/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 33 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Arbetsbeskrivning

Som gränskontrollant hos gränspolissektionen arbetar du i en grupp med stora krav på ansvarstagande för utpekade uppdrag. Tillsammans med övriga gränskontrollanter och poliser ska du utföra de dagligt förekommande arbetsuppgifterna inom utlänningsområdet som sektionen hanterar. Den huvudsakliga uppgiften består i att kontrollera in- och utresande passagerare genom granskning av resehandlingar i samband med gränskontroll eller inre utlänningskontroll, hantera passansökningar och tillverkning av provisoriska pass. Du bistår också tjänstgörande befäl med jourverksamheten för utlänningsärenden och viss utredningsverksamhet förekommer. Du arbetar mycket med tolk och ska ha en stor tolerans för personer i en utsatt situation.

Det huvudsakliga arbetet utförs på Skavsta flygplats, som är ditt tjänsteställe, men tjänstgöring kan förekomma vid samtliga yttre- och inre gränsövergångar i region Öst, vilket kan innebära restid och övernattningar. Kommendering på annan ort kan förekomma. Arbetstiderna är oregelbundna och varierar beroende på vid vilken gränsövergång man tjänstgör. Anställningen kräver personkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627). Du arbetar främst inomhus, men även arbete utomhus förekommer frekvent. Tjänsten medför även till stor del administrativa arbetsuppgifter.

Inledningsvis genomförs 14 veckors teoretisk och praktisk utbildning. Utbildningen beräknas starta i början på år 2023 och genomförs på Skavsta flygplats, Nyköping.

Allmän visstidsanställning tillämpas under utbildningen och fortsatt anställning förutsätter att du genomgått utbildningen med godkänt resultat.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har

 • avslutad och godkänd gymnasieutbildning eller motsvarande som arbetsgivaren anser relevant
 • minst 6 månaders dokumenterad erfarenhet av arbete inom service den senaste femårsperioden där du haft mycket externa kontakter, företrädesvis i form av personliga möten
 • fullgott färgseende
 • god datavana
 • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • god kunskap i engelska motsvarande B1 - se vad det motsvarar på sidan tre i detta dokument: http://europass.cedefop.europa.eu/sv/documents/european-skills-passport/language-passport/examples/pdf_sv_SE.pdf
 • giltigt B-körkort för manuell växellåda.

 • Tester i färgseende, svenska och engelska kommer att genomföras vid intervjutillfället.

  Vi ser det som meriterande om du utöver ovan har

 • erfarenhet av gränskontrollarbete inom EU/Schengen
 • dokumenterad utbildning i svensk utlänningsrätt
 • erfarenhet av arbete inom Polismyndigheten
 • genomgått utbildning i bedömning av persondokument via Nationellt Forensiskt Center (NFC).

Personliga egenskaper

För att trivas i rollen som gränskontrollant är du serviceinriktad, har en hög social kompetens och lätt för att samarbeta med andra. Du är självgående, har hög säkerhetsmedvetenhet och förmågan att göra ansvarsfulla och kloka individuella bedömningar. Då arbetsbelastningen kan variera är du stresstålig, har lätt för att prioritera och anpassar dig enkelt till ändrande omständigheter. Du kan handla rationellt även under press och klarar av att arbeta systematiskt och metodiskt även under hög arbetsbelastning.

Som person är du trygg, stabil och har ett gott omdöme. Du är öppen för människors olikheter och vill medverka till ett öppet och tolerant klimat där polisens värdegrund är en självklarhet. Arbetet påverkas av olika händelser i omvärlden och som gränskontrollant kommer du i kontakt med människor från flera olika länder. Du bör därför vara samhällsintresserad samt ha empati och förståelse för andra kulturer.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Nehar Sejdiu, Gruppchef
nehar.sejdiu@polisen.se

Johan Karlsson, Gruppchef
Johan-t.karlsson@polisen.se

Samson Tsegaye, Gruppchef
samson.tsegaye@polisen.se

Evar Hirori, HR-konsult
evar.hirori@polisen.se

Fackliga företrädare

ST inom Polisen, st.sodermanland@polisen.se

Seko Polisen, Polisförbundet och Saco-S nås via polisens växel, 114 14.

Övrig information

Anställningsform: Allmän visstidsanställning under utbildningen därefter tillsvidareanställning med provanställning om sex månader förutsatt att du genomgått utbildningen med godkänt resultat.

Placeringsort: Skavsta flygplats, Nyköping.
Skicka ansökan senast 2 oktober 2022.

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg