Gränspolis Funktionsinriktad Polisutbildning Polisregion Nord

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Umeå

Län

Västerbottens län

Utlyst

16 januari 2023

Ansök senast

16 februari 2023

Referensnummer

C120465/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet inom analytiskt arbete och högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2023 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Utbildningen innefattar 1 års heltidsstudier på distans, varvat med ca 15 närstudieveckor. Den vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Studierna omfattar heltid och har mycket hög studietakt gällande både de fysiska och teoretiska delarna av utbildningen vilket ställer höga krav på dig som antas. Deltagare i FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen från Polismyndigheten. Under studietiden kommer du att placeras på lärosäte Södertörn, Stockholm.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Region Nord, Polisområde Norrbotten, Polisområde Västerbotten, Polisområde Jämtland, Polisområde Västernorrland med funktionen operativ analytiker.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats
Polisregion Nord omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har drygt 2200 anställda och består av fyra polisområden: Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten. Regionen har även fyra regionala enheter Operativa-, Utrednings-, Underrättelseenheten samt Regionkansliet som lyder direkt under regionpolischefen.

Gränspolisen är en sektion inom Operativa enheten som bedriver verksamhet inom hela Polisregion Nord och har idag 64 medarbetare, både civila och poliser. Sektionen är indelad i fyra operativa grupper, en i varje län, samt en stöd/specialistgrupp. Gränspolisens personal är idag placerade på åtta orter: Kiruna, Boden, Luleå, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund.

Arbetsbeskrivning

Gränspolisen är uppbyggd kring fyra verksamhetsgrenar, vilka består i yttre gränskontroll, handläggning av verkställighetsärenden, arbetsplatsinspektioner och inre gränskontroll samt utredning av brott mot utlänningslagen.

I arbetet som gränspolis kommer du att utföra kontroller och utredningsåtgärder vid arbetsplatsinspektioner, kontroller och utredningsåtgärder i såväl verkställighetsärenden som brottsutredningar. Du kan även komma att handlägga verkställighetsärenden av avlägsnandebeslut där det ingår utredning, planering, genomförande och deltagande. I vissa fall kan det innebära tjänstgöring utanför landets gränser. Gränspolisen ger även stöd till Polismyndighetens övriga linjeverksamhet samt samverkar med andra myndigheter. Utöver det har även gränspolisen medarbetare som medverkar vid Frontex insatser runt om i Europa.

Gränspolisen erbjuder egna specialkompetensutbildningar (gränskontroll och verkställighetsutredning) Gränspolisen har för avsikt att utbilda de som blir placerade inom sektionen.

Möjliga placeringar för funktionen är: Luleå, Boden, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik, Sundsvall.

Observera att du anger önskemål om placering i enkäten vid ansökan.Kvalifikationer

 • Som lägst högskoleexamen inom exempelvis statsvetenskap, rättsvetenskap, juridik, migrationsrätt, utlänningslagstiftning, EU studier
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid av tex gränsförvaltande uppdrag, tullverket, kustbevakning, migrationsverket och/eller kriminalvården.
 • Minst 1 års arbetslivserfarenhet och god vana av att tillämpa utlänningslagen, utlänningslagstiftning och/eller EU förordningar kopplat till gränsförvaltning och andra regelverk som utgångspunkt
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

 • Meriterande
 • Arbetslivserfarenhet av samverkan mellan myndigheter som exempelvis Tullverket, Kustbevakning, Migrationsverket och Kriminalvården.
 • Erfarenhet av att hantera och bedöma id-handlingar, visum och liknande dokument.
 • Kunskap om Gränskodex och Schengenregelverk.
 • Ytterligare språkkunskaper.

 • Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:
  polisen.se/om-polisen/bli-polis/antagningskrav/

  Personliga egenskaper
 • Analytisk
 • Detaljer/Noggrann
 • Kommunikativ
 • Samarbetsförmåga
 • Flexibilitet

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.Kontaktpersoner

Marcus Nygren, Gruppchef
010-5682638
070-2026859

Marita Lindblom, HR-konsult
070-347 50 36
marita.lindblom@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet region Nord, SEKO polisen, SACO-S region Nord, ST region Nord nås via växel 114 14

Övrig information

Rekryteringsprocessen
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff. Vi kommer därefter att begära in examensbevis.

För aktuella sökande sker prövningar vid Plikt och prövningsverket mellan vecka 15-20 på deras kontor antingen i Malmö eller Stockholm. Eventuellt finns möjlighet att prövas vid nya prövningskontoret i Göteborg, i så fall kommer det att vara ett valbart alternativ när ni bokar prövning.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning som handläggare under den funktionsinriktade polisutbildningen (12 månader).
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Nord.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning (senast vecka 23 2025) samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månanden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utifrån sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Placeringsorter är Sundsvall, Örnsköldsvik, Östersund, Umeå, Skellefteå, Luleå, Boden eller enligt överenskommelse.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 16 februari 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg