Gruppchef till Bedrägerisektionen i Göteborg

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Göteborg

Län

Västra Götalands län

Utlyst

17 januari 2023

Ansök senast

31 januari 2023

Referensnummer

C121294/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Bedrägerier är den grova organiserade brottslighetens inkomstkälla för finansiering av andra brott. Har du erfarenhet av ledarskap, brottsutredning och förundersökningsledning och vill vara med och bidra till att stoppa inflödet? De ärenden som utreds är komplexa varför lagspel, förmåga att se helheten och hitta nya metoder och arbetssätt är nyckelfaktorer för att nå framgång i utredningarna.

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Bedrägerisektionen tillhör utredningsenheten i region Väst. Brottsfenomenet bedrägeri utvecklas och förändras i takt med utvecklingen i samhället. Därför är en stor uppgift för bedrägerisektionen att utveckla verksamheten för att möta nya förutsättningar. Bedrägerisektionen ansvarar för handläggningen av regionens inkomna bedrägeribrottsärenden. Sektionen arbetar i internationellt, nationellt, regionalt samt lokalt perspektiv.

Arbetsbeskrivning

I denna funktion är man som chef både utredande och operativ vilket ställer krav på din förmåga att kunna växla mellan att arbeta för sektionens bästa som att kunna leda och motivera din grupp och vid behov även att vara operativ i utredningar.

Din grupp består av femtontalet utredare som har hög kompetens inom bedrägeriområdet. Som gruppchef leder du gruppens arbete utifrån ett fullt personal-, arbetsmiljö- och verksamhetsansvar samtidigt som du verkar som förundersökningsledare.

För att lyckas i rollen har du ett genuint intresse för ledarskap, personal och förundersökningsledning. Du trivs med samverkan och att företräda Bedrägerisektionen både internt och externt samt vill bidra till att sprida kunskap inom området. Då Bedrägerisektionen är en regional resurs krävs en mycket god helhetssyn och förmågan att se egna verksamheten i ett större perspektiv.

Som chef för bedrägerigrupp rapporterar du till sektionschefen samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom området bedrägeri och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
 • erfarenhet av brottsutredande verksamhet
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • polisexamen och/eller annan för funktionen relevant akademisk examen/utbildning i kombination med arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • erfarenhet av förundersökningsledning

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt nivå
 • erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen
 • förundersökningsledarutbildning, KFU, NFU eller FU/fördjupad

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare. Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Tom Bjälldal , Rekryterande chef
010-56 54 937

Gerd Brantlid, Samordnare
114 14

AnnaKarin Jungerfelt, HR-konsult
010-565 47 24

Övrig information

 • Fackliga företrädare: Polisförbundet region Väst, ST inom Polisen, SEKO Polisen och SACO-S. Nås via polisens växel 114 14
 • Placeringsort: Göteborg
 • Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 31 januari 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg