Gruppchef till Brott i nära relation/BINR, Polisområde Skaraborg, Region väst

Organisation

Polisregion Väst

Län

Västra Götalands län

Utlyst

13 maj 2022

Ansök senast

30 maj 2022

Referensnummer

C88464/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 33 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Till vårt team söker vi nu en gruppchef som är engagerad, prestigelös och har förmågan att se hur alla delar i gruppen bidrar till helheten för Polismyndighetens uppdrag . Hos oss kommer du tillsammans med andra engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. I regionen finns fem polisområden: Fyrbodal, Halland, Skaraborg, Storgöteborg och Älvsborg. Polisregionens huvudort är Göteborg. Varje polisområde är indelat i ett antal lokalpolisområden. Ca 5000 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i de fem polisområdena, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Skaraborg omfattar 15 kommuner och är organiserat i två lokalpolisområden: östra Skaraborg och västra Skaraborg. På polisområdesnivå finns en utredningssektion och ett områdeskansli.

Verksamheten vid lokalpolisområdena leds av en lokalpolisområdeschef som inom sitt geografiska område svarar för utredning i enlighet med den nationella brottskatalogen, ingripande- och områdespolisverksamhet, receptionsverksamhet, godshantering, brottssamordning samt extern samverkan och medborgarlöften.

Utredningssektionen är indelad i 7 grupper med olika verksamhetsinriktningar. Det finns en grupp för utredning av grova brott, två grupper för utredning av brott i nära relation, två spaningsgrupper , en utredningsstödgrupp(specialister)och en Jour FU-ledningsgrupp. Utredningssektionen har merparten av verksamheten placerad i Skövde men det finns ett flertal medarbetare i BiNR gruppen som är placerade i Falköping, Mariestad, Skara och Lidköping. I nuläget har utredningssektionen cirka 70 anställda.

Arbetsbeskrivning

Någon ringer polisen vid första slaget, någon går när hoten och kränkningarna har gått för långt. Någon hoppas att grannen som såg eller hörde ska ringa. Gemensamt för alla är önskan om att våldet eller hoten ska få ett slut.

Brott i nära relation är ett samlingsbegrepp för flera brott där offer och förövare har eller har haft en nära relation. Det kan innebära att parterna är eller har varit gifta, sambo eller särbo eller har gemensamma barn. Närstående omfattar också barn, föräldrar och syskon.

Vi söker dig som vill delta i arbetet att utreda situationer där barn eller familjemedlemmar far illa i sina hemmiljöer. Du kommer leda en grupp på ca tio personer som arbetar som barnförhörsledare, utredare brott i parrelation, sexualbrottsutredare och hedersbrottsutredare. De är en blandning av poliser och civila och är vana att jobba under stort eget ansvar i samarbete med åklagarmyndigheten. I din roll ligger utmaningen att arbeta ihop gruppen till ett team trots att de både är utspridda geografiskt och har olika specialistinriktningar. Vi förväntar oss att du håller dig uppdaterad med metodutvecklingen och det som sker inom vårt lagrum. Du har med andra ord en spännande utmaning framför dig!

Du har driv, engagemang och fokus på målet leda och styra människor. Du kommer tillhöra en ledningsgrupp som arbetar för att utveckla såväl medarbetare som chefer utifrån ett tillitsbaserat och relationsdrivet sätt i enlighet med vår uppdragskompass. Du kommer leda en grupp vilka alltid sätter medborgarna i fokus och i din roll ingår att fortsätta utveckla denna verksamhet i linje med polisens styrmodell.

Vi tror att du är redo att ta dig an utmaningen att tillsammans med din sektionschef och kollegor i ledningsgruppen skapa en effektiv organisation såväl som en välkomnande arbetsplats. Bland dina styrkor ligger att du är prestigelös med god kommunikativ förmåga både i tal och skrift och att du har förmågan att se hur alla delar i din grupp bidrar till helheten för Polismyndighetens uppdrag. Självklart står du för våra värderingar att vara engagerad, effektiv och tillgänglig.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • minst ett år, varav minst 6 månaders sammanhängande, erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande inom de senaste fem åren.
 • Polisexamen, annan eftergymnasial utbildning i kombination med arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • erfarenhet av brottsutredning
 • erfarenhet av förundersökningsledning
 • mycket god erfarenhet av och förståelse för utredningsverksamhetens komplexitet
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • erfarenhet av den regionala problembilden
 • aktuell erfarenhet av arbete inom polismyndigheten region väst

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/ledarkriterier/. Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Det är viktigt för oss att du som söker står för ett ledarskap där du med energi, drivkraft och förmåga till likabehandling är ett föredöme för dina medarbetare. Du strävar efter jämställdhet i din organisation och som chef och ledare är jämställdhets och kulturfrågorna prioriterade och lika självklara som synliga i ditt ledarskap.

Kontaktpersoner

Andreas Wedebrand, Chef utredningssektionen
0727-415 680

Thomas Anderson, HR- konsult
114 14

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare från Polisförbundet, SEKO Polisen, ST inom Polisen och SACO-S , Nås via polismyndighetens växel
114 14

Övrig information

Anställning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning om du inte redan idag har en anställning i myndigheten
 • Placeringsort: Lidköping

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 27 maj 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg