Gruppchef till spaningsgrupp NIGS, Stockholm

Organisation

Polisregion Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

03 maj 2022

Ansök senast

17 maj 2022

Referensnummer

C79725/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 34 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

I polisområde Stockholm Syd finns en sektion för grova brott som består av 15 grupper innehållande gruppchefer, förundersökningsledare, spanare och utredare. Sektionens uppdrag är att hantera de grövsta brotten. En stor del av uppdraget och inflödet på sektionen omfattas av mord och mordförsök, grova narkotikabrott men även människorov och grova vapenbrott. Det finns även en grupp som hanterar polisiära dödsfall samt försvunna personer. Utredningsverksamheten är i flertalet fall av komplicerad art och resurskrävande. Vi arbetar efter metodstödet för utredning av grova våldsbrott (PUG), vilket ibland kräver särskild organisering.

Sektionen är hårt belastad med ett högt inflöde vad gäller hantering av brott vilket ställer höga krav på våra medarbetare.

Sektionen hanterar i perioder ärenden från hela regionen vilket kan innebära att ärenden från andra polisområden hanteras av oss. I vissa fall bidrar vi med resurs till andra delar av regionen för att jobba med mord eller andra grova brott.

Sektionen arbetar regelbundet med ärenden som kräver hemliga tvångsmedel och under det senaste året även ärenden med dekrypterat material.

Arbetsbeskrivning

Du har särskilt ansvar för grupp 11 och dess medarbetare. Vi söker dig som är lösningsfokuserad, ansvarstagande och kan ta egna initiativ för att gemensamt med uppdragsgivare och gruppmedlemmar hitta lämpliga strategier att lösa uppdraget. Då funktionen innebär hantering av kvalificerad sekretessbelagd information ställs höga krav på integritet. Spaningsverksamheten är beroende av samarbete både inom gruppen och med andra grupper i vitt skilda verksamheter. Vilket gör att vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper, din flexibilitet och din samarbetsförmåga.
Uppdraget består i huvudsak av ärenden gällande proaktivt arbete riktat mot grov organiserad brottslighet men också i andra typer av ärenden. Du arbetar i nära samverkan med sektionens spaningsledare och andra spaningsgrupper.
Viss beredskapstjänstgöring förekommer.

Som chef för NIGS grupp 11 rapporterar du till sektionsledningen samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för sektionens/enhetens/gruppens verksamhet inom området NIGS-spaning och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Minst sex månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
 • Svensk godkänd polisexamen
 • Minst 6 månaders erfarenhet av NIGS-arbete
 • Erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • Utbildning NIGS - grund eller likvärdig utbildning
 • Ingått i ledningsforum
 • Aktuell erfarenhet från polisarbete inom Polisregion Stockholm
 • Chefs- och ledarskapsutbildning för direkt nivå
 • Erfarenhet av att delta i/driva samverkan inom Polismyndigheten
 • Erfarenhet av att arbeta i ärenden med hemliga tvångsmedel
 • Förundersökningsledarutbildning, eller annan som innebär att du är behörig förundersökningsledare

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/ledarkriterier/Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Sara Ekström, Chef
010-5668938

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Saco-S, Seko och ST
nås via polisens växel114 14

Övrig information

Placeringsort: Stockholm
Anställning: Tillsvidareanställning. Anställningen kan komma att inledas med provanställning.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 17 maj 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult Monika Gråhammar HR-konsult tfn 0725-118829.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg