Sök

Gruppchef till utredningsverksamheten, lokalpolisområde Trelleborg

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Trelleborg

Län

Skåne län

Utlyst

17 maj 2024

Ansök senast

31 maj 2024

Referensnummer

C193224/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Polisområde Södra Skåne består av lokalpolisområdena Eslöv, Kävlinge, Lund, Trelleborg och Ystad. Inom polisområdet finns även kansli, utredningsjour och utredningssektionen. Tillsammans ansvarar polisområdet för landets 16 sydligaste kommuner förutom Malmö.

Lokalpolisområde Trelleborg innefattar Trelleborgs, Svedala och Vellinge kommuner med totalt ca 100 000 invånare. Verksamheten består av bland annat brottsförebyggande-, ingripande- och utredningsverksamhet samt även av polisområdets hund verksamhet som är förlagd till lokalpolisområdet.

Till lokalpolisområde Trelleborg söker vi nu en gruppchef till vår utredningsverksamhet.

Arbetsbeskrivning

Som chef för utredningsgruppen rapporterar du till lokalpolisområdeschefen samt ingår i dennes ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom utredningsverksamheten och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Du kommer, tillsammans med ytterligare en gruppchef, att leda två utredningsgrupper med omkring 15 utredare och förundersökningsledare. Utredningsgrupperna handlägger ärenden som händer inom vårt geografiska område men stöttar även upp för utredningar inom polisområdet. Ärenden som ni handlägger är allt från mängdbrott och ungdomsärenden till grövre brottslighet.

Som gruppchef är det av största vikt att du utövar ett coachande ledarskap, är nytänkande och har erfarenhet av utvecklings- och förändringsarbete. Du är gruppchef i grunden men kommer även att verka som FU-ledare. I rollen som FU-ledare består dina huvudsakliga arbetsuppgifter i att värdera ärenden, prioritera och fatta beslut, implementera utredningsstrategin samt samverkan med andra FU-ledare, Åklagarmyndigheten och socialtjänsten.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • polis enligt Förordning (2014:1105) om utbildning till polisman eller annan för uppdraget relevant utbildning
 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
 • dokumenterad utredningserfarenhet
 • erfarenhet av det aktuella verksamhetsområdet
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen
 • förundersökningsledarutbildning

 • Vi ser gärna att du har:
 • förmåga att använda dig av kommunikation som medel för styrning och ledning av verksamheten
 • förmåga att se den egna verksamhetens arbete i ett större sammanhang
 • förmåga och vilja att initiera, motivera, driva och leda förändring utifrån såväl ett utifrån- som ett inifrånperspektiv
 • förmåga att tillvarata medarbetarnas potential i utveckling av verksamheten
 • förmåga att peka ut riktning, förklara varför samt skapa förutsättningar för att ta sig dit

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/om-polisen/lediga-jobb/Ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer tester att användas.

Kontaktpersoner

Frida Lovén, Chef LPO Trelleborg
070-286 50 65

Angelica Roberts, HR-konsult
angelica.roberts@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet nås via Leif Östberg på tfn 010-56 16 984. ST, nås via Polisens växel 114 14, SACO-S region Syd nås via saco-s.regionsyd@polisen.se. Seko Polisen nås via Monica Veberg på tfn 070 - 549 11 35.

Övrig information

Arbetsort: Trelleborg
Arbetstid: Dagtid flex
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Gruppchef
Anställningsbenämning: Polisinspektör/Handläggare

Från och med maj 2024 använder vi inte personligt brev i våra rekryterings-processer. Vi ber dig istället att bifoga ditt CV där du tydligt beskriver på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer och meriter kopplat till aktuell rekrytering. Du kan se den kompletta kravprofilen i jobbannonsen.

Utöver CV behöver du även besvara ett antal urvalsfrågor som en del av din ansökan. Dessa frågor utgår från aktuell kravprofil och att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett.

Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande
Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg