Gruppchefer till forensiska sektionen i Polisregion Öst

Organisation

Polisregion Öst

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

20 januari 2023

Ansök senast

03 februari 2023

Referensnummer

C121449/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Polisregion Öst
Polisregion Öst består av Södermanlands, Östergötlands och Jönköpings län, där ca 2600 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 35 kommunerna. Verksamheten är organiserad i tre polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en underrättelsesektion och ett regionkansli.

Utredningsenheten
Utredningsenheten är organiserad i fyra sektioner: forensiska sektionen, sektionen för aktionsgruppsverksamhet, utredningssektionen samt Regionalt it- brottscenter. Utredningsenheten bedriver operativ verksamhet över hela polisregion Öst i en nära samverkan med polisområden och lokalpolisområden. Utredningsenheten har även ett övergripande regionalt ansvar för ett antal områden inom utredningsprocessen.

Forensiska sektionen
Vid den forensiska sektionen i Polisregion Öst, arbetar kriminaltekniker, lokala brottsplatsundersökare, fotografer, samt forensiska handläggare. Kriminaltekniker vid sektionen arbetar företrädesvis med brottsplatsundersökningar vid grova våldsbrott, undersökningar vid ärenden med särskilt utsatta brottsoffer, fordonsundersökningar, undersökningar vid bränder och sprängplats, undersökningar av beslagtaget gods samt bedömningar vid oklara dödsfall. De lokala brottsplatsundersökarna arbetar främst med brottsplatsundersökningar vid mängdbrott, till exempel bostadsinbrott, åldringsbrott eller vid inbrott i företag.

Sektionen verkar i alla delar av regionen och har forensiska stationer, i Eskilstuna, Norrköping, Linköping och Jönköping.

Vi söker nu en gruppchef till den forensiska stationen i Linköping och till den forensiska stationen i Norrköping.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som chef för en Forensisk grupp
Som chef för forensisk grupp rapporterar du till sektionschefen för Forensiska sektionen samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppen som du leder och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten. Som gruppchef inom den Forensiska sektionen har du förmånen att få arbeta med regionens specialister inom de forensiska delarna av utredningsarbetet. Den grupp som du kommer att leda består av kriminaltekniker, lokala brottsplatsundersökare, forensiska handläggare och för gruppen i Norrköping, även en fotograf. Ditt ansvar är att ge dessa medarbetare de bästa möjliga förutsättningarna för att kunna fullgöra sitt uppdrag. I rollen är du operativt ansvarig för inkommande ärenden.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste 5-årsperioden
 • ingått i ledningsforum
 • erfarenhet av relevant verksamhetsområde exempelvis brottsbekämpande verksamhet och/ eller brottsförebyggande verksamhet
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • polisexamen eller för funktionen annan relevant utbildning

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • erfarenhet av utredningsverksamhet
 • erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna: polisen.se/ledarkriterier/
Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

För frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef Frida Braf, Sektionschef, på telefon 073-8026990

För frågor om rekryteringsprocessen kontakta Anna Sevenheim, HR-konsult, på telefon 073-089 90 28

Fackliga företrädare

Polisförbundet, Kerstin Sjöberg 070 518 57 60. ST, mail: st.region-ost@polisen.se. Anders Sandqvist, Seko, 0703-659607. Ove Callheim, SACO-S, 010 566 51 87., Fackliga företrädare

Övrig information

Anställning
 • Tillsvidareanställning
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering i Linköping eller Norrköping

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 3/2 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg