Gruppchefer till Nationellt forensiskt centrum i Malmö

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

14 november 2022

Ansök senast

02 december 2022

Referensnummer

C112294/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en nationell avdelning inom Polismyndigheten. Verksamheten har sitt huvudsäte i Linköping och finns idag i Umeå, Sundsvall, Uppsala, Örebro, Stockholm, Borås, Göteborg, Halmstad, Växjö, Kristianstad och Malmö. Antalet anställda är idag ungefär 620 personer. NFCs uppgift är att som opartiskt expertorgan utföra undersökningar i brottmål åt rättsväsendets myndigheter. NFC har även ansvaret för en enhetlig och kvalitetssäkrad forensisk process inom hela Polismyndigheten som omfattar laborativ verksamhet, kriminalteknik och it-forensik. Dessutom ansvarar NFC för forskning och utveckling, expertstöd samt utbildning inom det forensiska området.

På Laboratoriesektion Syd arbetar vi med att ta fram, identifiera, jämföra och dokumentera spår från brottsplatser och tillvaratagna bevismaterial. Vi är omkring 50 medarbetare och finns i Malmö, Växjö och Kristianstad.
Gruppen Vapen Foto Spår 1, i Malmö ansvarar för undersökning av beslagtagna vapen, spår samt fotodokumentation av säkrade spår på labb och en del fotodokumentation ute på fält.
Gruppen DNA och Fingeravtrycksframkallning 2 ansvarar för laborativa undersökningar av beslagtagna gods och spår, så som framkallning av fingeravtryck och spårsäkring av biologiska spår.
Arbetsbelastning är hög och grupperna består av erfarna och drivna medarbetare. Verksamheten vid sektionen är ackrediterad enligt ISO 17025.

Arbetsbeskrivning

Uppdraget som gruppchef vid Laboratoriesektion Syd
Som chef för en av våra grupper på NFC i Malmö rapporterar du till sektionschef samt ingår i Laboratoriesektion Syds ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom området spår och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • för funktionen relevant akademisk utbildning alternativt polisutbildning
 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som chef eller arbetsledare, den senaste femårsperioden
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten
 • erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde (exempelvis inom områden som naturvetenskap, teknik eller rättsväsendet)

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • Erfarenhet av processorienterat arbete
 • Erfarenhet av att bedriva ackrediterad verksamhet utifrån ISO standard

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • Analys och helhetssyn
 • Mål och resultat
 • Utveckling och förändring
 • Social säkerhet
 • Muntlig och skriftlig kommunikation
 • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Erika Skoogh, tf Sektionschef
073-093 03 70

Anna Billengren, HR-konsult
anna.billengren@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet: Sofia Ask 010-563 87 10, fackförbundet ST: Therese Croner 010-567 64 44, SEKO Polisen: Karna Tillheden 0732490422, SACO: Justus Läsker 010-562 81 79

Övrig information

Anställning: Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp, anställningen kan komma att inledas med en provanställning
Arbetstidsförläggning: Veckoplanerad 40 h/v
Placering: vid Nationellt forensiskt centrum, Regionala Laboratorieenheten, Laborationssektion Syd, Vapen Foto Spår 1/ DNA och Fingeravtrycksframkallning 2
Placeringsort: Malmö

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 28/11 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg