Sök
Stäng Meny

Gruppchef till Utredningssektion 1 (Brott i nära relation, Barnahus) Polisområde Stockholm City

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

04 april 2024

Ansök senast

24 april 2024

Referensnummer

C186418/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Polisområde Stockholm city omfattar geografiskt de centrala delarna av Stockholms stad samt Lidingö stad. Polisområdet består av två lokalpolisområden: Södermalm och Norrmalm samt två utredningssektioner, en joursektion, två utredningssektioner för operativt stöd och ett områdeskansli. Polisområdet bedriver arbete inom områdena utredning och lagföring, ingripandeverksamhet samt den brottsförebyggande verksamheten främst inom ramen för sitt geografiska ansvarsområde.

På Utredningssektion 1, som tillhör PO City, finns totalt tio grupper. Två sexualbrottsgrupper, två utredningsgrupper för brott i nära relation mellan främst vuxna samt Barnahus som består av totalt sex grupper varav fyra utredningsgrupper, en utredningsstödsgrupp samt en kansligrupp.

Vi söker nu gruppchefer till nedan två verksamheter på sektionen:

 • Barnahus
 • På Barnahus utreds grova brott mot barn såsom grov fridskränkning, misshandel och sexuella övergrepp. De fyra utredningsgrupperna består av utredare och en förundersökningsledare. Arbetet i utredningsgrupperna är teambaserat och innebär omfattande samverkan och koordinering med åklagare, socialtjänst, barnmedicin, barnpsykiatri och skola m.m. På Barnahus ingår också en utredningsstödsgrupp som består av administratörer, koordinatorer och utredare som alla har en funktion att stötta förundersökningsledningen samt ansvara för logistiken kring barnförhör och att hålla förhör med vittnen och misstänkta.

 • Brott i nära relation
En av två utredningsgrupper för brott i nära relation söker ny gruppchef. Här utreds våld och hot mellan närstående, såväl i parrelation som inom andra familj-och släktrelationer. Grupperna utreder också mixärenden dvs ärenden med såväl barn som vuxna målsägande. Utredningsarbetet sker i samverkan med Citys åklagarkammare, socialtjänst, brottsoffer- och personskyddsenheten, relationsvåldscentrum.

Sektionens verksamhet bygger till stor del på samverkan såväl externt som internt för att lyckas fullt ut i uppdraget. Sektionen närmar sig lokalpolisområdena alltmer för att tillsammans brottsbekämpa inom ärendekategorin särskilt utsatta brottsoffer.

Oavsett grupp på sektionen så är din personal en del av sektionens och Polisområdets gemensamma resurs och som gruppchef ansvarar du för att denna bild förankras bland medarbetarna. Prioritering, omfördelning av arbetsuppgifter och resurser kan tillhöra verksamhetens vardag.

Sektionens verksamhet bedrivs på Södermalm i Stockholm.

Arbetsbeskrivning

Som chef för grupp vid Utredningssektion 1 rapporterar du till sektionschef samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom området Brott i nära relation och Barnahus och dess resultat. Som gruppchefchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

I rollen som gruppchef på Utredningssektion 1 har du till uppdrag att bedriva en prioriterad verksamhet och utifrån vår uppdragskompass leda och coacha dina medarbetare mot att uppnå sina och verksamhetens mål. Som gruppchef ansvarar du för en grupp medarbetare som består av ca 1015 medarbetare. I gruppchefsansvaret ingår att leda gruppens arbete och du har personal-, arbetsmiljö- samt verksamhetsansvar för din grupp i nära samverkan med övriga grupper på sektionen.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • svensk polisexamen, för funktionen relevant akademisk utbildning, eller motsvarande förvärvad erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
 • minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande
 • erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten

 • Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:
 • erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • ingått i ledningsforum
 • chefs- och ledarskapsutbildning för direkt, indirekt och/eller strategisk nivå
 • erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen/den egna organisationen
 • erfarenhet av brottsutredning inom Polismyndigheten

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

 • analys och helhetssyn
 • mål och resultat
 • utveckling och förändring
 • social säkerhet
 • muntlig och skriftlig kommunikation
 • skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare. [Lägg in textförklaringen vid länken i annonsen eftersom att länkar inte blir klickbara på LinkedIn.]

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Linda Lövström, Sektionschef
linda.lovstrom@polisen.se

Andrea Uddman, HR-konsult
073-076 37 31
andrea.uddman@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås alla via polisens växel 114 14, Facklig representant

Övrig information

 • Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp
 • Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
 • Placering: Södermalm, Stockholm

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 19 mars 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg