Gruppchef/yttre gränsbefäl till Gränskontrollsektionen på Gränspolisenheten Malmö och Helsingborg

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

10 mars 2023

Ansök senast

26 mars 2023

Referensnummer

C129372/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Vi kan nu erbjuda oerhört spännande och utvecklande tjänster där du som är redo för att bli specialist ges möjligheten att vara med och bygga upp den nya Gränspolisverksamheten i Polisregion Syd!

Vi söker 2-3 gruppchefer till Gränspolisenheten. Här finns möjligheten att bli en viktig del i att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten. Vår verksamhet har en stark internationell prägel och påverkas varje dag av händelser i omvärlden. Detta är en möjlighet för dig som har ett intresse för regional, nationell och internationell samverkan. Vid Gränspolisenheten finns möjligheten att göra verklig skillnad på brotts- och samhällsutvecklingen.

För den som är intresserad av utlandstjänstgöring i framtiden är utsikterna mycket goda efter tjänstgöring och utbildning inom Gränspolisenheten.

Gränspolisenheten i Polisregion syd ansvarar för den gränspolisiära verksamheten i regionen. Gränspolisenheten har verksamhet i Kalmar, Växjö, Helsingborg, Karlshamn, Malmö och Sturup. Gränspolisenhetens uppdrag innefattar inre och yttre gränskontroll, verkställigheter samt utredning och spaning. Uppdraget innefattar även internationellt samarbete kopplat till gränspolisfrågor och efterlysningar.

Gränspolisenheten i Region Syd genomgår just nu en omorganisation och vi blev nyligen en egen enhet jämte ROE, RUE, UND och övriga polisområden i Polisregion syd.

I Malmö har vi nyligen flyttat in i nya, trevliga lokaler vilket innebär att vi har samlat stora delar av vår verksamhet under ett och samma tak. Passar det dig bättre att arbeta i Helsingborg har vi kompetenta och trevliga grupper även där som är i behov av ytterligare en gruppchef.

Arbetsbeskrivning

Som gruppchef på sektionen rapporterar du till sektionschefen samt ingår i sektionens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdraget genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för gruppens verksamhet inom området och dess resultat. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Som gruppchef på gränskontrollsektionen arbetsleder du dina medarbetare i den av regeringen beslutade återinförda inre gränskontrollen. Medarbetarna består av såväl fast anställda poliser som kommenderade poliser samt civila passkontrollanter. Som gruppchef är du tillika yttre gränsbefäl och bedriver yttre ledning. Du ska leda verksamheten och vara den övergripande operativt ansvarige för såväl den egna gruppen som andra grupper.

Som yttre gränsbefäl utgör du en yttre ledningsfunktion på gränsenheten.
Yttre gränsbefäl har i uppdraget ett ansvar för ledning av sektionens operativa arbete under sin förmans befäl i enlighet med lägesbild och aktivitetsplanering.

Yttre gränsbefäl har bl.a. ansvar för att
-leda och prioritera gränskontrollverksamheten vid regionens gränskontrollplatser
-samverka med regionsledningscentralen, yttre befäl, jourförundersökningsledare, stationsbefäl och övriga ledningsfunktioner
-ansvara för fördelade arbetsmiljöuppgifter enligt Polismyndighetens riktlinjer för fördelning av arbetsmiljöuppgifter.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

- Minst sex månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande den senaste femårsperioden
- Polisexamen
- Erfarenhet av polisorganisationens verksamhet
- Erfarenhet av att delta i förändrings- och utvecklingsarbeten

Vi ser det som meriterande om du utöver detta även har:

- Ingått i ledningsforum
- Erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde inom gränsöverskridande brottlighet
- Erfarenhet av att delta i/driva samverkan med samhällsaktörer utanför den egna organisationen
- Erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat som leder till önskvärda effekter
- Erfarenhet av att operativ leda medarbetare i det operativa arbetet
- Chefs- och ledarskapsutbildning för direkt nivå

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:

  • Analys och helhetssyn
  • Mål och resultat
  • Utveckling och förändring
  • Social säkerhet
  • Muntlig och skriftlig kommunikation
  • Skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna
polisen.se/jobb-och-utbildning/lediga-jobb/ledarkriterier/

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Thomas Levén, Rekryterande chef, Gränskontrollsektionen
010-561 78 06
thomas.leven@polisen.se

Gerhard Fransson, Rekryteringskonsult, för frågor om rekryteringsprocessen
0761 – 01 78 16
gerhard-olof.fransson@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet nås via Anna Palmblad på tfn 0724-511755 eller mail anna.palmblad@polisen.se, ST, nås via Polisens växel 114 14, SACO-S region Syd Carina Ivarsson, 070-148 73 00. Seko Polisen nås via Monica Veberg på tfn 070 - 549 11 35 eller mail monica.veberg@polisen.se

Övrig information

Tillsvidareanställning med funktion som chef grupp (nivå 2)
Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
Placeringsort: Malmö och/eller Helsingborg
Periodplaneringslista 5:3


Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 26 mars 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg