Sök
Stäng Meny

Ingenjör med erfarenhet av halvledardesign sökes till NFC i Linköping

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

02 februari 2024

Ansök senast

29 februari 2024

Referensnummer

C176002/2024

Arbetsplatsbeskrivning

På NFC arbetar vi med något som ingen annan gör i Sverige, det kan du bli en del av. Vill du göra samhällsnytta och bidra till att klara upp brott? Vi söker nu en driven medarbetare som vill fördjupa sig inom reverse engineering av integrerade kretsar.

Nationellt forensiskt centrum
Nationellt forensiskt centrum (NFC) är en nationell avdelning inom Polismyndigheten. Verksamhet har sitt huvudsäte i Linköping men finns även i Stockholm, Göteborg och Malmö. Antalet anställda är sammanlagt cirka 600 personer. NFC:s uppgift är att som opartiskt expertorgan utföra undersökningar i brottmål åt rättsväsendets myndigheter. NFC har även ansvaret för en enhetlig och kvalitetssäkrad forensisk process inom hela Polismyndigheten som omfattar laborativ verksamhet, kriminalteknik och it-forensik. Dessutom ansvarar NFC för forskning och utveckling, expertstöd samt utbildning inom det forensiska området. Idag består NFC av sektioner med verksamhet inom områden som informationsteknik, biologi, droganalys, kemi och teknik, samt ett kansli.

Informationstekniksektionen
Informationstekniksektionen består idag av ca 85 medarbetare indelat i 10 grupper som jobbar med komplexa och ofta kvalificerade ärenden. Vår målsättning är att bli internationellt ledande inom vårt område varför vi nu behöver förstärka med ytterligare spetskompetens inom vårt område.

Arbetsbeskrivning

Till kompetensområdet reverse engineering av integrerade kretsar söker vi nu medarbetare som kommer att arbeta med undersökning av och analys. I samverkan med den breda kompetensen hos kollegorna i gruppen för IT-forensisk funktionsanalys kommer din huvudsakliga uppgift att vara att ta fram och applicera metodik för att understödja extrahering av information från integrerade kretsar i syfte att analysera och manipulera dess funktion.

Du kommer också att utföra undersökningar och analyser i samband med brottsutredningar. Arbetet genomförs i en kreativ miljö med en mångfald av expertis inom IT och brottsutredningar. Du kommer eventuellt att bli utbildad inom det forensiska området och som IT-forensiker får du jobba med utmanande och intressant problemlösning där resultatet av ditt arbete bidrar till ett bättre samhälle.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter innefattar:

 • Att utföra funktionsanalys av kiselkonstruktioner på transistor-, IP-, och makronivå
 • Utveckling av metoder och lösningar för att extrahera data från integrerade kretsar som återfinns inom exempelvis mobiltelefoner, datorer och inbyggda system
 • Att noggrant dokumentera och presentera slutsatserna från ditt arbete
 • Omvärldsbevakning och utbildning för att hålla en hög kompetens inom området

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Akademisk examen på magisternivå inom exempelvis Teknisk fysik/ Elektroteknik eller Datorteknik eller motsvarande arbetslivserfarenhet inom materialvetenskap, eller annat som arbetsgivaren bedömer relevant
 • Relevant arbetserfarenhet av kiseldesign i t.ex. CMOS-teknologi under minst tre år
 • Mycket goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift
 • Goda kunskaper i det engelska språket, både i tal och skrift.

 • Meriterande erfarenheter:
  Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även uppfyller något av följande:
 • Erfarenhet av design med såväl plantransistor- som FinFET-teknologi
 • Erfarenhet av olika minnesteknologier, som t.ex. flash, ROM och RAM
 • Erfarenhet av simulering och felsökning av integrerade kretsar på digital nätlistenivå,
 • Erfarenhet av arbetsmetoder som används inom området failure analysis av halvledare
 • Erfarenhet av forskning och utveckling inom närliggande ämnesområden
 • Allmän kunskap om tillverkningsprocessen av integrerade kretsar
 • Erfarenhet av utveckling av mjukvaruverktyg
 • Disputerat inom relevant område.

Personliga egenskaper:
Vi söker dig som har en förmåga att driva arbetet framåt samt att du har en känsla för problemlösning. Du vill vara med och lösa brott där du både jobbar självständigt såväl som i grupp, ni utvecklar metoder och genomför komplexa undersökningar. Du använder din analytiska förmåga för att ta dig an problemställningar och sin sakkunnighet gör att du finner lösningar. Som person är du noggrann och kvalitetsmedveten.

Vi kommer lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktpersoner

Josefine Pettersson, HR-konsult
114 14
josefine-l.pettersson@polisen.se

Mikael Johansson, Rekryterande chef
114 14

Fackliga företrädare

Polisförbundet Per Thollin, 010-56 385 86; SACO Fanny Carlström Plaza, tfn 010 562 8446; ST nås via st.region-ost@polisen.se; SEKO Polisen Ehrenfried Jäschke, 010-56 221 10

Övrig information

Det kan förekomma arbetsprov under intervju.
Vid NFC genomgår du en intern utbildning/upplärning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt utöva forensikeryrket. Under utbildningsperioden har du titeln forensikeraspirant. Enligt gällande lagstiftning kräver anställningen att blivande anställd lämnar ett DNA-prov för registrering i myndighetens elimineringsdatabas.

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Linköping
Arbetstid: Veckoplanering 5:2
Tillträde: Enligt överenskommelse

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet, säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetskyddslagen kommer genomföras före anställningen.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.
Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg