Medarbetare inom IT och mjukvara som vill klara upp brott till NFC Linköping

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

31 oktober 2022

Ansök senast

05 januari 2023

Referensnummer

C110205/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift?
Att arbeta för Polisen är att skapa trygghet i människors liv varje dag.

Till Mjukvaruforensikgruppen på NFC:s Informationstekniksektion söker vi nu en engagerad medarbetare som har ett driv att gå på djupet inom extrahering av digitala data i syfte att klara upp fler brott. Vi söker dig som är, eller vill bli, specialist på att extrahera information från olika databärare.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför vi forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Vi verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi ansvarar för hela den forensiska processen inom polisen, från kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och it-forensik till forensiska expertutlåtanden i brottmål. I uppdraget ingår också att bedriva strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga. Det gör vi i nära samarbete med såväl Nationella operativa avdelningen, Noa, och polisregionerna, som med externa samarbetspartners både i Sverige och utomlands. Vi agerar också expertstöd och bedriver utbildning. Vi är drygt 650 medarbetare på totalt tolv driftställen, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vårt största laboratorium och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

På Informationstekniksektionen har vi en samlad kompetens inom det it-forensiska området som innefattar data, bild, video, ljud, sensorteknik, elektronik och mobiltelefoni. Förutom it-forensiska undersökningar arbetar vi också med undersökningar av handstil, dokument och sedlar. Sektionens har i uppdrag att utveckla nya metoder och verktyg till hela Polismyndigheten för att förenkla, möjliggöra och kvalitetssäkra it-forensiken som utförs i hela polisen. Vi är omkring 100 medarbetare och finns i Linköping.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna innebär att du utför tekniska undersökningar i samband med brottsutredningar, med speciell fokus på extrahering och avbildning av data från mobiler, datorer och andra typer av databärare. Du jobbar tillsammans med andra med utveckling av it-forensiska metoder inom området, då vi ständigt måste ligga i framkant för att kunna bistå det svenska rättsväsendet. I tjänsten ingår omvärldsbevakning och kunskapsutveckling för att bibehålla en hög kompetens inom området. Du kommer att bli utbildad inom det forensiska området och kommer vid avslutad utbildning få titeln Forensiker IT.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att:

 • extrahera data från exempelvis mobiltelefoner, datorer och andra databärare
 • medverka i NFCs processansvar inom it-forensik
 • medverka i undersökningar i samband med brottsutredningar
 • vid behov vittna i en pågående rättsprocess
 • omsätta egen kunskap till utbildningar, workshops och ta fram andra sorters lärmoment för IT-forensiker inom Polismyndigheten

Sakkunskap inom det forensiska området är inte nödvändig, en teknisk bakgrund med en stark vilja att lära och ta tag i saker är viktigare då du ges handledning och upplärning inom gruppen. Du kommer till en kreativ miljö där du ges möjligheten till ett ständigt lärande och där du samarbetar med andra inom gruppen och NFC. Vi erbjuder en tjänst där du får jobba med utmanande och intressant problemlösning där resultatet av ditt arbete bidrar till ett bättre samhälle.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • akademisk examen inom företrädelsevis datavetenskap, systemvetenskap, it-forensik/informationssäkerhet eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt som arbetsgivaren bedömer relevant
 • erfarenhet av flera olika plattformar och operativsystem, t.ex. Android, iOS, Windows, Unix och Linux
 • mycket goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift
 • goda kunskaper inom det engelska språket både i tal och skrift

 • Det är meriterande om du även har:

 • erfarenhet av it-forensiskt arbete
 • erfarenhet av att jobba med hårdvara
 • erfarenhet av att jobba med nätverk, servrar etc.
 • erfarenhet av programmering i skriptspråk som t.ex. python och bash
 • erfarenhet av forskning och utveckling inom närliggande ämnesområden

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är engagerad och har ett eget driv. Du har känsla för problemlösning och vill vara med och lösa brott. Arbetsmetoderna ställer krav på god samarbets- och kommunikationsförmåga. Vi söker dig som tycker om att arbeta, både självständigt såväl som i grupp, med att utveckla metoder och genomföra komplexa undersökningar. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du på ett analytiskt sätt tar dig an problemställningar och med din sakkunnighet kommer fram till lösningar på dessa. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du noggrann och kvalitetsmedveten.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Både seniora medarbetare och nyutexaminerade välkomnas att söka.

Kontaktpersoner

Anna Stjernelund, TF chef
010-56024 976
anna.stjernelund@polisen.se

För frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta: Viktoria Axelsson, HR-konsult
elin-viktoria.axelsson@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet: Sofia Ask 010-563 87 10, fackförbundet ST: Therese Croner 010-567 64 44, SEKO Polisen: Karna Tillheden 0732490422, SACO Justus Läsker 010-562 81 79

Övrig information

I denna rekrytering görs löpande urval.
Vid NFC genomgår du en intern utbildning/upplärning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt utöva forensikeryrket. Under utbildningsperioden har du titeln forensikeraspirant.

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader/tidsbegränsad anställning.
Arbetsort: Linköping
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid 5:2
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Forensiker IT

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning, med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen, kommer genomföras före anställningen.

Enligt gällande lagstiftning kräver anställningen att blivande anställd lämnar ett DNA-prov för registrering i myndighetens elimineringsdatabas.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 1/12 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg