Sök
Stäng Meny

Operativ analytiker, funktionsinriktade polisutbildningen, Rgn Väst, PO Skaraborg, placering Skövde

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Skövde

Län

Västra Götalands län

Utlyst

16 januari 2024

Ansök senast

29 februari 2024

Referensnummer

C172075/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?

Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Väst, PO Skaraborg, utredningssektionen med funktionen operativ analytiker och placering i Skövde.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Polisregion Väst

Polisregion Väst består av Hallands län och Västra Götalands län. Verksamheten i regionen är organiserad i fem polisområden: Fyrbodal, Halland, Skaraborg, Storgöteborg och Älvsborg som tillsammans är indelade i 16 lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten och utredningsenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

PO Skaraborg

Polisområde Skaraborg är ett av fem polisområden i polisregion Väst. Polisområde Skaraborg sträcker sig över 15 kommuner och är indelat i två lokalpolisområden: västra Skaraborg och östra Skaraborg. På polisområdesnivå finns en utredningssektion och ett polisområdeskansli.

Utredningssektion

Utredningssektionen i polisområde Skaraborg är organiserad i grova brott, spaning, brott i nära relation, verksamhetsstöd och jourhavande FU-ledare. Utredningssektionen har ett polisområdesgemensamt uppdrag och utreder brott inom hela polisområdet.

Arbetsbeskrivning

Som operativ analytiker arbetar du tillsammans med polisområdets övriga funktioner i olika faser av förundersökningen. Ditt arbete kommer bli centralt för att ta rätt beslut och nå framgång under såväl spaningen som i det efterföljande utredningsarbetet. Dina arbetsuppgifter består av att inhämta, strukturera, bearbeta och visualisera stora mängder data och information, i databaser och analysprogram. Du utför kvalificerade operativa- och tekniska analyser, tolkar utredningsmaterial, redovisar slutsatser och tar fram rekommendationer för fortsatt informationsinhämtning och ärendehantering, som stöd för den pågående insatsens inriktning.

Som analytiker samarbetar du med andra polisområden och regioner i myndigheten vilket innebär att resor inom landet förekommer.

Det kan även tillkomma allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetensbehov.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleexamen inom exempelvis samhällsvetenskap, beteendevetenskap, It-forensik, socionom, kriminologi eller statsvetenskap alternativt annat område som arbetsgivaren bedömer relevant
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid exempelvis informationsinhämtning, informationshantering och arbete med att strukturera data
 • Mycket god datavana och generella IT-kunskaper
 • Mycket goda kunskaper i Excel samt vana av att arbeta med övriga produkter i Microsoft Office
 • Erfarenhet av att sammanställa och föredra ärenden för andra
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, på svenska och engelska
 • Svenskt B-körkort, manuell växel

 • Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av arbete med operativ analys
 • Erfarenhet av arbete inom Polismyndigheten eller annan brottsbekämpande myndighet
 • Erfarenhet av arbete i databaser som iBase, Geo Time eller Acus
 • Erfarenhet av utredningsarbete
 • Erfarenhet av social nätverksanalys
 • Kunskap i geografisk profilering och/eller gärningsmannaprofilering
 • Utomnordiska språkkunskaper utöver engelska, där du kan använda språket obehindrat i din yrkesutövning

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är initiativtagande, engagerad och strukturerad. Du tar ansvar för dina arbetsuppgifter och prioriterar ditt arbete på ett effektivt sätt. Du har god analytisk förmåga och kan förmedla stora mängder komplex information på ett pedagogiskt sätt. Du kommunicerar välformulerat och engagerat i såväl enskilda möten som presentationer för större grupper. Du har även ett genuint intresse för IT, data och analys.

Vidare ser vi även att du har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och ser möjligheter i förändring och verksamhetsutveckling. Då uppdraget innebär samarbete och samverkan med andra funktioner och externa aktörer är det av stor vikt att du har god samarbetsförmåga och arbetar väl med andra. Du är serviceinriktad samt är medveten om bemötandets betydelse och vikten av att behandla människor lika. Då du behöver kunna hantera brådskande uppdrag med kort framförhållning är det även viktigt att du är uthållig, stabil och flexibel.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Jennifer Prim, HR-konsult
jennifer.prim-citraro@polisen.se

Marlene Andersson Wikman, Gruppchef
114 14

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen kontaktas via polisens växel 114 14

Övrig information

Placeringsort: Skövde
Arbetstid: Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildning arbetar du dagtid med flex.
Tillträde: Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2-3 veckor på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v. 48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v. 3 2025.
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare
Arbetsort: Under den verksamhetsförlagda utbildningen är du placerad i PO Skaraborg, placeringsort Skövde. Studierna under den funktionsinriktade polisutbildningen sker mestadels på distans med ca 14 så kallade närstudieveckor som är obligatoriska och sker på plats Malmö Universitet.

Kontaktpersoner:
Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: Marlene Andersson, nås via polisens växel 114 14.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: jennifer.prim-citraro@polisen.se

Fackliga företrädare
Saco-S, Polisförbundet, Seko Polisen, ST inom Polisen nås via polisens växel 114 14.

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v. 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm och Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor:
Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Väst.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 29/2 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg