Polisär utredare Brott i Nära Relation till utredningssektionen i Norrbotten

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Luleå

Län

Norrbottens län

Utlyst

14 mars 2023

Ansök senast

28 mars 2023

Referensnummer

C129695/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en polisär utredare till vår grupp i Norrbotten. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Nord omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har drygt 2000 anställda och består av fyra polisområden: Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Regionen har även fyra regionala enheter Operativa-, Utrednings-, Underrättelseenheten samt Regionkansliet som lyder direkt under regionpolischefen.

Utredningssektionen i polisområde Norrbotten består av en grupp för grova brott, en grupp med stationsbefäl, en grupp med jourhavande förundersökningsledare, en spaningsgrupp, en bedrägerigrupp samt två grupper för brott i nära relation.

Brott i nära relation grupp 2 bedriver bland annat kvalificerade utredningar gällande våldsbrott i nära relation, brott mot barn, sexualbrott med känd eller okänd gärningsperson.

Utredningssektionen i polisområde Norrbotten söker nu 2 polisära utredare till Brott i nära relation grupp 2 med placering enligt överenskommelse.

Arbetsbeskrivning

Du bedriver kvalificerade utredningar gällande våldsbrott i nära relation och sexualbrott med känd eller okänd gärningsperson. Förundersökningen leds i de flesta fall av en åklagare. Detta betyder att du inhämtar information, sammanställer material, håller förhör och föredrar ärenden för åklagaren som denne kan fatta rättssäkra beslut på.

Som utredare arbetar du i nära samverkan med andra myndigheter och organisationer såsom åklagarkammaren, juridiska ombud, socialtjänsten och andra utredare både i den egna arbetsgruppen och mellan andra utredningsgrupper. Regional samverkan kan också förekomma.

Ärendetypen innefattar utredning av ärenden med anhållna och häktade personer vilket kräver korta handläggningstider och arbete under tidspress. Det förutsätts att du sätter dig in i och håller dig uppdaterad med aktuella och rådande regelverk och lagstiftning.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Förhör av vuxna och barn i ärenden med sexual- och relationsbrottslighet.
 • Inhämta information hos andra myndigheter, företag etc.
 • Analysera och tolka utredningsmaterial, exempelvis mobiltelefoner, övervakningsfilm etc
 • På ett pedagogiskt sätt sammanställa utredningsuppgifter inför redovisning till åklagare
 • Arbete i yttre tjänst så som exempelvis husrannsakningar, hämtningar till förhör och sök av efterlysta personer.

Vi ger dig det stöd, erfarenhet och den utbildning du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss!

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Har svensk polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2012:1104) med godkänd
 • aspirantutbildning
 • Erfarenhet av utredning som bedöms som relevant för funktionen, exempelvis från
 • socialtjänsten, Migrationsverket eller annan rättsvårdande myndighet.
 • Erfarenhet och vana av att hantera och strukturera stora informationsmängder.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
 • Svenskt B-körkort för manuell växel.

 • Det är meriterande om du har/är:

 • Erfarenhet av eller handläggning av ärenden inom familje- och/eller
 • relationsärenden
 • Arbetslivserfarenhet av arbetet med särskilt utsatta brottsoffer, eller erfarenhet av
 • kontakt med misstänkta, brottsutsatta, vittnen eller andra personer i en utredning
 • Arbetslivserfarenhet av utredande samtal som skulle kunna likställas med en
 • förhörssituation
 • Erfarenhet av att jobba som utredare inom polismyndigheten
 • Arbetslivserfarenhet från utredningar med barn.

Vi söker dig som har ett intresse av att arbeta med hot- och våldsbrott i nära relation, sexualbrott och brott mot barn. Du ska ha en utpräglad förmåga att kunna skilja på person och handling, då dessa utredningar ofta är känslosamma och kan innehålla allvarliga och kränkande brott begångna inom familjer och relationer.
Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål.

Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är självgående, flexibel och har möjlighet till tempoväxling. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du strukturerad, empatisk, trygg i dig själv och litar på din egen förmåga. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och har ett positivt förhållningssätt. Du behöver vara stresstålig och klara av att arbeta med många frågor parallellt under tidspress med gott resultat.

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Teresa Nilsson , Gruppchef, Brott i nära relation
072-5094170
teresa.nilsson@polisen.se

Amanda Nilsson, HR-Konsult
073-065 64 86
amanda-s.nilsson@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet region Nord, SEKO polisen, SACO-S region Nord, ST region Nord nås via växel 114 14

Övrig information

Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid, 40h/V. Huvudsakligt arbete är förlagt till dagtid 08.00-16.30. Kvälls och helgarbete kan dock förekomma.

Placering: Enligt överenskommelse

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Vi vill även informera dig om att Polismyndigheten använder sig av urvalsfrågor som ett första led i urvalsarbetet. Du kan därför behöva svara på ett antal urvalsfrågor utifrån aktuell kravprofil för den roll du har sökt. Vi uppmanar till sanningsenliga svar på urvalsfrågorna.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.
Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Välkommen att ansöka till oss!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg