Sök
Stäng Meny

Polisen i region Syd söker gruppchef till PKC-Syd med placering i Kalmar

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Kalmar

Län

Kalmar län

Utlyst

27 mars 2024

Ansök senast

21 april 2024

Referensnummer

C185500/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 37 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de kommande åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en gruppchef som är lösningsinriktad, flexibel och kommunikativ till en av våra grupper på PKC Syd med placering i Kalmar. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Arbetsbeskrivning

Som gruppchef för en operativ grupp på PKC arbetar du i nära samarbete med sektionsledningen och ledningsgruppen på PKC Syd. Du arbetsleder förundersökningsledare och operatörer genom ett närvarande och aktivt ledarskap. Du kommer ingå i ledningsgruppen och det förväntas av dig att du är en kreativ individ som samarbetar, uppmuntrar och entusiasmerar medarbetarna i syfte att vara marknadsledande inom Sverige i PKC-uppdraget. I rollen som gruppchef på PKC Syd är du till lika förundersökningsledare i ditt uppdrag, vilket innebär att du fattar beslut i förundersökningar som inkommer till PKC. Du beslutar om initiala utredningsåtgärder samt lämnar tydliga direktiv till medarbetare och till våra mottagare, såväl muntligt som skriftligt, i syfte att driva förundersökningen framåt. Som gruppchef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Att vara chef och ledare inom Polismyndigheten innebär att skapa trygghet och bygga förtroende genom att utöva ett uppriktigt, modigt och lyhört ledarskap med tillit till andras kompetens och förmåga. Som chef driver du utveckling genom att inspirera och uppmuntra till reflektion och återkoppling på ett sätt som utgår från att vi följer lagen och behandlar människor lika. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet.

Uppdraget som gruppchef på PKC
 • Inom ramen för ditt ansvarsområde ansvara för att verksamhetens uppdrag utförs
 • Tillsammans med dina medarbetare verka för verksamhetens långsiktiga förändrings- och utvecklingsarbete
 • Ingå i PKC Syds ledningsgrupp
 • Ansvara för såväl utvecklingssamtal, månadssamtal som lönesamtal/lönesättande samtal för dina medarbetare.
 • Ansvara och verka för en arbetsmiljö som stimulerar till samarbete, kreativitet och ständiga förbättringar
 • Jobba med aktivt och närvarande ledarskap samt dagligen coachar, motiverar, stödjer och skapar förutsättningar för dina medarbetare, operatörer och förundersökningsledare
 • Medverka i utbildningsinsatser och utvärderingar av verksamheten
 • Förändra och utveckla verksamheten för att bidra till en bättre Svensk Polis och skapa Sveriges främsta PKC-verksamhet
 • Företräda hela Polismyndigheten både externt och internt och arbeta för att stärka förtroendet för polisverksamheten.

Kvalifikationer

Som gruppchef på PKC Syd har du:
 • Polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2014:1104), eller annan relevant akademisk utbildning som arbetsgivaren bedömer relevant för funktionen
 • Minst 6 månaders sammanhängande erfarenhet av att ha arbetat som chef eller arbetsledare den senaste femårsperioden
 • Dokumenterad erfarenhet av att framgångsrikt ha drivit och ansvarat för förändrings- och utvecklingsarbete
 • Kunskap om brottsutredningsprocessen, bevisvärdering eller förundersökningsledning
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
 • Erfarenhet av att leda andra mot uppsatta mål och resultat
 • Ingått i ledningsforum
 • Chefs- och ledarskapsutbildning för direkt nivå
 • Förundersökningsledarutbildning inom polisens regi
 • Erfarenhet av aktuellt verksamhetsområde
 • Erfarenhet av att delta i samverkan med samhällsaktörer utanför polisorganisationen och den egna organisationen

 • När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Som grund för den bedömningen ligger Polismyndighetens ledarkriterier. Ledarkriterierna anger en beskrivning av ett önskvärt ledarskap inom Polismyndigheten och omfattar följande förmågor:
 • analys och helhetssyn
 • mål och resultat
 • utveckling och förändring
 • social säkerhet
 • muntlig och skriftlig kommunikation
 • skapa delaktighet och motivation

Läs mer om ledarkriterierna polisen.se/ledarkriterier/ Om inte länken är klickbar kopiera och klistra in länktexten i din webbläsare.

Som en del i urvalsprocessen kommer även tester att användas.

Kontaktpersoner

Johanna Hasselquist, Sektionschef PKC Syd
073-082 43 77
johanna.hasselquist@polisen.se

Christian Barrdahl, Bitr. Sektionschef PKC Syd Kalmar
072-555 92 50

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Patricia Plajer, tel; 0722-319283, patricia.plajer@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet Mirja Appelin 0725-607150

ST region Syd, st.region-syd@polisen.se alt. via 114 14

Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35

SACO-S region Syd; saco-s.regionsyd@polisen.se

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning. Är du inte redan anställd i myndigheten tillämpar vi sex månaders provanställning.
Arbetsort: Kalmar
Tillträde: Enligt överenskommelse
Arbetstidsförläggning: Fast lista. 2-skift.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap men du får gärna ha utländsk bakgrund. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under polisen.se/krigsplacering och polisen.se/sakerhetsprovning

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 21 april 2024. I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav och meriter. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter på polisen.se/personuppgifter/rekrytering. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-Konsult

Varmt välkommen med din ansökan!

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med cirka 32 000 medarbetare. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg