Sök
Stäng Meny

Specialiserad trafikpolis, funktionsinriktade polisutbildningen, region Bergslagen Örebro

Organisation

Polisregion Bergslagen

Kommun

Örebro

Län

Örebro län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C172266/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Bergslagen, operativa enheten, trafiksektionen med funktionen trafikpolis.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Polisregion Bergslagen är organiserad i tre polisområden: Dalarna, Värmland och Örebro som tillsammans är indelade i elva lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten och utredningsenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Trafiksektionen är en del av operativa enheten i region Bergslagen. Polisens trafiksäkerhetsarbete syftar till att bidra till ett minskat antal döda och skadade i trafiken. För att förebygga trafikolyckor är trafiksäkerhetsarbetet inriktat mot de prioriterade områdena hastighet och nykterhet, samt flygande inspektion och övrig kontroll av nyttotrafiken. Trafiksektionen utreder region Bergslagens dödsolyckor samt andra ärenden med huvudinriktning inom trafiklagstiftning.

Arbetsbeskrivning

Polisens arbete i trafiken är indelat i fyra fokusområden:
 • Trafiksäkerhetsarbete vilket syftar till att minska antalet döda och skadade i trafiken.
 • Trygghetsskapande arbete vilket syftar till att öka tryggheten i lokalsamhället.
 • Yrkestrafik vars mål är att främja en sund konkurrens i transportbranschen.
 • Brott på väg vilket syftar till att hitta och lagföra brottsfrekventa personer då de färdas på vägnätet.

 • Arbetsuppgifter
  Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av:
 • flygande inspektion av tunga och lätta fordon
 • kontroll av kör- och vilotider
 • kontroll av lastsäkring
 • kontroll av tillstånd för yrkestrafik
 • vägning av fordon- och fordonskombinationer.
 • utredning av olika typer av brott
 • lagföring av brott som uppdagas i verksamheten
 • tekniska undersökningar på fordon
 • hastighetsövervakning
 • arbete mot alkohol och droger i trafik
 • allmänna polisiära arbetsuppgifter


Vi erbjuder ett självständigt och utvecklande arbete där du möter kvalificerade arbetsuppgifter under stort eget ansvar. Tvångsmedel är en del i den polisiära vardagen och något som du kommer att arbeta med.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Högskoleexamen inom relevanta områden, exempelvis juridik, trafikingenjör eller annan teknisk inriktning
 • För funktionen relevant utbildning (t.ex. trafiksäkerhet, besiktning, trafikutredning)
 • Minst tre års dokumenterad arbetslivserfarenhet inom relevant område
 • Minst två års arbetslivserfarenhet av att inhämta, hantera och analysera komplex information där du har använt lagstiftning och regelverk som utgångspunkt, gärna ifrån utredande verksamhet inom trafikområdet
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Vana att arbeta med datorn som ett arbetsverktyg.
 • God kunskap om Trafiklagstiftningen

 • Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av trafiksäkerhetsarbete, exempelvis genom olika typer av trafikutredningar eller vägkonstruktion.
 • Utomnordiska språkkunskaper, utöver engelska
 • Körkort för motorcykel samt tyngre behörigheter samt (A/CE/DE).
 • Körvana av meriterande körkorts behörigheter


Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper

Du är en socialt kompetent person som är van vid att samarbeta med båda externa och interna aktörer. Du ser det som en självklarhet att bidra till det gemensamma uppdraget och är med all säkerhet både prestigelös och flexibel i ditt arbetssätt för att nå bästa möjliga resultat.
Du är analytisk, strukturerad och lösningsorienterad och har en god förmåga att prioritera dina arbetsuppgifter. Du är en skicklig kommunikatör som har en förmåga att presentera komplicerad information på ett lättförståeligt sätt.
Att du upplevs som trygg och stabil får du ofta höra. Din stresstålighet är väl utpräglad, både under tidspress och emotionell påfrestning. Du har en förmåga att behålla lugnet i de flesta situationer.
Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Marcus Rohlén marcus.rohlen@polisen.se

Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: David Askeröd David.askerod@polisen.se - 010-5670331

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för Polisförbundet, SEKO polisen, SACO-S och ST nås via Polisens växel 114 114.

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v.10 eller 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm och Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Bergslagen.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Placeringsort: Örebro

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 28/2 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg