Språkteknolog eller fonetiker NFC Linköping

Organisation

Nationellt forensiskt centrum

Kommun

Linköping

Län

Östergötlands län

Utlyst

12 september 2022

Ansök senast

03 oktober 2022

Referensnummer

C101989/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en språkteknolog till Bild- och Ljudanalysgruppen på Informationstekniksektionen. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför NFC forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Avdelningen verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi har tolv driftställen, vårt största labb och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

På Informationstekniksektionen har vi en expertkompetens för att säkra, extrahera, analysera och värdera spår av olika slag inom områdena dokument, handstil och digitala spår. Sektionen arbetar även med att digitalisera spår genom forensisk fotografering och sensorteknik. Uppdraget är att genomföra undersökningar, utveckla nya metoder och verktyg, bedriva kunskapsspridning samt vara expertstöd inom sektionens kompetensområden. Vi är omkring 90 medarbetare fördelade på 10 grupper och finns i Linköping samt Malmö. Bild- och ljudjämförelse består idag av nio medarbetare som främst arbetar med att utföra jämförande forensiska undersökningar med koppling till bild och ljud. Vi söker nu en person med kunskap inom språkteknologi eller fonetik till fokusområdet talarjämförelse. Vi söker både dig som nyutexaminerad och i början av sin karriär och seniora medarbetare med arbetslivserfarenhet inom området röstanalys.

Arbetsbeskrivning

Vid en forensisk talarjämförelse bearbetar man talmaterial i olika typer av ljudfiler samt jämför en eller flera inspelningar innehållandes en okänd röst mot en eller flera inspelningar innehållandes en annan, antingen identifierad eller okänd, röst. Detta för att utreda om dessa röster kan komma från en och samma person eller om det eventuellt rör sig om olika personer.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kan komma att vara:
 • utföra talarjämförelser åt rättsväsendet där det ingår att dokumentera, sammanställa och redovisa undersökningar
 • på begäran svara som sakkunnig i domstol
 • bedriva forskning och utveckling av talarjämförelser ur ett biometriskt perspektiv
 • samverka internt och externt inom ämnesområdet för att främja kontinuerlig metodutveckling, informationsutbyte och kunskapsinhämtning.
 • arbeta med kvalitetssäkring och validering av verksamheten inom ämnesområdet
 • utbilda övriga intressenter inom rättsväsendet utveckling och forskning inom talarjämförelser

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • examen på kandidatnivå eller magister-/mastersnivå, i språkvetenskap med inriktning datalingvistik och/eller fonetik/fonologi.
 • mycket goda kunskaper i svenska språket både i tal och i skrift
 • goda kunskaper i engelska språket, både i tal och skrift.
 • erfarenhet av att arbeta inom området röstanalys, från exempelvis examensarbete eller arbetsliv

 • Det är meriterande om du även har:
 • erfarenhet av automatisk röstanalys
 • erfarenhet av metodutveckling inom området biometrisk röstanalys
 • erfarenhet inom tillämpning av artificiell intelligens
 • erfarenhet av statistiska metoder relevant för ämnesområdena lingvistik och fonetik
 • lingvistisk och fonetisk kunskap om andra språk utöver svenska
 • talar flera språk, utöver svenska och engelska

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är driven och tar ansvar för sin uppgift. Då arbetsuppgifterna innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på struktur och noggrannhet och för att trivas och bli framgångsrik i rollen är du kvalitetsmedveten och lösningsfokuserad.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Klara Eklund, tf gruppchef
010-56 28 425
klara.eklund@polisen.se

Anna Billengren, HR-konsult
anna.billengren@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet Sofia Ask, tfn 010-56 38710; Fackförbundet ST Therese Croner, tfn 010-567 64 44; SEKO Polisen Karna Tillheden, tfn 0732490422; SACO Justus Läsker, tfn 010 562 8179.

Övrig information

Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Linköping
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid 5:2 40 h/v
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Forensiker IT

Vid NFC genomgår du en intern utbildning/upplärning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt utöva forensikeryrket. Under utbildningsperioden har du titeln forensikeraspirant.

Enligt gällande lagstiftning kräver anställningen att blivande anställd lämnar ett DNA-prov för registrering i myndighetens elimineringsdatabas.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg