Stationsbefäl till Gränspolissektionen, region Väst

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Göteborg

Län

Västra Götalands län

Utlyst

19 september 2022

Ansök senast

10 oktober 2022

Referensnummer

C103521/2022

Arbetsplatsbeskrivning

Region Väst
Polisregion Väst består av Hallands och Västra Götalands län. Cirka 5 300 anställda arbetar för att genomföra polisens kärnuppdrag i de 55 kommunerna. Verksamheten i polisregionen är organiserad i fem polisområden, en regional utredningsenhet, en regional operativ enhet, en regional underrättelseenhet och ett regionkansli. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Gränspolissektionen
Gränspolisen i Väst är en sektion som tillhör Operativa enheten och har idag drygt 200 medarbetare. Verksamheten bedrivs i hela regionen där arbetet i nuläget utgår från Göteborg, Landvetter flygplats och Halmstad. Gränspolisen är en sektion med ett tydligt specialuppdrag och här finns en kompetens som inte finns på andra ställen. Här jobbar specialister, utifrån en komplex lagstiftning. Verksamheten styrs från regionen, nationella operativa avdelningen (NOA) och EU-kommissionen. I uppdraget ingår att ansvara för gränskontroll, vid yttre gräns (Schengen) samt vid inre gräns (Sverige), verkställigheter och annan gränspolisverksamhet, exempelvis brottsutredning och processutveckling. Gränspolissektionen är en expanderande sektion som erbjuder ett intressant och utvecklande arbete.

Arbetsbeskrivning

Du ska direkt under gruppchefen verka som expert i gränspolisfrågor. Du skall leda och ta beslut i gränspolisiära frågor vid den yttre gränskontrollen i region väst. Som stationsbefäl ska du stödja, leda och ge direktiv i de initiala utredningsåtgärder samt fatta de beslut som fordras, i förekommande fall ska ärenden avslutas. Du skall ansvara i frågor från regionens polisområden som rör utlänningslagen såsom inre utlänningskontroller. Du har en arbetsledande funktion i utlänningslagen med beslutsmandat, du kommer t ex ha delegation på vissa polisavvisningar enligt utlänningslagen. Du kommer också att vara föredragande för beslutsfattare avseende frågor om förvar och uppsikt. En viktig arbetsuppgift är att alltid kvalitetssäkra förstahandsåtgärder i de olika processerna i samverkan med medarbetarna.

Samverkan sker dagligen med såväl interna som externa aktörer och myndigheter. Du ska medverka till ett öppet och tolerant klimat där värdegrund är en självklarhet, detta är av särskild vikt då Gränspolissektionen är en mångkulturell arbetsplats med både poliser och civilanställd personal.

Vi erbjuder
 • daglig möjlighet att använda dina språkkunskaper
 • en arbetsplats med internationell anknytning och möjlighet till deltagande i utbildningar, konferenser och insatser i Europa
 • en mångfald av medarbetare som tillsammans har en stor kulturkompetens

Kvalifikationer

Krav
Vi söker dig som har
 • Polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2014:1104)
 • Varit polis i fem år
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift både vad gäller svenska och engelska språket
 • Goda kunskaper i system såsom DUR 2, PÄR och WILMA
 • Erfarenhet av ledande befattning

 • Meriterande
 • Ytterligare språkkunskaper utöver svenska och engelska
 • Gränskontrolltjänsteman grund eller annan utbildning som bedöms likvärdig.
 • Aktuell erfarenhet av den regionala lägesbilden/problembilden i region Väst
 • Utbildad beslutsfattare

Personliga egenskaper
Arbetet påverkas av olika händelser i omvärlden och som stationsbefäl kommer du i kontakt med människor från flera olika länder och kulturer. Du bör därför vara samhällsintresserad och intresserad av din omvärld samt ha empati och förståelse för andra kulturer och människors olikheter. Du ska vara intresserad av att fördjupa dig i lagstiftning, lagförändring och förordningar som rör gränskontrollsarbetet och därefter fortbilda medarbetare.

Vi söker dig som vill bidra i utvecklingsarbetet med att synliggöra och tydliggöra gränspolisens uppdrag. Du ska ha en uttalad vilja att tillsammans med gruppchef och övriga medarbetare kontinuerligt utveckla verksamheten i syfte att nå enhetens mål.

Arbetet ställer stora krav på god prioriteringsförmåga och flexibilitet vid hög arbetsbelastning i de olika processerna. Du ska ha lätt för att anpassa dig till olika situationer och nya direktiv.

Vi förväntar oss även att du har en god samarbetsförmåga och förmåga att samverka med andra myndigheter och organisationer. Du ska kunna lyssna, kommunicera och lösa konflikter på ett konstruktivt sätt.

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Niklas Jerkvall, Gruppchef
11414

Camilla Lindekrantz, Gruppchef
114 14
camilla.lindekrantz@polisen.se

Fanny Bredberg, HR-konsult
fanny.bredberg@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare från Polisförbundet, SEKO Polisen, ST inom Polisen och SACO-S
114 14

Övrig information

Placeringsort: Landvetter flygplats

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 10e oktober 2022. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du kontaktar ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader om du inte är tidigare anställd inom myndigheten.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg