Stationsbefäl till Utredningssektionen med placering i Sundsvall

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Sundsvall

Län

Västernorrlands län

Utlyst

10 maj 2023

Ansök senast

31 maj 2023

Referensnummer

C139905/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu dig som är redo att kliva in i befälsrollen, ta ett större ansvar och bidra till ett gott arbetsklimat. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polisregion Nord omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har drygt 2000 anställda och består av fyra polisområden: Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Regionen har även fyra regionala enheter Operativa-, Utrednings-, Underrättelseenheten samt Regionkansliet som lyder direkt under regionpolischefen.

Polisområde Västernorrland har verksamhet i hela Västernorrlands län fördelat på tre lokalpolisområden, en utredningssektion samt ett polisområdeskansli.

Stationsbefälen på huvudorten Sundsvall är en polisområdesresurs och är placerade på utredningssektionen i PO Västernorrland. Gruppen består av 1 gruppchef och 7 stationsbefäl. Utöver gruppen för Stationsbefälen finns grupperna Grova brott 1 och 2, Span, Brott i nära 1 och 2, Bedrägeri samt Jourhavande FU-ledare.

Arbetsbeskrivning

Som Stationsbefäl ingår det i ditt ansvar att inom verksamhetsområdet planera, fördela, leda och följa upp polisområdets och lokalpolisområdets inre verksamhet. Arbetsuppgifterna utgår från ett verksamhetsansvar och har sin utgångspunkt i polisområdets problembild. I funktionen leder du del av den inre verksamheten antingen på uppdrag av chef eller självständigt genom tilldelad delegation. Funktionens uppdrag och krav ligger nära den direkta ledarens men funktionen har inget formellt personalansvar.

Vid polisområdets huvudort Sundsvall, bedrivs Stationsbefälsfunktionen i skift på alla tider av dygnet under årets alla veckor och dagar. Stationsbefäl vid huvudort övertar ansvaret för förmansprövning på distans vid de tillfällen när annat lokalpolisområde inom polisområdet är obemannat.

Funktionen som stationsbefäl innebär inget formellt personalansvar men rollen som arbetsledare innebär att du coachar, motiverar och stödjer dina medarbetare och skapar förutsättningar för dem att nå sin fulla potential.

I funktionen Stationsbefäl kommer du bl.a. ansvara för att:

 • initialt förmanspröva frihetsberövanden som inte prövas av den jourhavande förundersökningsledaren
 • ansvara över arresterna i polisområde Västernorrland, när detta inte görs lokalt
 • fortlöpande pröva den laga grunden för frihetsberövandet
 • på distans förmanspröva frihetsberövanden när sådan rutin beslutats
 • upprätta och föra arrestantförteckning
 • arbetsleda arrestantvakter och annan underställd personal
 • fungera som mottagare och förmedlare av händelserapporter med prioritet 5 och därtill hörande hantering och administration
 • hantering av akut uppkomna bemanningsfrågor
 • att hantera allmänna frågeställningar/besök i receptionen framförallt utanför kontorstid
 • besluta och hantera administrationen kring vissa handräckningar
 • tillse att verksamheten bedrivs enligt Polismyndighetens intentioner och anvisningar, effektivt, kostnadsmedvetet enligt gällande lagstiftning, föreskrifter och övriga regelverk.
 • de arbetsuppgifter i övrigt som beslutats lokalt

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som:
 • Har svensk polisexamen, i enlighet med Polisförordningen (2012:1104) med godkänd aspirantutbildning
 • Har god erfarenhet av polisyrket

 • Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:
 • Erfarenhet i närtid av det aktuella verksamhetsområdet
 • Erfarenhet av att ha arbetat som arbetsledare, projektledare eller liknande som arbetsgivaren bedömer likvärdig för tjänsten
 • Erfarenhet av utredningsverksamhet
 • Erfarenhet av arbete i yttre tjänst

I rollen som Stationsbefäl har du många kontaktytor och samarbetar både inom polisen likväl som med andra myndigheter, ex. socialtjänst, sjukvård med mera. Vi söker därför dig med en hög social kompetens och en god kommunikativ förmåga som innebär att du är lyhörd, tydlig och kan anpassa ditt budskap efter mottagare och situation.
Vidare söker dig som trivs med att arbeta i en tempofylld miljö och har förmågan att strukturera information och skapa överblick över arbetssituationen samt ha ett strukturerat arbetssätt. Du är flexibel i ditt förhållningssätt till vilka arbetsuppgifter som ska utföras.

Rollen ställer krav på att du är en trygg person som kan arbeta självständigt såväl som i grupp, fatta egna beslut samt löser de problem du ställs inför.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Camilla Dahlgren, HR-Konsult
073-046 38 51
camilla.dahlgren@polisen.se

Christer Nilsson, Rekryterande chef
072-587 51 52
christer.nilsson3@polisen.se

Övrig information

Fackliga kontaktpersoner:
SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via växeln 114 14.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 31 maj 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg