Sök
Stäng Meny

Traineeprogram: Drömmer du om att bli utredare på lokalpolisområde och polis? Se hit!

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Göteborg

Län

Västra Götalands län

Utlyst

18 januari 2024

Ansök senast

29 februari 2024

Referensnummer

C173612/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Polisregion Väst består av Hallands län och Västra Götalands län. Verksamheten i regionen är organiserad i fem polisområden: Fyrbodal, Halland, Skaraborg, Storgöteborg och Älvsborg som tillsammans är indelade i 16 lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten och utredningsenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

I polisområde Storgöteborg bor närmare en miljon invånare. Vårt geografiska område spänner över sju kommuner. Polisområde Storgöteborg är indelat i fem lokalpolisområden: Göteborg city, Kungälv/Ale, Storgöteborg Hisingen, Storgöteborg nordost och Storgöteborg syd. På polisområdesnivå organiseras utredningsverksamheten i utredningsjour och utredningssektion. Vidare finns ett polisområdeskansli.

Arbetsbeskrivning

Som utredare LPO kommer du att hantera brottsutredningar under ledning av förundersökningsledare, både från Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. Du kommer att hålla förhör med målsägande, vittnen samt misstänkta personer och hantera andra utredningsåtgärder. Arbetsuppgifterna innefattar också hantering av ärenden där frihetsberövade personer förekommer. I rollen arbetar du enskilt såväl som tillsammans med andra utredare i team. Du samarbetar både med externa och interna partner. Vi ställer höga krav på att du kan hantera omfattande material med mycket information och göra det med stor noggrannhet och kvalité.

Det kan även tillkomma allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetensbehov.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område (vid anställningens start), exempelvis inom kriminologi, beteendevetenskap, socionom, psykologi, juridik, ekonomi, journalistik. Du behöver kunna uppvisa examensbevis inför anställningens start. Du behöver alltså inte ha en färdig examen vid ansökningstillfället. Examen får vara högst två år gammal när du ansöker.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska både i tal och skrift
 • Giltigt svenskt körkort, manuell (B-behörighet)

 • Det är meriterande om du har:
 • Erfarenhet av eller utbildning i samtalsmetodik
 • Erfarenhet av att arbeta med lagar och lagstöd i det dagliga arbetet
 • Erfarenhet av skriftliga och muntliga redogörelser
 • Erfarenhet av utrednings- och/eller analysarbete från offentlig verksamhet
 • Utomnordiska språkkunskaper

 • Personliga egenskaper
 • Stabil, har självinsikt och är trygg i dig själv samt kan skilja på det personliga och professionella då du i din roll kommer i kontakt med utsatta människor
 • Självgående och initiativtagande, vilket innebär du måste ha en förmåga att planera, driva, strukturera och prioritera ditt arbetssätt för att uppnå resultat
 • Flexibel och lösningsfokuserad i ditt förhållningssätt då du behöver kunna anpassa dig till ändrade omständigheter och växla arbetstempo vid behov
 • Samarbetsvillig och ha god förmåga att arbeta i ett team såväl som ensam eftersom du förväntas kunna kommunicera och relatera dig till andra på ett lyhört samt konstruktivt sätt
 • Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.
  Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

  Sökande måste även uppfylla de generella behörighetskraven för polisutbildningen. Beakta särskilt:
 • Särskild behörighet för polisutbildningen.

Mer information om behörighet och antagningskrav till polisutbildningen hittar du här:
polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Kontaktpersoner

Camilla Wallenius, Olof Brandén, Helena Abrahamsson, Jenny Aspfjäll, Hannah Sutherland, Rekryterande chef
Nås via polisens växel 114 14

Sandra Wigemo, HR-konsult
sandra.wigemo@polisen.se

Jennifer Prim, HR-konsult
jennifer.prim-citraro@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen nås via polisens växel, telefon: 11414

Övrig information

Rekryteringsprocessen tidsplan:
Ett första urval kommer att göras efter sista ansökningsdagen. Urvalet kommer att baseras på inkomna ansökningshandlingar. I ditt CV och/eller personliga brev ber vi dig beskriva hur du möter våra meriterande kvalifikationer. Kandidaterna som bedöms som mest meriterade blir kontaktade för att genomföra en telefonintervju.

Vi kommer bjuda in till en informationsträff v. 11 som berör studieperioden för den funktionsinriktade polisutbildningen (start januari 2025) och som är gemensam för samtliga spår inom FPU:n. Information om den inledande verksamhetsförlagda praktiken som genomförs under hösten 2024 kommer ej att behandlas under denna träff.

Urvalet av kandidater som går vidare efter telefonintervjun blir aktuella för att genomföra prövningar vid Plikt och prövningsverket. Det är samma prövningsförfarande som till ordinarie polisutbildningen. Prövningarna kommer att genomföras mellan ca vecka 15 och vecka 20 på Plikt- och prövningsverkets kontor, antingen i Malmö eller Stockholm. De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Under intervjun ges mer information om fortsatt process, tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor: Under traineeprogrammet samt aspirantutbildningen får du en tidsbegränsad anställning. Efter avslutat traineeprogram, inklusive godkänd funktionsinriktad polisutbildning, samt godkänd aspirant och säkerhetsprövning övergår din anställning till en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Under traineeprogrammet och aspirantutbildning utgår fast lön på 29.000 kr/månaden.
Efter avslutat traineeprogram, godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter funktion.

Är du anställd inom Polismyndigheten behåller du din nuvarande anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av traineeprogrammet och den funktionsinriktade polisutbildningen.

Arbetsort: Under den verksamhetsförlagda utbildningen är du placerad i PO Storgöteborg. Studierna under den funktionsinriktade polisutbildningen sker mestadels på distans med ca 14 så kallade närstudieveckor som är obligatoriska och sker på plats Malmö Universitet.

Omfattning: Heltid
Tillträde: Den verksamhetsförlagda introduktionen startar under den senare delen av augusti 2024 och den funktionsinriktade utbildningen startar sedan vecka 3 januari 2025.
Funktion och placering: Under traineeprogrammet anställs du som handläggare. Efter avslutat traineeprogram, med godkänd utbildning och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning erbjuds du en anställning som polisassistent med funktion som utredare med placering vid: PO Storgöteborg.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105). I rekryteringsprocessen görs en särskild bedömning att den sökande har god potential att tillgodogöra sig utbildningen.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 29 februari 2024.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig kontakta ansvarig HR-konsult.

En tillsvidareanställning hos Polismyndigheten kommer att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg