Utredare Bedrägeri, Funktionsinriktade Polisutbildningen, Region Stockholm

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

16 januari 2023

Ansök senast

16 februari 2023

Referensnummer

C120778/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet inom utredning samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2023 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte, Linnéuniversitetet i Växjö. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/


Beskrivning av din blivande arbetsplats
Bedrägerisektionen är placerad vid den regionala utredningsenheten. Sektionsledningen består av två biträdande sektionschefer, sektionschef och 12 gruppchefer. Totalt uppgår sektionen till 150 medarbetare, vilket behövs då bedrägerier och välfärdsbrotten är ett växande problem som i allt större utsträckning också utnyttjas av den organiserade brottsligheten.

Möjliga placeringar för funktionen är
Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Region Stockholm, Regionala utredningsenheten, Bedrägerisektionen som utredare bedrägeri.

Bedrägerisektionen har idag sin placering på Kungsholmen men kommer vid årsskiftet 2023/ 2024 att flytta till Farsta.

Arbetsbeskrivning

Som bedrägeriutredare ingår du i det riktade arbetet mot den organiserade brottsligheten i hela Stockholm. Genom att jobba på bedrägerisektionen och tillhöra RUE kommer du vara en del av den spetskompetens som vår enhet kan leverera till hela länet.

Du kommer att jobba som utredare av såväl grova brott med hemliga tvångsmedel som vardagsbrott. Där både den enskilda individen som det kriminella nätverket är misstänkta. I utredningsarbetet är det också en naturlig del att verkställa tvångsmedel i sektionens ärenden. Här hjälper vi och engagerar oss i varandras utredningar för att föra sektionens arbete framåt.

Arbetet som bedrivs är riktat mot att försvåra och avbryta de kriminella nätverkens/individens förmåga att begå brott. Som utredare är du en stor del i detta arbete och din påverkan gör skillnad.

Som utredare är din primära arbetsuppgift att handlägga och utreda egna brottsutredningar bland annat enligt nedan beskrivning:

 • Bedrägerier
 • Penningtvättsbrott
 • Förskingringar
 • Trolöshet mot huvudman
 • Bidragsbrott

I uppdraget som utredare ska du, själv eller tillsammans med andra, aktivt och engagerat bedriva utredningsarbete på ett sätt som för polisen närmare medborgarna och som gör polisen mer tillgänglig. I själva utredningsarbetet ingår att hålla förhör, inhämta relevant information, hantera och säkerställa bevisning, presentera ärendet för förundersökningsledare/åklagare samt när utredningen är klar sammanställa den på ett överskådligt sätt i ett s.k. förundersökningsprotokoll.

Det kan även tillkomma allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetens behov, men även husrannsakningar, hämtningar till förhör samt stöttning vid häktningsförhandlingar.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:
 • Högskoleexamen inom kriminologi, ekonomi, juridik, beteendevetenskap eller annan utbildning som Polismyndigheten bedömer relevant
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid
 • Minst ett års arbetslivserfarenhet av att inhämta, hantera och analysera komplex information där du har använt lagstiftning och regelverk som utgångspunkt, gärna ifrån utredande verksamhet - Skallkrav
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Arbetslivserfarenhet av Office-paketet framförallt Excel


 • Det är meriterande om du har:
 • Arbetslivserfarenhet av bedrägeriutredningar, utredningar gällande utnyttjandet av välfärdssystemet, penningtvätt eller finansiella utredningar
 • Arbetslivserfarenhet av svåra samtal/utredande samtal
 • Erfarenhet av att analysera och sammanfatta stora mängder information

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/


Personliga egenskaper
För att lyckas i uppdraget ser vi att du är en stabil och flexibel person med gott omdöme. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du är analytisk och noggrann. Du har förmågan att driva utredningar effektivt både självständigt och i nära samarbete internt med kollegor samt externt med andra parter. Vi ser även att du är kommunikativ, du har god förmåga att kunna sammanställa och föredra ärenden på ett pedagogiskt och tydligt sätt.
Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Helene Imbro, Rekryterande chef bedrägeri
072-2060730
helene.imbro@polisen.se

Leila Mekidiche, HR-konsult
010-564 01 56
leila.mekidiche@polisen.se

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff. Vi kommer därefter att begära in examensbevis.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt och prövningsverket mellan vecka 15-18 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm och eventuellt Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Stockholm.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månanden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Placeringsort: Stockholm, Farsta.

Arbetstid: Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildnings arbetar du kontorstider, flexibel arbetstid kan förekomma. .

Tillträde: Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2-3v på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v.3 2024.
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg