Sök
Stäng Meny

Utredare Bedrägeri, Funktionsinriktade Polisutbildningen, Region Stockholm

Organisation

Polisregion Stockholm

Kommun

Stockholm

Län

Stockholms län

Utlyst

18 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C173614/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte i Växjö, Malmö eller Stockholm (Södertörn). Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Region Stockholm, Regionala utredningsenheten, Bedrägerisektionen som utredare bedrägeri.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats
Bedrägerisektionen är en av 14 sektioner på den regionala utredningsenheten i Stockholm. Sektionsledningen består av en sektionschef, två biträdande sektionschefer och 15 gruppchefer. Totalt uppgår sektionen till ca 150 medarbetare, vilket behövs då bedrägerier och välfärdsbrotten är ett växande problem som i allt större utsträckning också utnyttjas av den organiserade brottsligheten.

Bedrägerisektionen är en mångfacetterad arbetsplats där variationen på ärendenas karaktär är stor – allt från relativt enkla ärenden till riktigt komplexa ärenden där vi arbetar i team med olika funktioner inkopplade. Arbetet vi utför har en stor betydelse för många målsäganden som genom brotten i många fall lidit stor skada både ekonomiskt och känslomässigt.

Här ställs det krav på samtliga och det vi lägger vikt vid är vårt arbete med norm, kultur och likabehandling. Dessa områden är viktiga delar i vår strävan efter att bli en än mer attraktiv arbetsplats. Tillsammans ska vi utveckla visionen för svensk polis, att göra hela Sverige tryggt och säkert, för att närma oss målen en attraktiv arbetsplats och samarbetspartner, stark lokal närvaro och framgångsrik brottsbekämpning och uppklarning.

Möjlig placering för funktionen är Region Stockholm, Farsta.

Arbetsbeskrivning

Som bedrägeriutredare ingår du i det riktade arbetet mot den organiserade brottsligheten i hela Stockholm. Genom att jobba på bedrägerisektionen och tillhöra RUE kommer du att vara en del av den spetskompetens som vår enhet kan leverera till hela länet.

Du kommer att jobba som utredare av såväl grova brott med hemliga tvångsmedel som vardagsbrott, där både den enskilda individen som det kriminella nätverket är misstänkta. I utredningsarbetet är det också en naturlig del att verkställa tvångsmedel i sektionens ärenden. Här hjälper vi och engagerar oss i varandras utredningar för att föra sektionens arbete framåt.

Arbetet som bedrivs är riktat mot att försvåra och avbryta de kriminella nätverkens/individens förmåga att begå brott. Som utredare är du en stor del i detta arbete och din påverkan gör skillnad.

Som utredare är din primära arbetsuppgift att handlägga och utreda egna brottsutredningar bland annat enligt nedan beskrivning:
 • Bedrägerier
 • Penningtvättsbrott
 • Förskingringar
 • Trolöshet mot huvudman
 • Bidragsbrott

I uppdraget som utredare ska du, själv eller tillsammans med andra, aktivt och engagerat bedriva utredningsarbete på ett sätt som för polisen närmare medborgarna och som gör polisen mer tillgänglig. I själva utredningsarbetet ingår att hålla förhör, inhämta relevant information, hantera och säkerställa bevisning, presentera ärendet för förundersökningsledare/åklagare samt när utredningen är klar sammanställa den på ett överskådligt sätt i ett s.k. förundersökningsprotokoll.

Det kan även tillkomma allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetens behov, men även husrannsakningar, hämtningar till förhör samt stöttning vid häktningsförhandlingar.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område, exempelvis inom kriminologi, ekonomi, juridik, beteendevetenskap eller annan för funktionen relevant utbildning
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid, exempelvis av att inhämta, hantera och analysera komplex information där du har använt lagstiftning och regelverk som utgångspunkt, gärna ifrån utredande verksamhet.
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Arbetslivserfarenhet av Office-paketet framförallt Excel


 • Det är meriterande om du har:

 • Arbetslivserfarenhet av bedrägeriutredningar, utredningar gällande utnyttjandet av välfärdssystemet, penningtvätt eller finansiella utredningar
 • Arbetslivserfarenhet av svåra samtal/utredande samtal
 • Erfarenhet av att analysera och sammanfatta stora mängder information

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Anna Alriksson, Rekryterande chef
anna.alriksson@polisen.se

HR-konsult
externfpu.region-sthlm@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga kontaktpersoner för SEKO Polisen, SACO och ST nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v. 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm och Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Stockholm.

Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Placeringsort: Stockholm
Arbetstid: Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildning arbetar du kontorstider, flexibel arbetstid kan förekomma.
Tillträde: Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2 3 veckor på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v.48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v.3 2025.
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.
Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Har du frågor om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: Anna Alriksson, anna.alriksson@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult på externfpu.region-sthlm@polisen.se

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på polisen.se/jobb-och-utbildning/jobba-hos-polisen/det-har-erbjuder-vi/

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.


Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg