Sök
Stäng Meny

Utredare bedrägeri i Umeå

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Umeå

Län

Västerbottens län

Utlyst

18 september 2023

Ansök senast

02 oktober 2023

Referensnummer

C155229/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en civil utredare till bedrägerigruppen i Umeå. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 35 500 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli.

Polisregion Nord är den största regionen sett till yta. Regionen består av de fyra nordligaste länen i Sverige och är organiserad i fyra polisområden: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland som tillsammans är indelade i 12 lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten och utredningsenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Polisområde Västerbotten är indelat i tre lokalpolisområden, en utredningssektion och ett polisområdeskansli.

Utredningssektionen är organiserad i grova brott, spaning, brott i nära relation, bedrägeri och utredningsjour. Utredningssektionen har även stationsbefäl samt jourhavande förundersökningsledning. Utredningssektionen ansvarar för kvalificerat spaningsarbete och viss hantering av hemliga tvångsmedel.

Arbetsbeskrivning

Arbetet som bedrägeriutredare innebär att både självständigt och i grupp handlägga och utreda brottslighet av ekonomisk karaktär. Brott av denna typ är i ständig förändring och ändrar snabbt format. Detta gör utredarrollen dynamisk och spännande då vi genom eget aktivt arbete och utbildningar ständigt lär oss nya sätt att nå resultat.

Mer specifikt kommer dina arbetsuppgifter bland annat bestå av att:

 • Hålla förhör med målsägande, vittnen och misstänkta personer
 • Hantera frihetsberövade
 • Dokumentera tvångsåtgärder och begäran om olika tekniska undersökningar
 • Sammanställa komplex information för presentation till bland annat åklagarmyndigheten och rätten
 • Vara behjälplig för polisområdet att utifrån verksamhetens behov även driva och utreda ärenden av annan beskaffenhet och brottstyp

Som bedrägeriutredare utgör du en länk i hela den brottsutredande processen och samarbetar med andra aktörer i brottsutredningsprocessen, exempelvis analytiker och personal som arbetar med informationsinhämtning, spaning och hemliga tvångsmedel. Arbetet innebär även många externa kontakter med till exempel åklagare, juridiska ombud och företag inom och utom Sverige.

Arbetet sker under ledning av förundersökningsledare från Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleutbildning inom relevant område exempelvis juridik, ekonomi, kriminologi eller annan samhällsvetenskaplig inriktning eller arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)


 • Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av utredning inom offentlig verksamhet
 • Erfarenhet av utredningar inom sakområdet, tex penningtvättbrott, bidragsbrott eller liknande
 • Analytisk kompetens och förmåga att tolka såväl ekonomiska underlag som digital bevisning
 • Erfarenhet av att hålla förhör/enskilda samtal
 • Mycket goda kunskaper i Excel
 • Gått utbildningen grundläggande brottsutredning för civila brottsutredare


Personliga egenskaper

Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är självgående, och flexibel och har möjlighet till tempoväxling. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du strukturerad, analytisk och noggrann och har förmåga att förklara det komplexa såväl visuellt som i ord och text. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och har ett positivt förhållningssätt.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som anställd hos polisen.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Karen Segersten, HR-konsult
076 146 22 82
karen.segersten@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet polisregion Nord, SEKO polisen, SACO-S region Nord, ST region Nord, samtliga nås via Polisens växel 114 14.

Övrig information

Placeringsort: Umeå

Fackliga företrädare:
Polisförbundet polisregion Nord, SEKO polisen, SACO-S region Nord, ST region Nord, samtliga nås via Polisens växel 114 14.


Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 2 oktober 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg