Utredare Brott i nära relationer (BINR), funktionsinriktade polisutbildningen, PO Västmanland

Organisation

Polisregion Mitt

Kommun

Västerås

Län

Västmanlands län

Utlyst

16 januari 2023

Ansök senast

16 februari 2023

Referensnummer

C119675/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet inom utredning samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2023 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte, Linnéuniversitetet. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Region Mitt, Polisområde Västmanland, Utredningssektionen vid barn- eller vuxengruppen som utredare.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats
Polismyndigheten, region Mitt har ca 2 300 anställda. Regionen består av tre polisområden; Uppsala, Västmanland och Gävleborg, tre regionala enheter samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Vi värnar om god personalpolitik och arbetsmiljö vilket utgör grunderna för vår polisverksamhet. Effektivitet, engagemang och tillgänglighet är den värdegrund vi utgår ifrån i allt arbete, liksom strävan efter mångfald och likabehandling inom alla områden.

Möjliga placeringar för funktionen är: Brott i nära relation 1 (barngrupp) i Västerås eller Brott i nära relation 2 (vuxenärenden) i Västerås. Det finns också möjlighet till placering i Köping (LPO Västra Mälardalen), Sala eller Fagersta (LPO Norra Västmanland).
Du anger önskemål om inriktning (barnärenden eller vuxenärenden) samt önskemål om placering i enkäten.

Arbetsbeskrivning

Som utredare arbetar du både självständigt och i grupp, huvudsakligen med brott i nära relationer. Ibland arbetar du tillsammans med externa organisationer och samarbetspartners. Som regel leder en åklagare aktuella brottsutredningar. Du är även beredd att efter behov stötta den övriga polisverksamheten, i första hand på utredningssidan.

Arbetsuppgifterna innefattar allt som ingår i utredningsarbete såsom:
 • Handläggning av utredningar
 • Utreda främst brott i nära relationer inom brottskategorierna vålds- och sexualbrott med vuxna brottsoffer.
 • Förhör med barn, ungdomar och vuxna. Många av dessa förhör dokumenteras med videoinspelning.
 • Biträda i andra ärenden, t. ex där barn ska förhöras.
 • Analysera och tolka utredningsmaterialet.
 • Sammanställa utredningsuppgifter inför redovisning till åklagare.
 • Deltagande i regelbunden grupphandledning

 • När det gäller t ex brott begångna mot barn finns det krav på skyndsam handläggning varför dessa ärenden är högt prioriterade. Arbetet omfattar även att verkställa olika tvångsmedel såsom t ex husrannsakningar och hämtningar till förhör. Som utredare i en barngrupp är du även en del av verksamheten vid Barnahus, som är en knutpunkt för de barn som utsatts för brott.

  Vi vill rekrytera dig som har ambition och förutsättningar att bli bland de vassaste utredare som polisen kan erbjuda. Du står själv för intresse, vilja, engagemang och de rätta personliga egenskaperna som behövs för denna viktiga tjänst.
  Kontinuerlig handledning erbjuds och vi ger dig den utbildning och erfarenhet du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss.

  Allmänna polisiära befogenheter:
 • Arbete i yttre tjänst.
 • Tvångsmedel gällande till exempel beslag.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område, exempelvis inom juridik, beteendevetenskap, kriminologi eller annan för funktionen relevant examen
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid, exempelvis utredande arbete på socialtjänsten, annan statlig myndighet eller utredande funktion på försäkringsbolag
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Arbetslivserfarenhet av svåra samtal/utredande samtal
 • Vana av att arbeta med dator i ditt arbete samt erfarenhet av Office-paketet.

 • Det är meriterande om du har:
 • Minst 1 års självständigt utredningsarbete i närtid från exempelvis Socialtjänsten, Migrationsverket, eller annan arbetsgivare som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Erfarenhet av arbete med särskilt utsatta brottsoffer, eller erfarenhet av kontakt med brottsutsatta, vittnen eller andra närstående personer i en utredning
 • Arbetslivserfarenhet och/eller kunskap av hedersrelaterade utredningar
 • Arbetslivserfarenhet av muntliga och skriftliga presentationer
 • Erfarenhet av arbete inom offentlig verksamhet
 • Kunskap om IT analys

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:
polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är självgående och har möjlighet till tempoväxling. Arbetet kräver också att du är flexibel gällande arbetssätt och arbetstider. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du strukturerad, empatisk, trygg i dig själv och litar på din egen förmåga. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och ett positivt förhållningssätt.
Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: Lena Kjellmodin
lena.kjellmodin@polisen.se

Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: Peter Eriksson
peter-i.eriksson@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Viktoria Andersson, HR-konsult
viktoria-e.andersson@polisen.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för Polisförbundet, SEKO och SACO nås via vår växel 114 14.

Facklig företrädare för ST: Anna Eriksson
010-56 77 100

Övrig information

Placeringsort: Västerås, Sala, Fagersta eller Köping.
Arbetstid: Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildning arbetar du dagtid med flex.
Tillträde: Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2-3v på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v.3 2024.
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 16 februari 2023. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt och prövningsverket mellan vecka 15-18 på deras kontor antingen i Malmö eller Stockholm.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Mitt.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning (senast vecka 23 2025) samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månad. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontakta ansvarig HR-konsult.
Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på polisen.se/jobb-och-utbildning/jobba-hos-polisen/det-har-erbjuder-vi/

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg