Sök
Stäng Meny

Utredare Brott i nära relationer, funktionsinriktade polisutbildningen, Polisområde Uppsala

Organisation

Polisregion Mitt

Kommun

Uppsala

Län

Uppsala län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C169694/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Utredare Brott i nära relationer (BINR), funktionsinriktade polisutbildningen, Polisområde Uppsala

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet inom utredning samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte, Linnéuniversitetet. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Region Mitt, Polisområde Uppsala, Utredningssektionen vid barn- eller vuxengruppen som utredare.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats
Polismyndigheten, region Mitt har ca 2 300 anställda. Regionen består av tre polisområden; Uppsala, Västmanland och Gävleborg, tre regionala enheter samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Vi värnar om god personalpolitik och arbetsmiljö vilket utgör grunderna för vår polisverksamhet. Effektivitet, engagemang och tillgänglighet är den värdegrund vi utgår ifrån i allt arbete, liksom strävan efter mångfald och likabehandling inom alla områden.

Möjliga placeringar för funktionen är: Brott i nära relation (barngrupp) eller brott i nära relation (vuxengrupp) i Uppsala.

Du anger önskemål om inriktning (barnärenden eller vuxenärenden) i enkäten.

Arbetsbeskrivning

Som utredare arbetar du både självständigt och i grupp, huvudsakligen med brott i nära relationer. Ibland arbetar du tillsammans med externa organisationer och samarbetspartners. Som regel leder en åklagare aktuella brottsutredningar. Du är även beredd att efter behov stötta den övriga polisverksamheten, i första hand på utredningssidan.

Arbetsuppgifterna innefattar allt som ingår i utredningsarbete såsom:

 • Handläggning av utredningar
 • Utreda främst brott i nära relationer inom brottskategorierna vålds- och sexualbrott med vuxna brottsoffer.
 • Förhör med barn, ungdomar och vuxna. Många av dessa förhör dokumenteras med videoinspelning.
 • Biträda i andra ärenden, typer brott, där t ex barn ska förhöras.
 • Analysera och tolka utredningsmaterialet.
 • Sammanställa utredningsuppgifter inför redovisning till åklagare.
 • Deltagande i regelbunden grupphandledning

När det gäller t ex brott begångna mot barn finns det krav på skyndsam handläggning varför dessa ärenden är högt prioriterade. Arbetet omfattar även att verkställa olika tvångsmedel såsom t ex husrannsakningar och hämtningar till förhör. Som utredare i en barngrupp är du även en del av verksamheten vid Barnahus, som är en knutpunkt för de barn som utsatts för brott.

Vi vill rekrytera dig som har ambition och förutsättningar att bli bland de vassaste utredare som polisen kan erbjuda. Du står själv för intresse, vilja, engagemang och de rätta personliga egenskaperna som behövs för denna viktiga tjänst.

Kontinuerlig handledning erbjuds och vi ger dig den utbildning och erfarenhet du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss!

Allmänna polisiära befogenheter: Arbete i yttre tjänst och tvångsmedel gällande till exempel beslag.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område, exempelvis inom juridik, beteendevetenskap, kriminologi eller annan för funktionen relevant examen
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid, exempelvis utredande arbete på socialtjänsten, annan statlig myndighet eller utredande funktion på försäkringsbolag
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Arbetslivserfarenhet av svåra samtal/utredande samtal
 • Vana av att arbeta med dator i ditt dagliga arbete samt erfarenhet av Office-paketet.


 • Det är meriterande om du har/är:

 • Minst 1 års självständigt utredningsarbete i närtid från exempelvis Socialtjänsten, Migrationsverket, eller annan arbetsgivare som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Erfarenhet av arbete med särskilt utsatta brottsoffer, eller erfarenhet av kontakt med brottsutsatta, vittnen eller andra närstående personer i en utredning
 • Arbetslivserfarenhet och/eller kunskap av hedersrelaterade utredningar
 • Arbetslivserfarenhet av muntliga och skriftliga presentationer
 • Erfarenhet av arbete inom offentlig verksamhet

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:
polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål.
Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är självgående, flexibel och har möjlighet till tempoväxling. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du strukturerad, empatisk, trygg i dig själv och litar på din egen förmåga. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och har ett positivt förhållningssätt.
Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Ebba Jonasson, HR-Konsult
ebba.jonasson@polisen.se

Charlotta Douhan , Gruppchef BINR3 vuxen
072-249 81 18

Veronica Knutar, Gruppchef BINR1 vuxen
070-651 76 80

Fackliga företrädare

Fackförbundet ST, region Mitt, Linnéa Hjelm
010-567 54 95
linnea.hjelm@polisen.se

Fackliga företrädare för SEKO, Polisförbundet Region Mitt och SACO nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Placeringsort: Uppsala

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v.10 eller v.11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm eller Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 28 februari 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg