Utredare Cyberbrott Funktionsinriktad Polisutbildning Polisregion Nord

Organisation

Polisregion Nord

Kommun

Umeå

Län

Västerbottens län

Utlyst

16 januari 2023

Ansök senast

16 februari 2023

Referensnummer

C120524/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet inom analytiskt arbete samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2023 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på lärosäte Södertörn, Stockholm. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid Region Nord, Regionala utredningsenheten, Regionalt it-brottscentrum med funktionen utredare cyberbrott.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Polisregion Nord omfattar Sveriges fyra nordligaste län, har drygt 2200 anställda och består av fyra polisområden: Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten. Regionen har även fyra regionala enheter Operativa-, Utrednings-, Underrättelseenheten samt Regionkansliet som lyder direkt under regionpolischefen.

Regionala utredningsenheten verkar inom ett flertal specialistområden, genom en sektion för aktionsgruppsverksamhet, en utredningssektion, en forensisk sektion, en sektion för brottsoffer- och personsäkerhet samt regionalt IT-brottscentrum.

Regionalt It-brottscentrum
Regionalt It-brottscentrum är en sektion som specialiserar sig mot utredning av komplexa cyberbrott, brott mot barn på internet, It-forensik, bedrägerier och andra ekonomiska brott. Tillsammans arbetar vi i de digitala och ekonomiska brotten samt stöttar regionen med vår kompetens.

Digital bevisning finns idag att hitta i alla brottstyper varför vi på regionalt It-brottscentrum måste ha en bred kompetens samt ha förmågan att utreda alla ärenden och brott som anses vara principiellt viktiga för polismyndighetens utveckling. Vi strävar efter att prova nya metoder i utredningssyfte samt att vi ständigt försöker testa rådande lagstiftning för att utveckla utredningsverksamheten.

Möjliga placeringar för funktionen är: Umeå, Skellefteå, Lycksele, Storuman eller Vilhelmina.

Observera att du anger önskemål om placering i enkäten vid ansökan.

Arbetsbeskrivning

Som utredare med inriktning komplexa cyberbrott ISÖB handlägger du ärenden som rör cyberattacker mot privatpersoner och företag, överbelastningsattacker och spridning av skadlig kod i utpressningssyfte. Du biträder även andra utredningsgrupper i ärenden där tillvägagångssättet kräver komplexa It-relaterade utredningsåtgärder.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:
 • Hålla förhör
 • Inhämta relevant information, hantera och säkerställa bevisning
 • Presentera ärenden för förundersökningsledare/åklagare samt när utredningen är klar sammanställa den på ett överskådligt sätt
 • Inom ramen för vissa förundersökningar kan det även bli aktuellt att delta vid husrannsakan
 • Externa kontakter med bland annat utländska myndigheter och civila aktörer då cyberbrottslighet är en stor global problematik

Vi är en självförsörjande grupp med olika kompetenser som hanterar allt ifrån inkomna tips, husrannsakan, förhör, internetinhämtning och analys till redovisning i rätten. Vi arbetar i team och tätt ihop med den IT-forensiska gruppen, som bidrar med den djupare tekniska sakkunskapen, för att dra nytta av gruppens olika kunskap när vi lägger alla pusselbitar på plats. Den snabba IT-utvecklingen ställer särskilt krav på brottsutredaren att följa och förstå arbetsområdet. Det ges stora möjligheter till utbildning, utveckling och fördjupning inom IT.Kvalifikationer

 • Som lägst högskoleexamen inom exempelvis statsvetenskap, rättsvetenskap, juridik, migrationsrätt, utlänningslagstiftning, EU studier eller annan för funktionen relevant utbildning
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet av att inhämta, hantera och analysera komplex information där du har använt lagstiftning och regelverk som utgångspunkt, gärna ifrån utredande verksamhet.
 • Arbetslivserfarenhet av att presentera analysarbeten både muntligen, skriftligen samt i presentationsprogram
 • Erfarenhet av att hantera stora mängder information
 • Mycket goda IT kunskaper och god vana av MS Office, framförallt i Excel
 • Grundläggande kunskaper om informationssökning via öppna källor, ex sociala medier
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

 • Meriterande om du har:
 • Grundläggande kunskaper om programmering, scriptning och SQL
 • Erfarenhet av att hantera och analysera stora datamängder, till exempel databaser
 • Grundläggande kunskaper om kryptovalutor, Darknet, stresser- och bootertjänster eller malware analys
 • Grundläggande kunskaper beträffande analys och visualisering
 • Kunskaper i Open Source Intelligence, OSINT
 • Förståelse för den tekniska sidan av internet, datorer, mobiltelefoner, nätverk, system/server-loggar och sociala medier
 • Arbetslivserfarenhet av presentationer/föredrag

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:
polisen.se/om-polisen/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
Som person har du ett stort intresse för teknik och vilja att lära dig.
Du är trygg i din roll och är van vid att arbeta med och hantera känsliga uppgifter.
Du har en mycket god samarbets- och kommunikationsförmåga och har en förmåga och vilja att utveckla både ditt eget och gruppens arbetssätt. Du är skicklig på att analysera, prioritera och se det väsentliga. Du är prestigelös, pedagogisk och uthållig i ditt arbete och har en förmåga att fullfölja uppsatta mål.

Slutligen är det även viktigt att du har ett rätts- och säkerhetsmedvetande. Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Dan Jonsson, Gruppchef IT-brottscentrum
073-986 04 70

Marita Lindblom, HR-konsult
070-347 50 36
marita.lindblom@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet polisregion Nord, SEKO polisen, SACO-S region Nord, ST region Nord, samtliga nås via Polisens växel 114 14.

Övrig information

Rekryteringsprocessen
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff. Vi kommer därefter att begära in examensbevis

För aktuella sökande sker prövningar vid Plikt och prövningsverket mellan vecka 15-20 på deras kontor antingen i Malmö eller Stockholm. Eventuellt finns möjlighet att prövas vid nya prövningskontoret i Göteborg, i så fall kommer det att vara ett valbart alternativ när ni bokar prövning.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning som handläggare under den funktionsinriktade polisutbildningen (12 månader).
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Nord.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning (senast vecka 23 2025) samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månanden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utifrån sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Placeringsorter är Umeå, Skellefteå, Lycksele, Storuman eller Vilhelmina.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 16 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg