Sök
Stäng Meny

Utredare Finans, Funktionsinriktad polisutbildning, Region Mitt, Uppsala, Västerås, Gävle

Organisation

Polisregion Mitt

Kommun

Uppsala

Län

Uppsala län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C168358/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet inom ekonomi eller analys samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte, Linnéuniversitetet. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Mitt, Regionala utredningsenheten, Bedrägerisektionen som finansiell utredare.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats
Polismyndigheten, region Mitt har ca 2 300 anställda. Regionen består av tre polisområden; Uppsala, Västmanland och Gävleborg, tre regionala enheter samt ett kansli som lyder direkt under regionpolischefen. I polisområdena finns lokalpolisområdena, som är kärnan i polisverksamheten. Nationella avdelningar finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.
Regionala utredningsenheten verkar inom ett flertal specialistområden, genom en sektion för aktionsgruppsverksamhet, en utredningssektion, en forensisk sektion, regionalt IT-brottscentrum och bedrägerisektionen.

Möjliga placeringar för funktionen är: Uppsala, Västerås och Gävle.
Du anger önskemål om placering i enkäten vid ansökan.

Arbetsbeskrivning

Som finansiell utredare förväntas du självständigt och i grupp biträda med finansiellt utrednings- och analysarbete samt med dina expertkunskaper inom förverkande- och penningtvättfrågor. Du kommer att arbeta i nära samarbete med utredare och förundersökningsledare. I ditt arbete kommer du genomföra finansiella kartläggningar av personer, företag och organisationer i syfte att kartlägga samband, motiv och för att återta brottsvinster. Arbetet innebär även att du kommer att genomföra förhör med vittnens och misstänka, biträda vid husrannsakan och i komplicerade finansiella ärenden biträda åklagaren i rätten.
Du är delaktig i hela utredningskedjan från att ärendet kommer in till polisen till att det slutredovisas till åklagare. I arbetet ingår det att du ska föredra ditt arbete inför förundersökningsledare och åklagare så väl muntligt som skriftligt samt lämna rekommendationer inför beslut eller vidare åtgärder.
Exempel på vad detta kan innefattas av:

 • Biträda med finansiell expertis i förundersökningar
 • Utföra husrannsakningar och hämtning till förhör mm.
 • Kartlägga finansiella nätverk i nära samarbete med andra brottsutredare, span, telefonavlyssning och andra specialister för att kunna spåra och kartlägga så kallade möjliggörare som den grovt organiserade brottsligheten använder sig av.
 • Biträda åklagare i rätten vid kvarstads- och huvudförhandling avseende finansiella utredningsmoment och återtagande av brottsvinster.
 • Agera som stöd till brottsförebyggare i syfte att kartlägga organiserad brottslighet och modus/tillvägagångssätt.
 • Ge stöd och utbildning till andra funktioner inom regionen
 • Främja samverkan med interna och externa aktörer i syfte att utreda och förebygga finansiell brottslighet.

Det kan även tillkomma allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetens behov.

Kvalifikationer

Kvalifikationer
Vi söker dig som har:
 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område, exempelvis inom ekonomi eller annan för funktionen relevant utbildning
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid, exempelvis som utredare inom ekonomiskt arbete på migrationsverket, socialtjänsten, försäkringskassan, bank, försäkringsbolag, skatteverket eller kronofogden.
 • Dokumenterad praktisk erfarenhet av ekonomiska analyser
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Goda kunskaper i Officepaketet, framför allt i Excel

 • Det är meriterande om du har:
 • Erfarenhet av tillgångsutredning
 • Erfarenhet av analys och visualiseringsprogram
 • Erfarenhet utav att ha arbetat med stora datamängder i Excel
 • Arbetet med myndighetsutövning
 • Erfarenhet av att utreda brott av ekonomisk karaktär
 • Juridisk arbetserfarenhet eller utbildning inom området

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:
polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper
För att lyckas i uppdraget ser vi att du är en stabil och flexibel person med gott omdöme. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du är analytisk och noggrann. Du har förmågan att driva utredningar effektivt både självständigt och i nära samarbete internt med kollegor samt externt med andra parter. Vi ser även att du är kommunikativ, du har god förmåga att kunna sammanställa och föredra ärenden på ett pedagogiskt och tydligt sätt.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Emelie Spate, HR-konsult
Emelie.spate@polisen.se

Johan Rinderud, Gruppchef
010-5675204
johan.rinderud@polisen.se

Fackliga företrädare

ST inom polisen, Linnea Hjelm
010-56 754 95
linnea.hjelm@polisen.se

SACO, SEKO och Polisförbundet nås via Polisens växel 114 14

Övrig information

Placeringsort: Uppsala, Västerås eller Gävle

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v.10 eller v.11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm eller Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor
 • Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
 • Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i Polisregion Mitt.
 • Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.
 • Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månad. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.
 • Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den xx 2023. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg