Sök
Stäng Meny

Utredare, funktionsinriktade polisutbildningen, region Bergslagen, placering Filipstad

Organisation

Polisregion Bergslagen

Kommun

Filipstad

Län

Värmlands län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C171081/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Bergslagen, PO Värmland, LPO Kristinehamn funktionen Utredare och placering i Filipstad.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningens/funktionsinriktad-polisutbildning/

Polisregion Bergslagen är organiserad i tre polisområden: Dalarna, Värmland och Örebro som tillsammans är indelade i elva lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten och utred-ningsenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns represen-terade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Lokalpolisområde Kristinehamn ingår i polisområde Värmland. Inom lokalpolisområdet finns det ingripande- och brottsförebyggande verksamhet, utredningsgrupper samt stöd och service.

Möjlig placering för funktionen är Filipstad.

Arbetsbeskrivning

Som utredare i gruppen som arbetar med mängdbrott kommer är du en viktig del av förundersökningsarbetet, du arbetar efter direktiv men under eget ansvar med att utreda de ärenden som inkommer till gruppen. Detta betyder att du inhämtar information, sammanställer inkommit material, håller förhör och föredrar ärenden för förundersökningsledare som denne kan fatta rättssäkra beslut på.
Arbetet är till stor del självständigt men du kommer också att jobba tillsammans med andra i större ärenden.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:

 • Hämta in och analysera information.
 • Sammanställa material.
 • Hålla förhör
 • Dra slutsatser och föredra ärenden för förundersökningsledaren som denne kan fatta rättssäkra beslut.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område, exempelvis socionomprogrammet, beteendevetenskap, psykologi, juridik eller kriminologi alternativt annan utbildning som arbetsgivaren bedömer relevant för funktionen.
 • Minst två års arbetslivserfarenhet som bedöms relevant för funktionen exempelvis utredande arbete eller kvalificerad handläggning
 • Svenskt körkort behörighet B manuell
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • God datavana och erfarenhet av arbete i IT-system
 • Grundläggande kunskaper om informationssökning via öppna källor, ex sociala medier
 • Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av eller utbildning i samtalsmetodik
 • Erfarenhet av att arbeta med lagar och lagstöd i det dagliga arbetet
 • Erfarenhet av skriftliga och muntliga redogörelser.
 • Erfarenhet av utrednings- och/eller analysarbete från offentlig verksamhet
 • Utomnordiska språkkunskaper


 • Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

  polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

  Personliga egenskaper

  En utredare inom mängdbrott ska erhålla följande förmågor:

 • Har god sammarbetsförmåga
 • Har god kommunikationsförmåga, lysnar och är motaglig för motparten och anpass sig till situationen.
 • Är analytisk och har förmåga att arbeta med komplexa frågor
 • Är flexibel och noggrann. Har förmågan att lätt anpassa sig till ändrade omständigheter och kan snabbt ändra sitt synsett och förhållningssätt.Ser möjligheter i förändringar.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: Henrik Gustavsson henrik-b.gustavsson@polisen.se

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: Felicia Sandberg felicia.sandberg@polien.se

Fackliga företrädare

Fackliga företrädare för Polisförbundet, SEKO polisen, SACO-S och ST nås via Polisens växel 114 114.

Övrig information

Övrig information:

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v.10 eller 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm och Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Bergslagen.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.


Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg