Sök
Stäng Meny

Utredare, funktionsinriktade polisutbildningen, Region Väst, PO Fyrbodal

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Uddevalla

Län

Västra Götalands län

Utlyst

16 januari 2024

Ansök senast

29 februari 2024

Referensnummer

C172230/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?

Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Väst, PO Fyrbodal, LPO Västra/Östra/Södra Fyrbodal med funktionen utredare och placering i Uddevalla, Trollhättan och Stenungsund.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/

Polisregion Väst

Polisregion Väst består av Hallands län och Västra Götalands län. Verksamheten i regionen är organiserad i fem polisområden: Fyrbodal, Halland, Skaraborg, Storgöteborg och Älvsborg som tillsammans är indelade i 16 lokalpolisområden. Vidare finns det tre regionala enheter: operativa enheten, underrättelseenheten och utredningsenheten, ett regionkansli samt nationella avdelningar som finns representerade i regionen för att ge stöd till polisverksamheten.

Möjliga placeringar för funktionen är Uddevalla, Trollhättan och Stenungsund.
Du anger önskemål om placering i enkäten vid ansökan.

PO Fyrbodal

Polisområde Fyrbodal är ett av fem polisområden i polisregion Väst. Polisområde Fyrbodal sträcker sig över 17 kommuner och är indelat i tre lokalpolisområden: västra Fyrbodal, östra Fyrbodal och södra Fyrbodal. På polisområdesnivå finns en utredningssektion och ett polisområdeskansli.

LPO södra Fyrbodal
Lokalpolisområde Södra Fyrbodal ingår i polisområde Fyrbodal. Inom lokalpolisområdet finns det ingripande- och brottsförebyggande verksamhet, utredningsgrupper samt stöd och service.

LPO Västra Fyrbodal

Lokalpolisområde Västra Fyrbodal ingår i polisområde Fyrbodal. Inom lokalpolisområdet finns det ingripande- och brottsförebyggande verksamhet, utredningsgrupper samt stöd och service.

LPO Östra Fyrbodal

Lokalpolisområde Östra Fyrbodal ingår i polisområde Fyrbodal. Inom lokalpolisområdet finns det ingripande- och brottsförebyggande verksamhet, utredningsgrupper samt stöd och service.

Arbetsbeskrivning

Som utredare kommer du att hantera brottsutredningar under ledning av förundersökningsledare, både från Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. Du kommer att hålla förhör med målsägande, vittnen samt misstänkta personer och hantera andra utredningsåtgärder. Arbetsuppgifterna innefattar också hantering av ärenden där frihetsberövade personer förekommer. I rollen arbetar du enskilt såväl som tillsammans med andra utredare i team. Du samarbetar både med externa och interna partner. Vi ställer höga krav på att du kan hantera omfattande material med mycket information och göra det med stor noggrannhet och kvalité.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:

 • Hämta in och analysera information.
 • Sammanställa material.
 • Hålla förhör
 • Dra slutsatser och föredra ärenden för förundersökningsledaren som denne kan fatta rättssäkra beslut.

Det kan även tillkomma allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetensbehov.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid exempelvis utredande arbete eller kvalificerad handläggning
 • Svenskt B-körkort (manuell växel)
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska

 • Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av eller utbildning i samtalsmetodik
 • Erfarenhet av att arbeta med lagar och lagstöd i det dagliga arbetet
 • Erfarenhet av skriftliga och muntliga redogörelser.
 • Erfarenhet av utrednings- och/eller analysarbete från offentlig verksamhet
 • Vana att hantera stora datamängder
 • Utomnordiska språkkunskaper utöver engelska, där du kan använda språket obehindrat i din yrkesutövning

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper

Vi söker dig som har ett stort engagemang för uppdraget och besitter god förmåga att arbeta både självständigt och i samarbete med andra både internt och externt. Då utredningarna ofta är omfattande och komplexa krävs det att du är noggrann och duktig på att skapa struktur där du planerar, organiserar och prioriterar i ditt arbete på ett effektivt sätt. Flera utredningar har frihetsberövade personer vilket medför en viss tidspress och därigenom ställer krav på att du har förmågan att behålla ett lugn och vara stabil även vid pressade situationer. Utredningsverksamheten är operativ och ställer krav på flexibilitet mellan prioriteringarna och efter rådande omständigheter samt i en organisation i förändring.
Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Jennifer Prim, HR-konsult
jennifer.prim-citraro@polisen.se

Jacob Hellåker, Bemannande chef, Uddevalla
nås via polisens växel 11414.

Martin Johansson
martin-t.johansson@polisen.se

Lars Wahlin, Gruppchef
010 – 56 52281

Övrig information

Placeringsort: Uddevalla, Trollhättan och Stenungsund.
Arbetstid: Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildning arbetar du dagtid med flex.
Tillträde: Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2-3 veckor på framtida arbetsplats samt en preparandutbildning med start v. 48. Detta sker innan den funktionsinriktade utbildningen startar v. 3 2025.
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare
Arbetsort: Under den verksamhetsförlagda utbildningen är du placerad i PO Fyrbodal. Studierna under den funktionsinriktade polisutbildningen sker mestadels på distans med ca 14 så kallade närstudieveckor som är obligatoriska och sker på plats Malmö Universitet.

Kontaktpersoner:
Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: Jacob Hellåker, Martin Johansson, Lars Wahlin, nås via polisens växel 114 14.

Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: jennifer.prim-citraro@polisen.se

Fackliga företrädare
Saco-S, Polisförbundet, Seko Polisen, ST inom Polisen nås via polisens växel 114 14.

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till v. 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från v. 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm och Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion. Tester kan komma att genomföras.

Anställningsvillkor:
Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Väst.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.


Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 29/2 2024. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens webbplats.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg