Utredare, grova brott, brott i nära relation/barn, Uddevalla/Trollhättan

Organisation

Polisregion Väst

Kommun

Uddevalla

Län

Västra Götalands län

Utlyst

19 januari 2023

Ansök senast

02 februari 2023

Referensnummer

C121723/2023

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Vill du ha ett viktigt och varierande arbete där du får fokusera på de grövsta brotten och samtidigt bygga på din kunskap inom flera olika brottskategorier? Vi söker nu utredare, grova brott till polisområde Fyrbodal. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor att utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

PO Fyrbodal
Polisområde Fyrbodal omfattar 17 kommuner och är organiserat i tre lokalpolisområden; västra Fyrbodal, östra Fyrbodal och södra Fyrbodal, huvudorterna är Uddevalla, Trollhättan och Stenungsund. Utöver detta finns polisområdets utredningssektion samt ett områdeskansli.

Utredningssektionen
Vid utredningssektionen utreds grova brott, brott i nära relation och brott där särskild barnkompetens behövs. Inom sektionen finns även polisområdets jour- och spaningsverksamhet samt annan specialistkompetens.

De två grupperna för utredning av grova brott med inriktning mot nära relation och brott mot barn består av en gruppchef och tolv utredare vardera. Gruppernas medarbetare är placerade på flera olika orter i Fyrbodal. Vi utgår från Uddevalla och Trollhättan men det kan, vid önskemål finnas möjlighet till placering i hela polisområdet där även Stenungssund, Åmål och Strömstad ingår.

Arbetsbeskrivning

Som utredare i gruppen som arbetar med brott i nära relation och brott mot barn kommer du att handlägga brottsutredningar där hot och våld skett i såväl parrelation som inom andra familj- och släktrelationer samt hedersrelaterade ärenden. Vanligt förekommande brott är vålds- och sexualbrott mot barn och vuxna där många ärenden ofta är komplexa samt kan innehålla stötande eller obehagligt material.

I rollen som utredare kommer du att hantera och handlägga många olika typer av ärenden som leds av förundersökningsledare från Polisen eller åklagare. Du måste du vara beredd på att ta dig an samtliga ärenden som enligt ärendefördelningsplanen hanteras av utredningssektionen. Du bidrar med en viktig del av förundersökningsarbetet och ser till att arbetet går framåt. Du arbetar med allt ifrån mindre till att periodvis hantera stora och komplexa utredningar med mycket material, både självständigt och ibland i samarbete med flera utredare.

I arbetsuppgifterna ingår bl.a. att:

 • hämta in och analysera information
 • sammanställa material
 • hålla förhör
 • dra slutsatser och föredra ärenden för förundersökningsledaren som denne kan fatta rättssäkra beslut.

I arbetet kommer du att ha många kontakter med målsägare, vittnen och misstänkta men även samverka med andra myndigheter såsom Åklagarmyndigheten samt andra organisationer och utredningsgrupper i Fyrbodal. I rollen ingår även kontakt med frihetsberövade och det är viktigt att du känner dig trygg även i denna typen av möten. Utredningar görs över ett större geografiskt område, vilket innebär att resor i tjänsten kan förekomma.

Kvalifikationer

Detta är en möjlighet för dig som har:

 • svensk polisexamen eller akademisk examen från exempelvis socionomprogrammet, beteendevetenskap, psykologi, juridik eller kriminologi alternativt annan utbildning/arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant för funktionen.
 • erfarenhet av självständigt brottsutredningsarbete eller annat utredningsarbete som arbetsgivaren bedömer relevant för funktionen
 • goda kunskaper i svenska i tal och skrift
 • B-körkort (manuell)
 • god datorvana

 • Vi ser det som meriterande om du även har:

 • erfarenhet utifrån din yrkesroll att möta människor i utsatta situationer
 • erfarenhet av att analysera stora mängder informationsmaterial
 • erfarenhet av att arbeta med frihetsberövade personer
 • erfarenhet av att arbeta med relationsbrott och/eller grova brott
 • utbildning i relationsbrott, sexualbrott, brottsutredning eller annan likande utbildning
 • utomnordiska språkkunskaper utöver engelska som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten, där du kan använda språket obehindrat i yrkesutövningen

Personliga egenskaper:

Vi söker dig som har ett stort engagemang för uppdraget och besitter god förmåga att arbeta både självständigt och i grupp. Då utredningarna ofta är omfattande och komplexa krävs det att du är noggrann, uthållig och duktig på att skapa struktur där du planerar, organiserar och prioriterar i ditt arbete på ett effektivt sätt. Flera utredningar har frihetsberövade personer vilket medför en viss tidspress och därigenom ställer krav på att du har förmågan att behålla ett lugn och fokus även vid pressade situationer. Utredningsverksamheten är operativ och ställer krav på flexibilitet mellan prioriteringarna och efter rådande omständigheter samt i en organisation i förändring.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Jenny Helmbro, Gruppchef
Nås via Polisens växel 114 14

Martin Svedberg, Gruppchef
Nås via polisens växel 11414

Sandra Lindqvist, HR-konsult
0761- 36 04 70
sandra.lindqvist@polisen.se

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen
Nås via polisens växel 114 14

Övrig information

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chefer; Jenny Helmbro (Uddevalla) eller Martin Svedberg (Trollhättan). Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult. Fackliga kontaktpersoner: SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO Polisen, nås via Polisens växel 114 14.

Arbetsort: Uddevalla eller Trollhättan. Kan finnas möjlighet till placering i Strömstad, Stenungssund eller Åmål vid önskemål.
Arbetstid: Dagtid med flex
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Utredare grova brott

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit. Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via brev till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult. Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på polisen.se/erbjudande.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg