Sök
Stäng Meny

Utredare inom gränspolisen, funktionsinriktade polisutbildningen, region Syd

Organisation

Polisregion Syd

Kommun

Malmö

Län

Skåne län

Utlyst

15 januari 2024

Ansök senast

28 februari 2024

Referensnummer

C171225/2024

Arbetsplatsbeskrivning

Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Sitter du idag med arbetslivserfarenhet samt en högskoleexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert? Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2024 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).

Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna löper på heltid med en hög studietakt under 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.

Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).

Efter avslutade och godkända studier och aspirantutbildning samt säkerhetsprövning anställs deltagaren som polisassistent, får en tillsvidareanställning och placeras vid region Syd, Gränspolisenheten, Utredningssektionen med funktionen utredare och placering i Malmö.

Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen: polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/polisutbildningen/funktionsinriktad-polisutbildning/

Beskrivning av din blivande arbetsplats

Polisregion Syd består av Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län. Verksamheten i regionen är organiserad i fem polisområden och fyra regionala enheter. Regionen har ca 5000 anställda.

Placering för funktionen är Malmö.

Gränspolisenheten (GPE) i region Syd består av ett kansli och fyra sektioner. Gränskontrollsektionen, Verkställighetssektionen, Flygplatssektionen och Utredningssektionen vid gränspolisen. Enhetens uppdrag innefattar yttre och inre gränskontroll, verkställigheter samt utredning och spaning. Uppdraget innefattar även internationellt samarbete kopplat till gränspolisfrågor, underrättelser och efterlysningar.

Arbetsbeskrivning

Dina arbetsuppgifter blir främst att arbeta med utredningar som avser brott mot utlänningslagen. Detta kan röra sig om människosmuggling, olovlig vistelse, arbete utan arbetstillstånd samt anställning utan arbetstillstånd. Andra brottstyper som utreds är missbruk av urkund samt brukande av falsk urkund i samband med migrationsärenden.

Dessutom kan du bli ansvarig för ärende gällande andra länders begäran om rättshjälp och utlämningar av misstänkta och dömda för brott. I tjänsten förekommer det ofta resor med övernattning till andra platser i regionen.

Arbetet präglas av många interna och externa kontakter såsom t.ex. särskilt brottsutsatta, brottsmisstänkta, advokater, åklagare samt företrädare för Migrationsverket och Skatteverket vilket ställer krav på din kommunikativa och sociala förmåga.

Utöver utredarrollen är du även enhetens resurs för att genomföra yttre utredningsåtgärder, t.ex. verkställa beslut om frihetsberövande, hämtning till förhör, husrannsakningar, förhör ute på plats, m.m. Dessa arbetsuppgifter är kopplade till dina polisiära befogenheter. Det kan även tillkomma andra allmänna polisiära arbetsuppgifter efter verksamhetens behov.

Vill du vara med i kampen mot grov organiserad brottlighet? Vi vill rekrytera dig som har ambition och förutsättningar att bli en vass utredare inom gränspolisens verksamhet. Du står själv för intresse, vilja, engagemang och de rätta personliga egenskaperna som behövs för denna viktiga tjänst. Kontinuerlig handledning erbjuds och vi ger dig den utbildning och erfarenhet du behöver för att lyckas med uppdraget hos oss!

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Som lägst högskoleexamen inom relevant område, exempelvis juridik, statsvetenskap, kriminologi, beteendevetenskap.
 • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid.
 • Svenskt B-körkort (manuell växel).
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
 • Vana av att arbeta med dator i ditt dagliga arbete samt erfarenhet av Office-paketet.
 • Minst ett års självständigt utredningsarbete från exempelvis Migrationsverket, Kronofogdemyndigheten eller annan arbetsgivare som arbetsgivaren bedömer som relevant.

 • Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av att arbeta med lagar och lagstöd i det dagliga arbetet.
 • Erfarenhet av skriftliga och muntliga redogörelser.
 • Arbetslivserfarenhet av svåra samtal/utredande samtal.
 • Erfarenhet av utrednings- och/eller analysarbete från offentlig verksamhet.
 • Utomnordiska språkkunskaper, utöver engelska.
 • Vana att hantera stora datamängder.

Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här:

polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/

Personliga egenskaper

Då rollen innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på att du är självgående, nyfiken, flexibel och har möjlighet till tempoväxling. För att trivas och bli framgångsrik i rollen är du strukturerad, empatisk, trygg i dig själv och litar på din egen förmåga. Vi ser gärna att du har ett stort engagemang för dessa ärendetyper och har ett positivt förhållningssätt.

Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner

Ulf Haugen, Gruppchef
073-088 01 92
ulf.haugen@polisen.se

Caroline Ek, HR-konsult
070-286 58 77
caroline.ek@polisen.se

Charlotta Gotthardt, HR-konsult
076-132 66 82
charlotta.gotthardt@polisen.se

Fackliga företrädare

Polisförbundet Amelie Wångklev Jönsson, 073-374 10 88; Seko Polisen Monica Veberg, 070-549 11 35; Saco-S Carina Ivarsson, 073-348-37 10; ST nås via polisens växel 114 14.

Övrig information

Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till vecka 11.

Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor antingen i Malmö, Stockholm eller Göteborg.

De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen inklusive introduktion.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Syd.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd utbildning samt efterföljande godkänd aspirant. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.

Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.

Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du fortsätter din ansökan digitalt kommer din ansökan hanteras via Polisens rekryteringsstöd Visma Recruit.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.
Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på: polisen.se/erbjudande

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag - att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg